fonradar

Defter Yazdırma

11 aylık sayfa bilgisi 12 aylık yeni yıl defteri için yeterince referans verir. Önceki yılı da sizin tuttuğunuz varsayımı ile yıl içi işlemlerde aşırı bir artış olduğunda fark edilerek ek defter tasdik edilebilir.

ek defter tasdik süresi ne zamana kadar yapılmalı? fark edildiğinden şu zamana kadar diye bir zaman var mı? yoksa farkedilince hemen mi yapılmalı? araştırdım süre konusunda bişiy bulamadım. Genelde defter dolmuşsa ek defter tasdiki yapılması iyi deniliyor.

Yazdırılacak ilk kayıt tarihinden önce olmalı. Nasıl ki ft tasdik ettirdiğinizde en fazla tasdik tarihine fatura kesip daha öncesine kesilmiyorsa bunda da aynı.

Genelde yıl içinde gelmiş bir firma ise, az defter yaptırılmış oluyor veya şube açmış ise, satışları birden artmış ise böyle durumlar ile karşılaşılabiliyor.
Ben bu tür durumların önüne geçmek adına, yıl içinde her üç ayda bir (Genelde 30/06/20XX-30/09/20XX dönemlerinde) yevmiye ve kebir defterini programda saydırıyorum sayfalarını, geçen var mı yok mu? Bariz bir artış var mı? Yıl sonuna doğru yetmeme ihtimali olur mu? Değerlendirip, kontrol ediyorum.

Defter tasdiklerinin yıl bitince yapılması biraz uçuk bir teklif olmuş tasdikte gaye belge düzenine uymak vergi kayıp kaçağını önlemek zamanında kayıt içindir.Vergi kanunları geçmişte edinilein tecrübelerin ürünüdür devam eden firmalarda yazılacak defteri ara ara hesaplatmak mümkün firmanın gidişine göre gelecek yılı planlamak mümkün.Defter tasdik masrafı zaten minik bir masraf firmalar için çerez parası kadar az o nedenle fazlanın zararı olmaz.Neyse e-defter geliyor artık tasdik falan kalmayacak ama kayıtlar günlük işlenecek fatura kesildiği an muhasebede işlenmiş olacak e-mail olarak alıcı faturasını alacak.Ayşe hanımın işaret ettiği gibi 1 sayfa olarak dizay edilen yere 4 sayfa yazdırmakla defter dizayn şartlarında olan numaralamanın espirisi kalmayacak dilerim denetim olmazda arkadaşımız sıkıntıya girmez.Firma sahibi masrafı ödüyor en iyisini en güzelini en yedeklisini yapmak lazımda ısrarlıyım.İyi çalışmalar arkadaşlar bizler sadece emanetçiyiz vergi kayıp kaçağına sebep olmaya müşterilerimizin zarar görmesine vesile olmaya hakkımız yok.Bizden kaynaklanan hata olmasın kayıt dışı alır satarsa o bizim dışımızda en ağır cezayı alsın ve akıllansın.Kolay gelsin.

yıl içinde ne olcağını bilemezsiniz ama aslında defteri kayıt tarihinden itibaren en fazla 45 gün içinde yazdırmak gerekiyor, yani ort. aylık olarak döküm almak, yetmediği yerde ara tasdik gerekiyor. Uygulamada aylık yazdıran var mı, hiç sanmıyorum..

En iyisi tüm mükelleflerin e-defter'e geçmes :)

Yeni TTK gereği,yevmiye defterinde bulunması gereken zorunlu bilgileride unutmayın.Sayfaları yettireceğiz diye de eksik döküm yapmamak lazım.

Yevmiye defteri
MADDE 6 - (1) Yevmiye defteri, kayda geçirilmesi gereken işlemlerin ilgili belge veya ispata dayanan evraktan çıkarılarak tarih sırasıyla ve "madde" halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir.
(2) Yevmiye maddelerinin en az aşağıdaki bilgileri içermesi şarttır:

a) Madde sıra numarası,
b) Tarih,
c) Borçlu hesap,
ç) Alacaklı hesap,
d) Tutar,
e) Her kaydın dayandığı belgelerin türü ile varsa tarihleri ve sayıları.

Buradaki Tutar, borç ve alacak tutarını mı? yoksa borç alacak bakiyeleri ile beraber mi? göstermek gerekir... ayrıca detayı da göstermek gerekir mi tutarların?