Ynt: Defter tastik
İyi çalışmalar..
Kapanış tasdiki yaptırılması yevmiye defterine kayıt yapılmasına engel değildir.Ben uygulamada böyle yapıyorum.Aşağıda bu konuyla ilgili iki makale var.İlgilenenlerin dikkatine..
Ticari defterlerdeki kayıtların sahipleri lehine delil sayılabilmesi için bu defterlerin Kanuna uygun olarak tutulmuş olması ve birbirini teyid etmesi zorunludur. Defterlerin Kanuna uygun olarak tutulmuş olmasının ilk koşulu, tasdike tabi olanların açılış ve kapanış tasdiklerinin süresi içinde yaptırılmış olmasıdır. Defterlerin kapanış tasdikleri Türk Ticaret Kanunu'ndan kaynaklanan bir zorunluluk olup, müeyyidesi ise ispat hukuku ile ilgili bulunmaktadır. Vergi hukukunda kapanış tasdikine ilişkin herhangi bir zorunluluk ve cezai yaptırım bulunmamaktadır.
Türk Ticaret Kanunu?na göre kapanış tasdikine tabi defterler yevmiye defteri ile envanter defterinden ibarettir. Defteri Kebirin kapanış tasdiki zorunlu değildir. 2007 yılına ilişkin yevmiye defterinin 31 Ocak 2008 akşamına kadar ilgili notere ibraz edilmesi ve noter tarafından defterdeki son kaydın altına ''GÖRÜLMÜŞTÜR'' ibaresi konulmak suretiyle tasdik edilmesi zorunludur. Aynı şekilde 2007 yılına ilişkin envanter defterinin de, envanter ve bilançonun bu deftere kaydedilmesinden sonra en geç 31 Mart 2008 akşamına kadar ilgili notere ibraz edilerek kapanış tasdikinin yaptırılması gerekir.
Uygulamada en çok tereddüt edilen hususlardan biri de, kapanış tasdik işleminden sonra gelen geçmiş yıla ait belgelerin yevmiye defterine ne şekilde kaydedileceğidir. Noterin tasdik keyfiyeti, defterlerin boş sayfa ve satır bırakılmaksızın 31 Aralık gününe kadar işlenmiş olduğunun tespitiyle alâkalıdır. Bu tarihten sonra mükellefin irade ve sorumluluğu dışında gelen bilgi ve belgelerle, hesap mutabakatlarından ileri gelen düzeltme işlemlerinin, 31 Aralık (hesap döneminin son günü) tarihini taşımak kaydıyla, kapanış tasdikinden sonra kayda alınabilmesi mümkün olduğu gibi, kapanış kayıtlarının da kapanış tasdikinden sonra yapılması mümkündür.
Kaynak;
Talha APAK Öğretim Görevlisi Yeminli Mali Müşavir 30.01.2008
http://www.alomaliye.com/2008/talha_apak_kapanis.htm
***********************************************************************************
Kapanış tasdikinin ana amacı, defter sayfalarının boş veya satırlarının aralıklı olup olmadığını denetlemek ve böylece, sonradan eski tarihli kayıt yapılmasının önüne geçmektir.[1]
Yevmiye defterinin kapanış tasdiki ile ilgili olarak uygulamada en çok tereddüt yaratan konu, kapanış tasdikinden sonra defterde herhangi bir işlem veya kayıt yapılıp yapılamayacağıdır. Kapanış tasdiki, faaliyet konusu ticari işlemlerin ve buna ilişkin kayıtların sona erdiğini ifade etmektedir. Ancak kapanış tasdiki, tasdik tarihinden sonra gelen belgelerin (örneğin bir telefon faturasının) deftere işlenmesine veya dönem sonu işlemlerinin yapılmasına veya hesap mutabakatlarına göre hesaplarda düzeltme yapılmasına engel değildir.[2]
Tacirlerin tutmak zorunda oldukları defterlerden defter-i kebirin kapanış tasdikine tabi olup olmadığı ile ilgili olarak ise Yargıtay?ın vermiş olduğu bir kararda, yevmiye defterindeki kayıtların aynen defter-i kebire intikal ettirildiği, dolayısıyla yevmiye defterinin aynı olan ve defter-i kebir kayıtlarının müstenidatını teşkil eden yevmiye defterinin kapanış tasdikinin yapıldığına göre, ayrıca defter-i kebirin de kapanış işlemine tabi tutulması için herhangi bir sebebin olmadığını belirtmiştir.[3]
Kapanış tasdiki Türk Ticaret Kanunu?nda yer almasına karşın, Vergi Usul Kanunu?nda ticari defterlerin kapanış tasdiklerinin yaptırılması gerektiğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Kaynak;
H.Hakan KIVANÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Emre POYRAZ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 03.01.2011
http://www.alomaliye.com/2011/hakan_kivanc_ticari_defterlerin_kapanis.htm