Dernek Aidatı

cetvel

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
1,384
Konum
İSTANBUL
2009 yılı için "Rusya federasyonu ile Türkiye iş ve Dostluk derneği "ne 1.200 TL tutarında aidat ödedik.ödediğimiz bu tutarları kkeg hesaplarına aldım . gelir vergisi kanuna göre ticari kazançla ilişkilendirilebilme durumu varmıdır.yani kkeg olmadan giderleştirebilirmiyiz.
 
Ynt: Dernek Aidatı

Sayın cetvel..Bağış mı aidat mı?Aidat için bildiğim kadarıyla bir üyelik söz konusudur.Bu üyelikte ticari faaliyet açısından önemli ve gerekli ise kanımca direk giderleştirilebilir.Eğer bağış adı altında bir ödeme yapılmışsa bağış hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi yerinde olur kanaatindeyim.Saygılar.
 
Ynt: Dernek Aidatı

cetvel ' Alıntı:

Yapılan ticari faaliyetle alakalı bağlantı kurulabiliyorsa;direk gider,aksi durum sözkonusu ise tabiki kkeg'dir.
 
Ynt: Dernek Aidatı

Mesleki teşekküllerde olduğu gibi bu kuruluşların faaliyetlerinin finansmanı da zorunlu olarak üyeleri tarafından karşılanır.Yapılan bağışlar ve aidatlar dışında gelirleri yoktur.

Dernek ve birliklere yapılan bu ödemeler, yukarıda belirtilen mesleki teşekküllere yapılan aidat ödemelerinden farklı olarak, uygulamada işle ilgili olmayan ve şahsi nitelikte bulundukları gerekçesiyle safi kazancın tespitinde mükelleflerce gider olarak kaydedilmesi kabul edilmemektedir.

Mesleki bir derneğin kurulması ve yaşatılması için yapılan giderlerin masraf yazılamaması haklı olarak iş adamlarına garip gelebilir. Çünkü bu ödemeler çoğu zaman işle ilgilidir; iş dışı veya şahsi amaç taşımazlar. Fakat takdir edileceği üzere böyle bir gider kaydı tamamen serbest bırakıldığında istismara uğramaya oldukça açıktır. Bu nedenle, en uygun çözüm, aşağıda açıklanan işveren sendikası aidatlarında olduğu gibi (GVK Md.40/8) mesleki dernek ve birliklerin masraflarına katılma amacıyla yapılan aidat ve benzeri ödemlerin de yasal sınır ve kontrol altında gider yazılmasını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılmasıdır.

Öte yandan,söz konusu dernek ve birliklerin masrafına katılmak amacıyla (bağış şeklinde) değil de bu dernek veya birliğin gerçekten verdiği bir hizmetin karşılığı olarak( makul ve rayice uygun bedeli olarak) yapılan ödemelerin gider kaydında, herhangi bir engel veya sınır bulunmadığı da belirtmek gerekir

http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=21182.0
 
Ynt: Dernek Aidatı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)





Sayı: B.07,1.GİB.04.99.16.01/2-MUK-421 19.02.2009-5122



Konu: Mesleki derneklere yapılan aidat

ödemelerinin gider kaydedilip

edilemeyeceği.



İlgide kayıtlı dilekçeniz ile Başkanlığımızın ????? vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek, kurucu üyesi bulunduğunuz ???????Derneğine ödenen aidatların ve faaliyet amaçlı diğer ödemelerin kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı konusunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.



5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun ?Safi Kurum Kazancı? başlıklı 6?ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacağı hükmü yer almaktadır.



Öte yandan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37?nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış olup, Kanunun ?İndirilecek Giderler? başlıklı 40?ıncı maddesinin 1?inci bendinde de, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilmesinin kabul edileceği belirtilmiştir.



Bir masrafın genel gider adı altında gider yazılabilmesi için, gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması, masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekmektedir. Dernek üyeliği tamamen şirket tüzel kişiliğinin kendi iradesinin sonucu olup, faaliyetlerinizin yürütülmesi ve gelir elde edilmesi için zorunlu bir harcamayı gerektirmemektedir.



Buna göre, derneğin faaliyetlerinin devamı için derneğe ödemiş olduğunuz aidat ve faaliyet amaçlı diğer giderlerin kurum kazancınızın elde edilmesi ile sıkı sıkıya bağlı olmaması nedeniyle, söz konusu ödemelerin kazancınızın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değildir.



Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: Dernek Aidatı

Mesleki aidat olarak indirilebilecek aidatlar, avukatların barolara bizim türmoba verdiğimiz tür aidatlardır. Yani serbest meslek faaliyeti için zorunlu türde aidatlar. Bunun dışındaki aidatların kendi özel durumlarıyla değerlendirilmesi gerekir. Bu tür derneklere verilecek aidatlar mesleki aidat olarak değil ticari faaliete ilişkin gider olarak indirim konusu yapılabilir diye düşünüyorum.

Örneğin Rusya federasyonu ile Dostluk derneğine üye firmalara ihracat yapacaksınız. Bunun için sizden derneğe üye olmanızı istiyorlarsa, bu derneğe ödenen aidatın da indirilebileceğini düşünüyorum. Ama biraz önce belirtildiği üzere mesleki aidat olarak değil mesleki gider olarak...
 
Ynt: Dernek Aidatı

Merhaba,

Gidere atılması durumunda sıkıntı çıkabilir. Ha anlatılabilir belki ama zorlama olur kanaatindeyim.

Emin olunmadığı durumlarda KKEG en iyi çözümdür,

Saygılarımla,
 
Bir konu hakkında yardımlarınızı rica ediyorum. Dernek aidatını ödemeyen üye icraya verilebiliceği gibi vergi dairesine bildirim yapılarak vergi borcu olarak da tahakkuk ettirilebileceği ve aidat borcunun vergi borcu sayılabileceği gibi bir söylenti duydum. İnternette araştırdım ancak bu konu hakkında bir yorum veya bir yasa bulamadım. Bu konu hakkında düşüncesi olan arkadaşlarımız varsa düşüncelerini paylaşabilirler mi?
 
Öyle bir şey yok. Bir alacağın amme alacağı gibi takip edilebilmesi için 6183 sayılı Kanunun 1'inci maddesine girmesi gerekir ki, asla böyle bir şey yok.
 

Benzer konular

Üst