fonradar

Demirbaş Hakkında.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SSZK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
6 Kas 2013
Mesajlar
41
Konum
İSTANBUL
İyi günler işyeri kira pimapen yaptırıyır işyeri yanlız pimapenci o ay içersinde 4 fatura kesmiş ve hepsi demirbaş sınırın altında nesıl kayıt yapıyım
direk gidermi atıyım yoksa özel maliyet ve demrbaşmı yardımcı olursanız memlun olucam saygılarımla,
 
Sayın SSZK, Yapılan işlem bazında değilde genel bazda düşünmek gerekir. Örnek olarak; Muhasebe ofis kısmının pimampeni ayrı, Pazarlama kısmının ayrı olarak değilde. Binada bulunan pimapenlerin değişimi olarak bakmak gerekir.
Faturalar ufak ufak olsa bile, İlgili faturaları 258 hesapta toplayım. Yer kira ise Özel Maliyet atılması gerekir. Kira değil ise 252 Hesaba atılması gerekir.
 
Uğur bey toplam 4000 tl cicarı oluyor ufak değil kafamı o karıştırıyor mevzuata ne uygun ne yapmalıyım .... Saygılarımla
 
Sayın SSZK, Dediğim gibi işlemi bireysel değil Bütün olarak düşünmek gerekir. Örn. 1 Sandalye aldığınız fiyatı 100 TL. evet amortismana girmiyor. Ama aynı yer için 10 Farkı firmadan 10 Sandalye aldınız. Yapılan işlemlerin arasında bir bütünlük var ise Amortismana tabidir.

Sizin işleminizde amortismana tabidir.

Mevzuata uygunluk anlamında yukarıda yazmıştım. Eğer Bina,Ofis,Üretim yeri vb.(nere için yapılıyorsa) Kira ise Özel maliyet'e atılmalı kira sözleşmesi doğrultusunda Amortisman ayrılmalı. Eğer Şirkete ait ise, Binalar hesabında binanın maliyetine eklenmeli.
 
Merhaba,
Elimde iki fatura bulunmakta. Birinin toplam bedeli 55,000 diğerinin de 9,500. İçerik olarak bir ürün dışında hiçbiri demirbaş sınırını geçmemekte. Avize, aplik, perde vs... Fatura bedelleri yüksek olunca, ancak tek tek bakıldığında sınırı geçmeyince nasıl kaydedeceğime karar veremedim. Tek tek küçükdemirbaş altında giderleşmeli mi yoksa 255 demirbaşa mı atılmalı? Bu arada iş yerimiz kira değil.
 
Sayın mialess, Aplik,avize,perde hepsini aynı yere almış iseniz aynı odaya hepsi toplu değerlendirilip demirbaşa alınmalı ama
aplik üretime, avize muhasebeye,perde satışa ise demirbaş sınırını aşmıyor ise gider yazabilirsiniz.
aplik muhasebe,avize ve perde satışa aldınız. Apliği gider yazabilir. Avize ve perdenin toplamı demirbaş sınırını geçiyor ise amortismana tabidir.
 
Sayın Arkadaşlar,

Birşeyleri düzeltelim.

Önce Bütünlük İlkesini unutmayacağız, ikincisi de "Mütemmim Cüz" yani "Tamamlayıcı Parça".

Pimapenlerin daha önceki durumu hakkında bilgi vermemişsiniz, hiçmi yoktu yoksa varolanlar tamir mi edildi, yada bir modernizasyon mu yapıldı ?

a) Tamir edildiyse giderdir.
b) Yeni Takıldıysa Kiralık yer ise kira kontratı süresince, konratta süre yok ise 6 yıl ile amortismana,
c) Modernizasyon yapıldıysa yine 6 yıl süresince amortismana tabi tutulur.

Bina maliyetine eklenmesi için binanın kalan ömrü kadar ekonomik ömrü olması gerekir, o yüzden pek mümkün değil.

Sayın mialess,

Bilgi biraz eksik ancak anlatımınızdan bina içinde toplu bir dekorasyon çalışması yapıldığını düşünüyorum bu nedenle de elinizdeki her iki faturayı da amortismana tabi tutmanız gerekiyor. Genel ömür olarak amortisman listelerindeki süre 10 yıldır.
 

