Doğum İzni Sürerken İşten Çıkarılma ?

Üyelik
9 Mar 2006
Mesajlar
87
Konum
adana
Merhaba Arkadaşlar

Bir arkadaşımızın eşi 01.06.2009 tarihinde doğum iznine ayrıldı ve 05.08.2009 tarihinde işveren tarafından çıkışı verildi (işyeri kapandığı için). Bu bayan diğer tüm şartları sağlıyor bu şekilde doğum parasını tam olarak alabilir mi ? bunun için hangi şartları yerine getirmeli ve hangi evrakları temin etmeli


Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
 
Ynt: Doğum İzni Sürerken İşten Çıkarılma ?

İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı

Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I- Sağlık sebepleri:

a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

Bu hüküm gereği rapor sürenizin sonuna kadar 5510 sayılı kanunun 15 ve 16/a madde ve bentlerinde belirlenen
geçici iş görmezlik ödeneği (rapor parası ) ve emzirme ödeneği haklarınızdan yararlanırsınız.

Doğum öncesi ve doğum sonrası raporlarının SGK nın onayladığı hastaneden alınmış olması gerekmektedir.
(Bazı özel hastane raporları SGK tarafından kabul edilmemektedir.

SGK ya verilecek evraklar
1- Rapor
2- İşveren tarafından kuruma verilmiş olan ve arkadaşınızın eşinin raporlu olduğunu gösterir eksik gün bildirim formu (İşveren bu bildirimi yapmamış ise ya da rapor kullanan personeli eksik gün bildiriminde raporlu göstermemiş ise geçici iş görmezlik ödeneği (rapor parası ) alamazsınız diye biliyorum)
3- T.C kimlik belgesi
 
Ynt: Doğum İzni Sürerken İşten Çıkarılma ?

Kısaca doğum izni başladıktan sonra bitinceye kadar çıkış yapılamaz, yapılırsa geçerli olmaz.
 
Ynt: Doğum İzni Sürerken İşten Çıkarılma ?

Sayın TURKO adamlar ekonomik krizi bahane ederek işyerini kapatmışlar ve herkesin çıkışını vermişler ama.
 
Ynt: Doğum İzni Sürerken İşten Çıkarılma ?

stajyer27 ' Alıntı:
Sayın TURKO adamlar ekonomik krizi bahane ederek işyerini kapatmışlar ve herkesin çıkışını vermişler ama.

Sayın stajyer27,
Geçici iş görmezlik ödeneğinin anlamı şudur;
İşveren, işçinin raporlu olduğu süre içerisinde çalışmaması nedeniyle ona maaş ödemek zorunda değildir.
Ancak,devlet rapor nedeniyle çalışamayan işçinin ücret kaybını karşılamak ile yükümlüdür.İşçiden kesilen % 14 lük primin içinde bu tür dönemler için de alınan prim bulunmaktadır.
İşçinin devlete ödediği bu primler karşılığı devlet de işçinin raporlu olduğu sürelerin ücretini ödeme yükümlüğü bulunduğundan,İşçi 5510 sayılı yasanın 15 ve 16/a maddesinde sayılı şartları yerine getirmiş ise rapor süresinin ücretini alır.,işçinin işten çıkartılıp çıkartılmamasının bir önemi yoktur.
 

Benzer konular

Üst