Demirbaş Satışındaki Kdv'nin Gösterileceği Yer

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferhat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Sabit kıymet Satışlarında Hesaplanan Kdv nereye yazılacağı,Kdv'sinin hangi satırda gösterileceği nihayet çözüme kavuşturuldu

Dolayısıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 22/11/2011 tarihli B.07.1.GİB.4.59.15.01-KDV-213-2010-44 Sayılı Özelgesi ve 03/02/2012 B.07.1.GİB.4.16.16.02-300.11.113-43 Sayılı Özelgeleri ile “demirbaş satışlarından dolayı hesaplanan KDV’ninKDV beyannamesinin "Matrah" kulakçığı altında "Tevkifat Uygulanmayan İşlemler" tablosunda satış bedeline "Matrah" sütununda yer verilmek suretiyle beyan edilmesi gerekmektedir”, demek suretiyle bu konuya açıklık getirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı 02.06.2014tarihinde (KDV1;KDV2;KDV9015) Beyannamelerinde değişiklik/güncelleme yapmak suretiyle bu sorunu çözüme kavuşturmuştur. Değişiklik ile ilgili 26.04.2014 Tarihli 28983 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Tebliğine uygun hale getirilmiş olmakla birlikte ‘’Matrah’’ kulakçığı altında ‘’Diğer İşlemler’’ bölümü altında ‘’Amortismana Tabi Sabit Kıymet (Taşınmaz, Taşıt Araçları, Demirbaş, Makine ve Teçhizat vb.)Satışları ‘’adı altında sütün eklenmiştir. Bu suretle işletmelerin yapmış oldukları sabit kıymet satışların bundan böyle bu bölümde gösterilecektir.

Sonuç :
Haziran ayı Kdv Beyannamelerini hazırlayacak olan meslektaşlarımızın Kdv (Gib) Güncellemeleri,Haziran ayında Sabit kıymet satış (Taşıt,Demirbaş,Tesis Mak.Cihaz) varsa burda göstermeleri gerekmektedir

Merhaba,

demirbaş satışlarının KDV formatındaki yeni yerinden hareketle; matraha dahil olduğu sonucu çıkınca;

yeni sistemde yapılacak muhasebe kaydı nasıl olacak? sabit kıymet satış kaydında normalde hep kar yada zarar belirlenir; 679/689 çalışırdı..

başka bir deyimle; eski sistemde sabit kıymet satış kaydında şöyle bir kayıt yapılıyordu;

--------/---------
100/102 (B)
257. (B)
254/255 (A)
391 (A)
679/689
--------/-------

yeni KDV sisteminde sabit kıymet satışı diğer işlemler bölümünde olunca, matraha dahil olduğu için; sabit kıymet satışı; hiç bir şirketin ana faaliyeti olamayacağından 60 grup olamaz. Ama KDV sisteminde matraha dahil gözüküyor. Burada bir tezatlık yok mu? Burayı nasıl çözeceğiz.

KDV matrahı illa ana faaliyetten oluşmaz.

merhaba,

sn.merkür2, pardon ama ben kdv matrahı ana faaliyetten oluşur demedim..
Sabit kıymeti satışı hiçbir şirketin/işletmenin ana faaliyeti değildir dedim. Bu nedenle 60 grup olmaz dedim.

KDV beyannamesinde teslim hizmetlerin içine dahil olunca (kdv matrahına); gelir tablosu ile kdv beyannamesindeki hasılat kısmı arasında fark oluşmayacak mı? her defasında izah vermek gerekir.. Bunu merak ettim.

İzah gerekmez. KDV beyanında eskiden de matrah kısmına dahil edilmesi gerekiyordu. (Farklı görüşler olsada) Şimdi kdv beyanında kendine münhasır satırda gösterilerek idareye otomatik açıklama yapılmış oldu.

İzah gerekmez. KDV beyanında eskiden de matrah kısmına dahil edilmesi gerekiyordu. (Farklı görüşler olsada) Şimdi kdv beyanında kendine münhasır satırda gösterilerek idareye otomatik açıklama yapılmış oldu.

Aynen katılıyorum.Zaten evvelden de yine matraha dahil edilmeliydi,fakat dahil etmeyenlerde vardı ve bunun sonucunda da genelde izahat istenirdi.Şimdi en azından Ayrı satırda gösterilmek suretiyle bu tereddüt ve izahatların önüne geçilmiş oldu.
Yine aynı şekilde gelir tablosu le kdv beyanı arasındaki kümülatif matrah farkı yine kalacak.Ama belki izahat istenmeyecek.En azından beyanname daha şeffaf hale getirilmiş oldu..