Kiralama ise ÖZEL MALİYET BEDELİ olur:
Vergi Usul Kanunu’nun 327. maddesinde, özel maliyet bedellerinin kira süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. Ancak kira süresinin belirtilmemiş olması halinde itfa süresinin ne olması gerektiği konusunda kanunda bir açıklık yoktur.

Tekdüzen Hesap Planında, “264-Özel Maliyetler” hesabında bu hesabın işleyişi hakkında şu açıklamalar yapılmıştır.
Yapılan harcamalar hesaba borç kaydedilir. Bu harcamalar kira süresi içerisinde, kira süresinin 5 yıldan fazla olması durumunda da beş yılda eşit tutarlarda amorti edilir.”
Vergi uygulamasında vergi kanunları hükümleri geçerli olacağı için kira süresi 5 yıldan fazla olan kiralamalarda Tekdüzen Muhasebe Hesap Planı açıklamalarına göre amortisman ayrılması halinde fazla ayrılan amortisman tutarı mali karın hesabında dikkate alınmalıdır. Kira süresi belli değilse, itfa süresi, vergi uygulamasında da 5 yıl olarak dikkate alınma*lıdır.

 
Sevgili Nizam,

TDHP açıklayıcı niteliktir, Vergisel düzenleme yapmaz, yapamaz. TDHP yayınlandığında Amortisman süreleri 5 yıldı, ve yıl 1994. Ancak 333 sayılı tebliğ ile bu esas değişti yıl 28/4/2004 ve daha sonra 339 ve 365 sayılı tebliğler yayınlandı. 24/08/2004 ve 30/12/2006 tarihlerinde. Bu süreç 365, 389, 399 sayılı tebliğlerle de devam etti. Bu yüzden 1.1.2004 terihinden beridir Amortisman listelerinde yayınlanan listeler esastır. Vergi yasalarının temel kuralıdır kendi özel yasasında aksine hüküm yoksa genel yasa kuralları uygulanabilir.( MTV vergisi örneği gibi ) O halde VUK madde 315;

Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 315
Kapsam
(5024 Sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen madde: Yürürlük;01.01.2004) Mükellefler amortismana tâbi iktisadî kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlân edilecek oranların tespitinde iktisadî kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır.(*)
 
13 sayılı VUK’ un 272. maddesinde belirtilen ve gerek gayrimenkullere gerekse elektrik üretim ve dağıtım varlıklarına yapılan ve özel maliyet niteliği taşıyan harcamaların ne şekilde itfa edilmesi gerektiğine ilişkin düzenlemelere yine aynı Kanun’un 327. maddesinde yer verilmiştir. Söz konusu düzenlemede; “Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272. maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır.” hükmü yer almaktadır.
Görüleceği üzere özel maliyet niteliği taşıyan harcamaların kira veya işletme hakkı sözleşmelerinde belirtilen süreler dahilinde itfa edilmesi gerekmektedir. Madde metninde geçen “eşit yüzdelerle itfa edilir.” hükmünden de anlaşılacağı üzere özel maliyetlerin itfası sırasında azalan bakiyeler usulüne göre amortisman ayrılamayacaktır. Yapılan kira ya da işletme hakkı devir sözleşmelerinin kira süresi bitmeden uzatılması durumunda ise, özel maliyet bedellerinin itfasında dikkate alınacak süre, daima ilk sözleşmede belirtilen süre kadar olacaktır.
Eğer kira ve işletme hakkı devir sözleşmelerinde kira süresine dair herhangi bir sürenin belirtilmemesi veya belli olmaması durumunda ise, özel maliyet bedeli niteliğindeki harcamaların 333 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ekinde yer alan listede belirtilen süre uyarınca 5 yıl içerisinde itfa edilmesi gerekmektedir.
 
[h=4]Kira Süresi Belli Değilse[/h]Kira süresi belli olmayan kiralamalarda, kiralanan şeyin iktisadi kıymetinin devamlı olarak artıran ve özel maliyet olarak aktifleştirilen harcamalar, 333 seri numaralı Vergi Usul Kanunu hükmü gereği, 5 yılda amorti edilecektir.
[h=4]

[/h]
 
