Dolaylı Vergiler

Üyelik
6 Nis 2008
Mesajlar
8
merhaba...ben maliye 2.sınıf öğrencisiyim..hocamız bir ödev verdi ama bulamdım.son umudum sizsiniz.dolaylı vergilerde,mükellefin farkında olmadan vergiyi ödemesine ne denir??bir kavrammış.tardımcı olrsanız sevinirim...
 
Ynt: dolaylı vergiler

Dolaylı vergiden başka bir kavram anımsayamadım bu konu ile ilgili:(
 
Ynt: dolaylı vergiler

ya vergiin yansıması ile ilgili sanırsam...kdv,ötv vb vergilerin fiyat içinde alınmasına ne dendiği.bunu açıklayan bir kavram varmış onu arıyorum...biri bana yardımcı olsun...
 
Ynt: dolaylı vergiler

Verginin yansımasındaki aşamaların sonuncusu verginin yerleşmesi aşamasıdır bu aşamadan sonra vergi son kullanıcı üzeirinde yerleşik hale gelir. Burdaki vergiye vergi yükü denir, verginin üzerinde kaldığı kişiye de verginin hamili denir veya taşıyıcısı. Bundan bir önceki aşama vergiyi devretme yayılma aşamasıdır.

Belki bu kavramlar aramanda yardımcı olur ancak sorun çok da net değil.
 
Ynt: dolaylı vergiler

yinede teşekkür ederim.hocada pek net sormadı zaten.çok yerleşmiş bir adı var dedi kavramlaşmış dedi...umarım bunlarla alakalıdır...bütün gün bununla uğraştım...gerçekten bir cvp aldığıma çok sevindim...tekrar teşekkür ederim....
 
Ynt: dolaylı vergiler

Abdurrahman Akdoğanın kamu maliyesi kitabında sorunun cevabı olabilir. Tabi soruyu netleştirince bakabilirsin.
 
Ynt: Dolaylı Vergiler

dün son araştırmalrın sırasında buldum....bugün söyledim hocaya ve sınavda +20 puanım var...cevabı mali anestezi ve ya mali uyuşturmaymış...eğer bu konuda bilgi almak isteyen varsa paylaşabilirimm......
 
Ynt: Dolaylı Vergiler

Bu terim yanlış değil. Ancak yazarın kendi görüşüdür. Genel kabul görmüş bir deyim değildir.
Ben de buna benzer terimler üretebilirim. Burda önemli olan genel kabul görme ve kullanımdır.
 
Ynt: Dolaylı Vergiler

Üstad haklı isim konusunda.

Dolaylı vergide mükellefin vergiden haberi olmaması gibi mantık mevcut değildir. Bu tip vergiler zaten evrak içerisinde ayrıca belirtilir. Hatta KDV kanununa göre ayrı yazılmayan KDV indirilemez (bir, iki istisna dışında).

Sonuçta uyuşan, uyuşturulan kimse yoktur. :))
 
Ynt: Dolaylı Vergiler

HASTALIĞIN ADI: MALİ ANESTEZİ



Hastalığın tanımı



Devletin vergi ve benzeri mali yükümlülükleri fiyat içerisine gizleyerek vergi yükümlüsüne hissettirmeden tahsil etmesi ?mali anestezi? ya da ?vergi uyuşturması? olarak adlandırılmaktadır.



Hastalığın ortaya çıktığı alanlar



Mali anestezi, vergileme konusunda ortaya çıkan bir ekonomik hastalıktır.



Hastalığın nedenleri



Devletin sürekli artan kamu harcamalarını dolaysız vergi gelirleri ile karşılayamaması,

Dolaylı vergilerin dolaysız vergilere göre daha ağırlıklı olması,

Vergilerin fiyat içerisine gizlenmemesi halinde vergi yükümlülerinin vergi baskısını doğrudan hissetmemeleri nedeniyle vergi karşı reaksiyon göstermemeleri, vs.

