demirbaş faturaları, araç kira sözleşleşmelerinin iptali....

Üyelik
9 Tem 2005
Mesajlar
29
merhaba arkadaşlar.
1- işletme defteri veya bilanço usulü defteri tutanlar demirbaş olarak binek oto veya ticari oto aldığını varsayalım.bu alımlarda vergi dairesine dilekçeyle bildirimde bulunmak gerekiyor mu?. yoksa sadece taşıt alım- satım işiyle uğraşanlar mı vergi dairesine bildirecek?.bu durumda sıfır kilometre araç satanlar dahil mi?.

2- bir mükellefimin taşıt kira sözleşmesi bir yıllık olup araçlardan bir tanesini sözleşme dolmadan fesh edtirdi.biliyoruz ki taşıt kiralarında 2 no kdv,muhtasar ve ilgili ayda 1 no lu kdv beyannamesinden indirim yapılıp beyannamesi veriliyor. bu durumdan dolayı(fesh edilen araca ilişkin bilgi) vergi dairesine dilekçeyle bilgi verilmesi gerekiyor mu?. bilgi verirseniz sevinirim.saygılarımla.
 
Sayın Mustafa Bey,

Sorunuzu iki kısma ayırırsak:

A) 2 NOLU KDV BEYANI:

Bilindiği gibi, 2 nolu kdv beyannamesi KDVK’nun 9. maddesindeki sorumluluk esasına göre düzenlenip verilmekte olan bir beyannamedir. Vergilendirme dönemi ise kesintinin yapıldığı aydır. Dolayısıyla sorumluluk uygulamasına esas bir uygulama olmadığı müddetçe her ay düzenli olarak beyanname verilmesi zorunlu değildir. Ay içinde bir işlem olduysa, izleyen ayın 20. günü akşamına kadar beyanname verilmek zorundadır.

Sorumlular kesinti yapmadıkları dönemlerde beyanname vermek zorunda değildir.

Ancak, KDVK’nun 40. maddesine göre KDV mükellefiyeti bulanan mükellefler vergiye tabi işlemi olsun veya olmasın, her ay süresi içinde kdv beyannamesi vereceklerdir.

Sonuç olarak, 2 nolu kdv beyannamesini sadece bu işlemlerin yapıldığı aylar için vereceksiniz, her ay boş beyanname vermenize gerek yoktur.

B) VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİLMESİ:

VUK'da bildirimler 157-169 nolu maddelerde düzenlenmiştir.

VUK'nun 156. maddesinde; "

VUK’na göre İŞ YERİ
Madde 156- Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir." hükmüne yer verilmiş ve

159. maddesinde ise,
"İŞLETMEDE DEĞİŞİKLİĞİN BİLDİRİLMESİ
Madde 159- Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar." hükmü konulmuştur.

Buradan anlaşılan "Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir" gibi yerler işyerinden sayılmış ve bunlarla ilgili değişikliklerin bildirilmesi zorunlu kılınmıştır. Örneğin bir inşaat firmasının yeni bir şantiye açması durumunda, bunu bildirmesi yukarıdaki hükme göre işyeri sayıldığından zorunludur. Yine yasanın içeriğine baktığımızda "yerdir" ifadesine göre, yer niteliğinde olan yerlerin bildirilmesine önem verilmiştir.

Taşıt alım satımı işi ile uğraşanlar için alınan taşıtlar birer ticari mal niteliğinde olduğundan ve ticari mal alışlarını da bildirmek zorunlu olmadığından, bu işle uğraşanların aldıkları taşıtları vergi dairesine bildirmesine gerek yoktur.

Aynı şekilde, bir kiralama işlemi olan taşıt kiralamasının, kira süresinin bir şekilde sona ermesi nedeniyle, vergi dairesine bildirilmesi zorunlu değildir.

Bu tip demirbaş alımları, araç alımları gibi işlemlerin vergi dairesine bildirilmesi zorunlu değildir.

Yine VUK 157-169 arasındaki maddelerde de bildirilecek şeklinde bir hüküm yoktur.
 
Üst