Detaysız defter yazdırma

Üyelik
15 Ağu 2005
Mesajlar
44
Konum
antalya
Üstadlarım, Yıllardır yevmiye ve Kebir defterini detaysız yazdırıp, detaylı fişlerini çıkartıp bu şekilde muhafaza ediyoruz. Bugün Vergi Müfettişi Böyle olmaz usulsüz defter yazdırmışsınız diye çıkışta bulundu bugün, bir o değil odadaki diğerleri müfettişlerde aynı , Bu şekilde defter yazdırabileceğimize dair bir dayanağımız var mıdır acaba.
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

Bilgisayarlı muhasebe öncesinde defterler sizin bahsettiğiniz şekilde tutulurdu. Ayrıntılar mahsup, tahsil ve tediye fişlerinin ekinde olur, resmi defterlere ana hesap tutarları yazılırdı. Yaptığınız işlem buna benziyor, geçmişte kalması gereken şeyin bugün yapılması bilgisayarlı muhasebenin ruhuna aykırıdır. Yine de belgeleriniz düzenli ise tenkit edilmezsiniz.
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

TTK ve VUK yevmiye defteri ile ilgili maddeleri okuyunuz.
Bilgisayarlı veyya elle kurallar hep aynıdır.
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

kebir detaysız yazdırılabilir ancak yevmiye defteri mümkün değil....
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

"kebir detaysız yazdırılabilir ancak yevmiye defteri mümkün değil.... " sn DİNLESOR , emin konuşmak için somut delil gerekir diye düşünüyorum!!!!
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

Ne delili burası mahkememi?
Vergi usul kanunu ve TTK yevmiye defterinin nasıl yazılacağını gayet detaylı anlatmıştır.
Keza kebirin de. Başka ne kanıt bekliyorsunuz?
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

detaysız yazdırılıp inceleme sonucunda sorunsuz çıkan bir çok mükellefim var. detay şartı olsa emin olun kanunda bunu gözümüze sokarlardı. hatta bir çok muhasebe bürosu ne stok ne cari detay hesap açmıyorlar bile. detay yok diye ihticaca salih değildir deiyebilen hiç bir inceleme elemanı şimdiye kadar görmedim.
not: ben son 5yıldır detay yazdırıyorum.
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

Bizde de aylık 5.000-6.000 adet gibi ortalama fatura kesen mükellef var.. Excel tabloda döküm alıp muhasebe fişi şeklinde ANA HESAPLAR bazında yevmiye kaydı yapıyoruz... Ekinede firma fatura programından aldığımız EXCEL liste fatura dökümünü ekliyoruz... Bu şekilde denetime girdik ve hiçbir sorun yaşamadık..
Sıkıntı olmamalı..
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

Denetim elemanı insiyatif kullanmış. İstese en azından usulsuzluk keserdi. Ayrıca şüpheli bir durum olduğu takdirde yevmiye maddesi esas alınır. Belgeler bu maddeyi destekleyici unsurlardır.
Ayrıca vuk . zaman aşımı süresi 5 yıl. TTK ya göre 10 yıldır. Yani defteri 10 yıl saklama zorunluğu vardır. Belgeleri atarsanız defter tek başına anlamsız kalır.
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

Vergi denetmeni ya çok tecrübesiz yada kendisini yenilememiş. Eğer detay hesap kullanma zorunluluğu olsa bi şekli olması gerekir. Herkes tali hesapları kendisi belirleyeceği için göreceli kavramlar ve ayrılıklar ortaya çıkacaktır. Nitekim muhasebe uygulama tebliğlerinde ve kanunlarda detay hesap bazında tutulması zorunluluğu yoktur. Hesaplar sadece ana hesap bazında tutulabilir. Hesapların detay bazda tutulmadığı gerekçesi ile kesilecek ceza kanunda belirtilmiş olması gerekir. usulsüzlük cezaları ve özel usulsüzlük cezalarının neler olduğu açıkca belirtilmiştir. hesapların detay bazda tutulmaması ile ilgili usulsüzlük cezalarında atıfta bulunulmamıştır.
 
Ynt: Detaysız defter yazdırma

Tacirler TTK gereği; "her türlü borçlarından dolayı iflasa tabi oldukları gibi, kanun hükümlerine uygun olarak bir ticaret unvanı seçmeye ve kullanmaya, işletmelerini ticaret siciline kaydettirmeye ve ticari defterler tutmaya mecburdurlar"denmektedir.

Tutulması Zorunlu Defterler (Kanuni Defterler)

I. Sınıf Tacirler (Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Tacirler)

Yevmiye Defteri: Kayda geçirilmesi gereken işlemleri belgelerden alarak tarih sırasıyla ve maddeler halinde yazmak için kullanılan defterdir.Bir yevmiye maddesinde en az aşağıdakilerin bulunması gerekir.
a) Yevmiye madde sıra numarası (Makine ile tutulan muhasebelerde mecburi değildir.)
b) Tarih
c) Borçlu hesap (Ana hesaplar kullanıldığı takdirde yardımcı hesabın adının yazılması zorunludur).
d) Alacaklı hesap (Ana hesaplar kullanıldığı takdirde yardımcı hesabın adının yazılması zorunludur.)
e) Tutar (Yardımcı hesaplara ait tutarlar, ilgili sütunda gösterilmek zorunludur)
f) Her kaydın dayandığı belgelerin çeşidi, varsa tarih ve numaraları.
g) Yevmiye defteri ciltli ve sayfaları birbirini takip eden sıra numaralı olmalıdır. Vergi kanunlarına göre hareketli yapraklı defter kullanılabilir.
h) Yevmiye defterine geçirilecek kayıtlar haklı sebep olmaksızın, on günden fazla geciktirilemez.
ı) Yevmiye defteri yeni senenin en geç Ocak ayı sonuna kadar notere gösterilip son kaydın altına noterce (Görülmüştür) sözü yazılarak mühür ve imza ile tasdik ettirilmek şarttır.
 

Benzer konular

Üst