Devlet Memurundan Alınan Hizmet

suleyman057

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 May 2006
Mesajlar
189
Konum
Ankara
Arkadaşlar,

Milli Eğitim Bakanlığından yazılı talep ile personellerimiz meslekleri ile ilgili eğitime tabi tutulmuşlar ve bunun sonucunda da Milli Eğitim Onaylı Sertifikalar verilmiştir. Bu eğitim karşılığında, eğitimi veren öğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığının tarafımıza bildirmiş olduğu eğitim ücretleri ve harçlar ilgili devlet memurlarının hesaplarına yatırılmıştır. Bu ödeme karşılığında her hangi bir fatura alınamayacaktır.

Sormak istemiş olduğum, her ne kadar devlet memuruda olsa bu kişilere eğitim karşılığında verilen ücretler için bir gelir vergisi ve damga vergisi olacakmıdır. Bunu ücret niteliğinde değerlendirebilirmiyiz. Yoksa ödenen ücretleri doğrudan eğitim giderlerine mi atmak gerekir? Şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,
 
Ynt: Devlet Memurundan Alınan Hizmet

Bu ödemeler ücret sayılır. Ödediğiniz netlerin brütlerini hesaplayıp gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanmalıdır. (Anonim şirketlerde hükümet komiseri adına bankaya yatırılan tutarlarda yapıldığı gibi.)
 
Ynt: Devlet Memurundan Alınan Hizmet

Sayın Bülent Bey,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Acaba bunun için ekstradan bir evrak hazırlanmalı mı? Bodro gibi veya gider pusulası gibi?
 
Ynt: Devlet Memurundan Alınan Hizmet

Sayın Nizam Bey,
Sayın Bülent Bey,

İlginizden ve cevaplarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,
 
Ynt: Devlet Memurundan Alınan Hizmet

Merhaba öncelikle, devlet memurunun size sunmuş olduğu hizmet karşılığında elde etmiş olduğu gelir unsurunun niteliği ücret olarak değerlendirilemez.
Çünkü: Ücretin tanımı GVK 61'inci maddesinde 'Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet kaşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir' denilerek yapılmıştır.
Bir kişinin elde ettiği gelir unsuruna ücret diyebilmeniz için hizmet akdi ile size bağlı olması ve emir, talimat doğrultusunda çalıştırılması gerekmektedir. belirttiğiniz olay bu durumu karşılamamaktadır.
Memurun elde etmiş olduğu kazanç serbest meslek kazancıdır.
Çünkü: Serbest meslek faaliyetinin tarifi GVK 65'inci maddesinde 'Serbest meslek faaliyeti sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. şeklinde yapılmıştır.
Ayrıca yine GVK 66 maddede Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez denilerek kişilerin ücretli olarak veya ticari bir faaliyetle uğraşmanın yanında mesleki bilgi ve tecrübesini kullanarak kazanç elde etmesinin serbest meslek kazancı vasfını değiştirmeyeceği belirtilmiştir.

Burda karşımıza süreklilik sorunu çıkmata, memur size sürekli bir serbest meslek faaliyeti sunmadığı için elde ettiği kazanç arızi nitelik taşımakta ve GVK 82 madde kapsamında değerlendirilmektedir.
Biliyorsunuz serbest meslek kazançları üzerinden GVK 94 üncü madde kapsamında tevkifat yapmanız için arizilik engel teşkil etmiyor. Yani memura yapmış olduğunuz ödeme üzerinden GVK 94 tahzakıroa zedseztmslek kazancı tevkifatı yapacaksınız belgelendirmeye gelince GVK 221 seri nolu tebliğ çerçevesinde gider pusulası ile belge teminini gerçekleştireceksiniz. Sanırım tutur çok yüksek değil bu nedenle memurun elde ettiği arızi serbest meslek kazancı GVK 82 inci madde kapsamında istisna tutarı geçmeyecektir. bun nedenlede GVK 86 ncı madde kapsamında beyanname verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
 
Ynt: Devlet Memurundan Alınan Hizmet

Söylediğim gibi gider makbuzu düzenleyecek ve %20 gv stopajı yapacaksınız.
 
Üst