Denkleştirme Ve Telafi Çalışması Yaptırma

Üyelik
26 Şub 2019
Mesajlar
10
Konum
istanbul
İşletmeleriniz de telafi ya da denkleştirme çalışması yaptırıyor musunuz? Uygulamada beklenen verimi sağlıyor mu? Bu konuda fikirlerinizi paylaşabilir misiniz?

Saygılar...
 
Merhaba,
Çalıştığım fabrikada verimli bir üretim olması için mesaiye başlayınca en az 1-2 vardiya çalışmak gerekiyor. Bu sebepten denkleştirme çalışmasına ihtiyacımız olmuyor diyebilirim, olsaydı muhakkak uygulardım.
Telafi çalışmasını mümkün oldukça uyguluyorum. İki taraf içinde bence avantajları daha ön planda. İşçinin günü kesilmiyor, işverende alacağını 1 e 1 çalıştırarak işçiden almış oluyor.
 
İş Kanununa göre denkleştirme için öncelikle yoğun bir hafta olması ve akabinde yapılan yoğun çalışmanın denkleştirilmesine yönelik çalışma esasları uygulanması gerekmektedir. Ancak telafi çalışması için ise mevzuatta belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde (örneğin, işçinin yazılı talebi gibi) önce işçi çalışmayacak sonrasında ise çalışmadığı sürelerin karşılığı olarak telefi çalışması yaptırılacaktır.
Malumunuz olduğu üzere denkleştirme ve telafi çalışmaları iki aylık dönemler için uygulanmaktadır. İşte bana göre asıl sıkıntı burada başlamaktadır. Şöyle ki;
1) İşçi açısından iki aylık dönemin başlangıcında denkleştirmeye esas yoğun iş temposu mu gerçekleşecek ya da izin alıp telafi çalışma şartlarını mı gerçekleştirecek bu tam bir muammadır.
2)Esasen ücretsiz izin uygulamasını kaldırmayı amaçladığımızdan,
2.1) Çalışan 4 iş günü telafi çalışması yapmak üzere izin aldı ve iki aylık döneminin birinci ayında telafi çalışması yapamadı/yaptıramadık bu durumda maaşı tam mı ödenecek?
2.2) Şayet maaşı tam ödendi ve ikinci ayda da telafi çalışması yapılmadı. Bu takdirde ikinci ay içerisinde bu 4 günlük izin durumu ne olacak? İzin alan işçi telafi çalışması yapamadığı ya da işletme kendi şartları açısından bu nevi bir çalışmayı yaptıramadığı durumda bu 4 günlük izni ücretten kesebilecek miyiz?
2.3)Ücretten kesmemiz halinde ise SGK da eksik pirim açıklamasında ne belirtmek gerekir? Örn, mart- nisan döneminde martta çalışılmayan günün kesintisini nisanda yapacak ve nisan ayına göre pirim yatırılacak bu durumda kanunen herhangi bir problem doğar mı?

Katkılarınız için teşekkür ederim Saygılarımla. İyi çalışmalar...
 
1-Bu konu muamma değil alternatiftir. Yani hangi hal gerçekleşirse diğeri onu dengeler.
2.1 ve 2.2-Eğer işçi 2 ay içinde telafi borcunu ödeyemezse maaşından kesilir, yani 1.ayda bir kesinti yapılmayacak. 2.ay bittiğinde kalan borcu için kesinti yapılacak, bu kesintiyi de telafi için aldığınız formu dayanak göstererek yapacaksınız. Yani gayet normal bir işlemdir.
2.3-İki ay önce diğer ücretsiz izin seçeneğini kullanmadığınız için telafi ile 2 ay boyunca işçiye bunu ödeme hakkı tanıdınız. Ve işçi 2 ay boyunca borcunu ödeyecemedi (yada bir kısmını ödeyemedi), bu durumda 2 ay bitince 21-Diğer ücretsiz izin olarak maaşından keseceksiniz.
Mart ayında telafi başladıysa telafi borcuna ait kesintiyi Mayıs ayında yapacaksınız. Elinizde telafi formu olduğu için herhangi bir kanuni sorun yaşamazsınız.
 
Üst