Denetim Kurulu Ücreti Hakkında

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,858
Konum
İstanbul
Arkadaşlar

Yönetim kuruluna verilen ücretler huzur hakkıdır .Ancak denetim kuruluna da genel kurul kararı sonucu her ay ödeme yapılıyor bu huzur hakkı mıdır ?

Saygılarımla
 
GVK md.61/4'e göre denetim kurulu üyelerine bu sıfatları nedeniyle ödenen paralar da ücrettir.

"Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır.

..................................................................................................

4. Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısiyle ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;"
 
Son düzenleme:
TTK açısından huzur hakkı, ama vergisel açıdan bir gelir unsuru olarak ücrettir yönetim kurulu üyelerine ödenen tutarlar. Zaten huzur hakkının da ücret sayılacağı GVK md.64'te açıkça belirtilmiştir.

"Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez."
 
Ustad cok tesekkur ederim sizde farketmıssınızdır, muhtasar beyannamede yenı kodlar var 13-14-15 gıbı
Sanırım 13 huzur hakkı
Ben 13 e sımdı nelerı yazmam lazım ondan emın olamıyorum
 
GVK madde 61/4

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.

Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır:

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]4. Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;[/FONT]

İyi Günler.

[/FONT]
 
Değerli üstadım gvk ya göre ücrette ttk ya göre huzur hakkı ne demektir ? bazı görüşler sadece yönetim kurulununki huzur hakkı denetiminki değildir diyor
 
TTK ya göre huzur hakkı değildir. ana sözleşmelerde denetçi ücreti olarak geçer , yasa metninde de hep denetçi ücretleri geçiyor.
 
Üst