[h=4]İktisadi Kıymetin Ömrü Kira Süresinden Kısaysa[/h]Gelir İdaresi Başkanlığı Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’nın konuya ilişkin özelgesinde sözleşme süresi içinde yenilenmesi gereken kıymetlerin sözleşme süresinde değil faydalı ömründe itfa edileceği, sözleşme süresi içinde yenilenmesi gerekmeyen kıymetlerin ise sözleşme süresinde itfa edileceği belirtilmiştir. Adı geçen özelge aşağıya aynen alınmıştır:
“ İlgide kayıtlı yazınız ve ekinin incelenmesinden, mükellefiniz olan ………………….. A.Ş.’nin, denizi doldurarak oluşturduğu dolgu sahasını (iskele ve yanaşma platformları ile ardiyeleme alanlarını………….. Genel Müdürlüğünden 43 yıl boyunca kiraladığı, şirketin faaliyeti kapsamında inşa ettiği dolgu sahasının kira süresinin bitmesine 34 yıl kaldığı, söz konusu sahanın şirket tapulu malı ile bütünleşik olduğu, dolgu sahasında ve kendi tapulu alanlarında verilen hizmetler için düz bir zemin gerekmesi nedeniyle sahaların bir bölümünün asfaltlanıp diğer bölümlerinin betonlandığı, yapılan bu harcamalarının tümünün özel maliyet olarak aktifleştirildiği ve kira süresine eşit olarak amortisman ayrıldığı, ancak söz konusu alanlarda çalışan makineler ile konteynerlerin ağırlığı nedeniyle betonlanan veya asfaltlanan alanların 8 yıla kadar dayanabildiğinden bahisle betonlanan veya asfaltlanan alanlar için fevkalade ekonomik ve teknik amortisman uygulanıp uygulanamayacağı yönünde tereddüde düşüldüğü belirtilerek Başkanlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun;
— 272. maddesinde, normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderlerin gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline ekleneceği, gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının işletme hakkı verilmiş ise, kiracı veya işletme hakkına sahip tüzel kişi tarafından yapılan bir ve ikinci fıkralardaki giderlerin bunların özel maliyet bedeli olarak ayrıca değerleneceği ve kiracının veya işletme hakkına sahip tüzel kişinin faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ait giderlerin de bu hükümde olduğu,
— 313. maddesinde, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269'uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil edeceği ve ilgili mevzuat gereğince sözleşme süresinden sonra bedelsiz olarak devlete veya devletçe tensip olunan bir teşekküle veya belediyeye intikali öngörülen amortismana tabi iktisadi kıymetlerden (sözleşme süresinde yenilenmesi gerekenler hariç), sermayenin veya özel maliyet bedellerinin itfası hükümlerine göre amortismana tabi tutulanların, genel hükümler uyarınca ayrıca amortismana tabi tutulamayacağı,
— 317. maddesinde, amortismana tabi olup, yangın, deprem, su basması gibi afetler neticesinde değerini tamamen veya kısmen kaybeden veya yeni icatlar dolayısıyla teknik verim ve kıymetleri düşerek tamamen veya kısmen kullanılmaz bir hale gelen veya cebri çalışmaya tabi tutuldukları için normalden fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalan menkul ve gayrimenkullerle haklara, mükelleflerin müracaatları üzerine ve ilgili bakanlıkların mütalaası alınmak suretiyle, Maliye Bakanlığı’nca her işletme için işin mahiyetine göre ayrı ayrı belli edilen "Fevkalade ekonomik ve teknik amortisman nispetleri” uygulanacağı,
— 327. maddesinde, gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272’nci maddede yazılı özel maliyet bedellerinin, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edileceği, kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderlerin, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılacağı
hükme bağlanmıştır.
Bu hükümlere göre, anılan şirketin kiraladığı alan üzerine yaptığı dolgu sahası için yaptığı harcamaların, özel maliyet bedeli olarak aktifleştirilerek kira süresi boyunca eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, anılan Kanun’un 313. maddesi gereği, özel maliyet bedellerinin itfası hükümlerine göre amortismana tabi olan kıymetlerden, sadece sözleşme süresi içinde yenilenmesi gerekenler için genel hükümler çerçevesinde amortisman ayrılması mümkün olup, bunun dışındakiler için genel hükümler çerçevesinde amortisman ayrılmasına imkan bulunmamaktadır.
Bu çerçevede, sözleşme süresinin sonuna doğru iktisap edilen kıymetlere, söz konusu kıymetlerin sözleşme süresi içinde bir daha yenilenmesinin gerekmemesi halinde amortisman ayrılması söz konusu olmayacaktır.
Söz konusu dolgu sahasına mütemmim cüz ( yol) olarak yapılan betonlama ve asfaltlama işleminin kira süresince yenilenmesi halinde bu mütemmim cüz olan yol genel hükümler çerçevesinde amortismana tabi olabilecektir. Bu nedenle, söz konusu sözleşme süresi içinde yenilenecek olan mütemmim cüz yol için anılan işletme, 333 Sıra No’lu Vergi Usul Kanun’un Genel Tebliğinin 2.1. bölümünde yollar ( beton ve asfalt yol, parke yol, adi şose ve adi kaldırım ve bunlara benzeyen yollar) için belirlenen 8 yıl ve % 12,5 olan faydalı ömür üzerinden amortisman ayırabilecektir. Ancak, söz konusu iktisadi kıymetin sözleşme süresi içinde bir daha yenilenmesinin gerekmemesi halinde amortisman ayrılması söz konusu olmayacaktır.