Merhaba,

demirbaş satışlarının KDV formatındaki yeni yerinden hareketle; matraha dahil olduğu sonucu çıkınca;

yeni sistemde yapılacak muhasebe kaydı nasıl olacak? sabit kıymet satış kaydında normalde hep kar yada zarar belirlenir; 679/689 çalışırdı..

başka bir deyimle; eski sistemde sabit kıymet satış kaydında şöyle bir kayıt yapılıyordu;

--------/---------
100/102 (B)
257. (B)
254/255 (A)
391 (A)
679/689
--------/-------

yeni KDV sisteminde sabit kıymet satışı diğer işlemler bölümünde olunca, matraha dahil olduğu için; sabit kıymet satışı; hiç bir şirketin ana faaliyeti olamayacağından 60 grup olamaz. Ama KDV sisteminde matraha dahil gözüküyor. Burada bir tezatlık yok mu? Burayı nasıl çözeceğiz.

Muhasebe kaydını bu şekilde yapmaya devammı edeceğiz yoksa;
ilk kayıt
120-102-100 (B)
600 (A)
391 (A)

ikinci kayıt
623 (B)
257 (B)
253-255 (A)
679 (A) bu şekilde yapmak daha uygun olur?

bu satırın hemen altında Diğerleri seçeneği var.
bunun açıklaması var mı?
Kira gelirlerindeki KDV yi buraya yazabilir miyim? yoksa tevkifat uygulanmayan işlemlere mi dahil oluyor

Aynen katılıyorum Gelir idaresi Yıllardır Düşünmüş taşınmış Bunu mu bulmuş çok merak ediyorum İdareye her dakika izahat mı vereceğiz
Gelir idaresi matraha dahil edeceksek bana demirbaş satışının kaydını lütfen yapsın

arkadaşlar neresi şeffaf yahu kendin diyorsun gelir tablosu ile kdv beyanınnın matrahı arasında fark olucak diye ,belki si yok izahat istenmicek diye illaki izahat istenecek bu durumda Gelir idaresi İllak dirbaş satışında matrahı görmek istiyorsa görsün ama bişey yapsınlar kümülatif matraha dahil etmesin otomatik olarak bunu yapmak çokmu zor düşünemiyorlarmı acaba matrah farkı olacağını çok merak ettimmmmm

Bu demirbaş/taşıt satışlarınıza ilişkin yevmiye kayıtlarınızı nasıl yapıyorsunuz arkadaşlar?

Arkadaşlar konuyu bayağı bir zorlaştırmışsınız.
Normalde devam edegelen yaptığınız kaydı değiştirmenize gerek yok.Ama illa matrahla,defter birbirini tutsun diyorsanız,satış halinde,600 hesabı altına başka bir kırılım açıp "Duran varlık satışları" ismini verebilirsiniz.Sonrasında da
600 (A)
391 (A)
Cari veya Kasa (B)
-------- // ---------
254/255 (A)
257 (B)
Fark durumuına göre gelir gider hesabı (B/A)
-------- // ----------

Aynı kar/zarar sonucuna ulaşırsınız...

Sevgili Aşkın kardeşim,gelir olma ihtimali yok haklısın.Gider hesabı yerine alışkanlık gelir-gider hesabı olarak kullanmışım.Doğrudur bu kayıttan gelir gelmez,gider doğabilir veya doğmaz.

Merhaba,

sayın arkadaşlar amacım tekrardan bir tartışma yaratmak değil ama, atik satışı benim muhasebe anlayışıma göre 60 grupta takip edilmemesi gerekir.

60. BRÜT SATIŞLAR

İşletmenin esas faaliyetleri çerçevesinde satılan mal yada hizmetler karşılığında alınan yada tahakkuk ettirilen toplam değerleri kapsar. Satılan mal ve hizmetlerle ilgili sübvansiyonlar, satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili dönem içinde ortaya çıkan kur farkları, vergi iadeleri brüt satışlar içinde gösterilir. Brüt Satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez.

Brüt Satışlar; yurtiçi satışlar, yurtdışı satışlar ve diğer gelirler şeklinde bölümlenir.(2)

bu ATİK satışları için, TDHP nda yeniden düzenlemeye gidilmesi gerekir. 60 grup ta altı çizili olan esas faaliyetleri çerçevesinde denmektedir. ATİK satışı bir firmanın ana faaliyet konusu olamayacağından; bu satışın, bana göre 60 grupta takip edilmesi hesap bazında yanlış geliyor.

Selamlar
O zaman şuna karar vereceksiniz.Atik satışları sonucunda kdv'deki kümülatif matrahla,gelir tablosundaki brüt satışlar,birbirini tutsun diyorsanız 600,tutmasın gerek yok diyorsanız 679 (hatta bunun yerine direkt 25'li hesaplardan da çıkış yapabilirsiniz.)...Hattı zatında zaten 600'e kaydedilmemeli.Ama matrahlar tutmuyor derdine düştüğünüz zaman başkada çareniz kalmıyor.Ben mesela 600 kullanmam.Çünkü benim öyle bir derdim yok,izahını yaparım netice de..Derdi olan mecburen 600 kullanacak...