Doğum İzni Sonrası Önce Yıllık, Sonra Ücretsiz İzin Kullanılırsa 6 Aylık Süre Ötelenir Mi?

Üyelik
13 Tem 2011
Mesajlar
76
Konum
İSTANBUL
Merhaba,
Bir çalışanımız doğum yaptı ve raporu bitti. Sonrasında ilk olarak içeride bulunan 1 aylık yıllık ücretli iznini kullandı. Şimdi de yıllık izin sonrasında 6 aylık ücretsiz izin hakkını kullanmak istiyor. Biz de kendisine rapor sonrası kendi isteğiyle yıllık izin kullandığını, 6 aylık ücretsiz izin hakkının 1 ayını bu şekilde kullanmış olduğunu ve ancak 5 ay ücretsiz izin kullanabileceğini ilettik. Bu durum bir tartışma konusu haline geldi ve mevzuatta buna ilişkin bir bilgi veya bir Yargıtay kararı bulamadım. Görüşlerinizi paylaşmanızı rica ederim.
 
Malum yıllık izin, ücretsiz izin kavramları birbirinden bağımsız farklı konulardır, ayrı ayrı değerlendirilir,bu itibarla kadın işcinin 6 aylık ü. izin hakkını tam olarak kulanmalıdır.
 
üstatlarım bu konuda gerekeni paylaşmışlar ama hali hazırda doğum yapan bir personel de bizim firmamızda var. daha önce çalıştığım yerlerde de aynı uygulama yapıldı. ücretli doğum izni biten personel yıllık iznini kullanır. sonrasında süt iznini de ister toplu ister gün bazında kullanır. akabinde de ücretsiz iznini kullanabilir. sizin yıllık izninde mahsup etmenizi anlayamadım bu doğrultuda.
 
Soru soran arkadaşın bahsetmek istediği doğum izni sonrası ücretsiz iznin her durumda doğum izni sonrası 6. ayın sonunda biteceği, yani işçi birikmiş yıllık izin hakkını bu 6 ay sonrası kullansaydı sorun olmayacaktı.
 
Bence burada asıl mesele şu.Doğum sonrası ücretsiz izin kullanma talebini önce işçi yapar.İşçi bu izin talebini, önce yıllık ücretli izni üzerinden mi kullanmak istedi,ücretsiz izinden mi?
Şimdi soruda "ilk olarak ücretli izninden kullandı" dendiğine göre demek ki paraya da ihtiyacı olduğundan önce bu hakkını kullanmak istedi.Bende burada sayın tundra'ya katılıyorum.Paylaştığım linktede belirtildiği üzere 6 aylık ücretsiz doğum izni istirahat tarihinin bitiminde başlar.Bu konunun uzmanı değilim ama ben burada işverenin haklı olduğunu düşünüyorum.Belki izni kullanmadan evvel işçi bu konuda uyarılmalıydı belki uyarıldı kendisine bilgi verildi bilemiyorum.
 
Doğum sonrası izin sıralaması hk. yasada açık hüküm yok ama sn. tundra nın görüşüne bende katılıyorum.Yasanın lafzı ve amacı gereği sıralamanın böyle olması gerektiği kanısındayım.Önce y. iznin kulla dırılmış olması hatalı olmuş.
Olayda belirtildiği üzere 6 aylık ücretsiz izin konusu şimdi y. izin sonrası nasıl çözümlenecek?
Benim ilk iletimdeki amacım:
işverenin takdirine bağlı olmayan 6 aylık ü. izine mukabil işci talep etse dahi işverenin takdiri ile verilen y. izin sebebiyle,
(İşveren işciyi uyarmamış, bilgilendirmemiş, bilgilendirmiş olsa idi bu sorun doğmayacaktı!)
İşveren bu hatasını işciye yüklememeli düşüncesindeyim.
 
Merhabalar,
Yanıtlarınız ve alakanız için çok teşekkür ederim.
Sıralama konusunda önce ücretsiz, sonra varsa yıllık izin olmasının en doğru olduğunun farkındayım.
Ama takdir edersiniz ki kişi yıllık izinli dönemin karşılığı olan ücrete ihtiyaç duyduğu için önce yıllık iznini kullanmak istedi, biz de durumu anlayışla karşıladık ve önce yıllık iznini kullandırdık. Ama yıllık izni kullandırırken devamındaki ücretsiz iznin nasıl olacağı konusu gündeme gelmedi.
Dolayısı ile ortada sıralama hatasından ziyade çalışan memnuniyetinin ön planda bulundurulması var.
Mevcut duruma göre yıllık izin üzerine +6 ay ücretsiz izin vereceğiz gibi gözüküyor ama sizin yorumlarınızdan da anladığım kadarıyla bu durum özelinde belirlenmiş kesin bir hüküm yok.
 
Doğru.
Peki olayımızdaki işci için bu süre beş ay olduğuna göre, tarafların anlaşması ve aynı zamanda işci lehine olacak şekilde bu süre yine de 6 ay olarak uygulanamaz mı?
 
Üst