Öte yandan, Vergi Usul Kanun’un 317. maddesi hükmüne göre bir iktisadi kıymet üzerinden fevkalade ekonomik ve teknik amortisman ayrılabilmesi için bu kıymetin aktifte kayıtlı olması gerekir. Anılan olayda, fevkalade ekonomik ve teknik amortisman ayrılması istenilen iktisadi kıymet kira ile tutulmuş olan yer olduğundan, bu hükmün uygulanması mümkün değildir.” denilmektedir.
Bilgi edinilmesi ve gereğini rica ederim. (15.03.2010 Tarih ve B.07.1.GİB.04.99.16.01/01-MUK-1/9024 sayılı özelge)

[h=4]
Kira Süresinden Önce Kiralanan Şey Boşaltırsa
[/h]Vergi Usul Kanunu’nun 327’nci maddesi hükmü gereği; kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır.
[h=4]
Özel Maliyet Bedellerinin İtfasında Azalan Bakiyeler Yöntemi Kullanımı
[/h]Vergi Usul Kanunu’nun 327’nci maddesi hükmü gereği; özel maliyet bedelleri kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Azalan bakiyeler yöntemiyle amortisman ayrılması halinde, her yıl için ayrılacak amortisman tutarı farklı olacağından, kanun ile belirlenen eşit yüzdeler halinde itfa etme şartı ihlal edilecektir. Bu nedenle özel maliyet bedelleri için azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman ayrılamaz.
 
Kevork Kardeşim.;
Haklısınız mevzuatta bu konuda bir tartışma olduğu ortadadır. VUK gereği daha uzun olduğunu ileri süren görüşler de vardır.
Ancak benim görüşüm ve yukardaki görüşler. Süre belli değilse 5 yılda amorti etmektir. Bu konuda ulaşabildiğiniz yargı kararı varsa paylaşırsanız bilgileniriz...
 
Nizam Kardeşim,

Sorulan soruya verdiğim seçenekli cevaplar aslında yeterliydi. Paylaştığın mevzut hükümlerinin tamamı başta 272 madde esaslı, bu nedenle sorunun cevabını içermiyor. Pimapen çerçevelerin yapımı adıgeçen gayrımenkuluün "değerini artırıcı" niteliktemidir değilmidir karar vermek lazım. Özelge de bu madde de öncelikle bu esasa karar verilmiş olduğunu varsayarak sonuca varıyor. Ben pimapen çerçevelerin ömür uzatıcı yada değer artırıcı nitelikte olduğunu kabul etmiyorum özellikle yer kiralıksa, değilse binanın ekonomik ömrünü ve değerini artırıcı nitelikte olduğunu ise kabul etmem hiç mümkün değil.

Bunu kabul edecek bir yargı kararı olacağını da sanmam kimse bu tür bir değerin örneğin 30 yıl dayanacağını iddaa ederek dava açmaz. Özel maliyet meselesi biraz sıkıntılı konudur ancak çok fazla bu konuya dahil olabilecek olay olmadığı için alışılagelmiş itfa sistemleri pek de eleştiriye uğramıyor. Kira sözleşmesinin süresi belli olsada örneğin erken sözleşme feshi de mümkün olduğundan yada sözleşmenin uzun süreli olduğunu belli eden emareler içeren sözleşmeler de var olabildiğinden konuya ömür+değer+dayanma süresi kıstasları eklenerek bakıp Özel Maliyet olup olmadığına doğru karar vermek gerekiyor, ancak bu da 2*2=4 değil pek.
 
Nizam Kardeşim,

Sorulan soruya verdiğim seçenekli cevaplar aslında yeterliydi. Paylaştığın mevzut hükümlerinin tamamı başta 272 madde esaslı, bu nedenle sorunun cevabını içermiyor. Pimapen çerçevelerin yapımı adıgeçen gayrımenkuluün "değerini artırıcı" niteliktemidir değilmidir karar vermek lazım. Özelge de bu madde de öncelikle bu esasa karar verilmiş olduğunu varsayarak sonuca varıyor. Ben pimapen çerçevelerin ömür uzatıcı yada değer artırıcı nitelikte olduğunu kabul etmiyorum özellikle yer kiralıksa, değilse binanın ekonomik ömrünü ve değerini artırıcı nitelikte olduğunu ise kabul etmem hiç mümkün değil.

Bunu kabul edecek bir yargı kararı olacağını da sanmam kimse bu tür bir değerin örneğin 30 yıl dayanacağını iddaa ederek dava açmaz. Özel maliyet meselesi biraz sıkıntılı konudur ancak çok fazla bu konuya dahil olabilecek olay olmadığı için alışılagelmiş itfa sistemleri pek de eleştiriye uğramıyor. Kira sözleşmesinin süresi belli olsada örneğin erken sözleşme feshi de mümkün olduğundan yada sözleşmenin uzun süreli olduğunu belli eden emareler içeren sözleşmeler de var olabildiğinden konuya ömür+değer+dayanma süresi kıstasları eklenerek bakıp Özel Maliyet olup olmadığına doğru karar vermek gerekiyor, ancak bu da 2*2=4 değil pek.

Hocam bina maliyet olayını yukarda ben söylemiştim. Zaten tam anlamıyla açıklamadım konuyu. Sizin söylediğin doğru. Eğer Binanın ömrü, değer artırıcı nitelikten fazla ise değer artırıcı nitelik süresi göz önüne alınır. Az ise binanın ömrü göz önüne alınır.

Ama hocam pimapen,Doğalgaz tesisatı,Su tesisatı,Fayans ve taşlar,Dış boya,Elektrik tesisatı,Parke,Montalı aydınlatma sistemi vb. Giderler binanın değerini artırıcı niteliktedir.
 
Merhaba Değerli Üstadlarım,

Amortismanla ilgili konu açılmışken bir soru sormak istiyorum.

Amortismana tabi bir kıymet için yapılan gider, bu malın maliyetine dahil edildikten sonra

aktifteki değeri değişiyor. Peki bundan sonraki amortisman ayırmaya yine örneğin sabit kıymetin amortisman oranı % 20 ise yine

%20 üzerinden ve (değer artışı + kayıtlı değer) tutarından mı hesaplama yapılacak.


İyi çalışmalar.
 
İyi günler işyeri kira pimapen yaptırıyır işyeri yanlız pimapenci o ay içersinde 4 fatura kesmiş ve hepsi demirbaş sınırın altında nesıl kayıt yapıyım
direk gidermi atıyım yoksa özel maliyet ve demrbaşmı yardımcı olursanız memlun olucam saygılarımla,

iş yeri kira mı ?
 
Merhaba Değerli Üstadlarım,

Amortismanla ilgili konu açılmışken bir soru sormak istiyorum.

Amortismana tabi bir kıymet için yapılan gider, bu malın maliyetine dahil edildikten sonra

aktifteki değeri değişiyor. Peki bundan sonraki amortisman ayırmaya yine örneğin sabit kıymetin amortisman oranı % 20 ise yine

%20 üzerinden ve (değer artışı + kayıtlı değer) tutarından mı hesaplama yapılacak.


İyi çalışmalar.

Sayın berkecan, Değer artırıcı nitelikte ise kalan ömür maliyetine eklenir yani. 5 yıl süreli amortismana 3. yılında değer artırıcı bir ekleme yaptıysanız. Eklenen parcanın Amortisman oranı %33 dür
 
Uğur Bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.


Örneğin binanın kayıtlı değeri 500 tl. değer artışı 100 tl

kalan 3 yıl 500+100: 600 tl den %33 amortisman ayrılacak

doğrumu acaba Uğur Bey.
 
Üst