Hastalığın tedavisi



Kamu harcamalarının finansmanında dolaylı vergiler ve dolaysız vergiler ?optimum? oranda uygulanmalıdır. Her ne kadar bu optimaliteyi tespit etmek çok güç ise de, vergi yönetimi, toplam kamu gelirleri içerisinde dolaylı ve dolaysız vergilerin dengeli olmasını sağlayabilir.

Dolaylı vergi yükü için maksimum bir oran tespit edilebilir.

Satıcılara fiyat etiketleri üzerinde vergilerin gösterilmesi zorunluluğu getirilebilir.

© C.C.Aktan. 2001.




mali anestezi

devletin artan kamu harcamalarını finanse etmek amacıyla vergi mükelleflerinden sürekli olarak dolaylı vergi tahsil etmesidir. burada mükellef vergi ödediğini açıkça hissetmediği içindir ki anestezik durum ortaya çıkmaktadır



Serbülent Bayrak
Homoeconomicus birey mali anesteziye karşı
07.06.2006 | Serbülent Bayrak | Yorum
ARAÇLAR
yorum yaz
favorilerime ekle
haberi yazdır
arkadaşıma gonder
&

Başlık sayesinde, yazının her ne kadar ?kahraman bakkal süpermarkete karşı? türünden bir içeriğe sahip olduğu düşünülse de yazımızda bir rekabet unsurunun varlığından ya da bir başkaldırıdan bahsetmeyeceğiz. Sanırım, kavramlara açıklık getirdiğimizde ve kavramların neyi ifade ettiği anlaşıldığında konu daha iyi değerlendirilebilecektir.


Açıklamaya mali anesteziden başlayalım. Aslında, anestezi kelimesinin yalnızca cerrahi bir terim olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu kavram, kamu maliyesi açısından da anlam ifade ediyor ve sıkı bir maliye politikası aracı olarak sıklıkla kullanılıyor. Anestezi teriminin kamu maliyesi literatüründeki şekli ise mali anestezi.

Mali anestezi; bir devletin vergi ve benzeri mali yükümlülükleri fiyat içerisine gizleyerek vergi yükümlüsüne hissettirmeden tahsil etmesi, bir başka deyişle Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, BSMV gibi dolaylı vergiler yoluyla vergi gelirlerini fiyat içerisinde tahsil ederek artırması anlamına geliyor. Bazı akademisyenler bu terimi, amiyane tabiriyle ve ?kazı bağırtmadan yolmak? olarak da tarif ediyor. Mali anestezi sayesinde, kazlar arasında, yolunan tüylerinin sayısı bakımından bir eşitsizliğin ortaya çıktığı ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin büyüdüğü de ayrı bir gerçektir.

Lafı uzatmadan ?homoeconomicus bireyin? neyi ifade ettiği konusuna değinelim. Homoeconomicus birey, iktisat biliminin kurucusu sayılan Adam Smith tarafından yaratılmış hayali bir varlık. Ama öyle böyle bir varlık değil. Bu birey, hayatta her zaman kendi çıkarını gözetiyor; tercihlerini, her zaman kendi çıkarını, faydasını en yükseğe çıkaracak şekilde yapıyor. Yani davranışlarına, çıkar ve maddiyat dürtüsüyle yön veriyor. Bu arada akademisyenlerin sık kullandığı bir örnek: Homoeconomicus birey; diş macunu satın almanın toplam maliyeti, dişlerini yaptırmanın toplam maliyetinden yüksek ise dişlerini fırçalamayı reddeder.

Homoeconomicus varlık, davranışlarında her türlü maliyeti göz önünde tutuyor ve rasyonel kararlar veriyor. Ama biz yazımızda, bu varlığın, davranışlarında sadece vergi oranlarını dikkate aldığını, oransal olarak daha az vergi ödeme güdüsüyle hareket ettiğini varsayacağız. Şimdi, homoeconomicus vergi ödeyicisi, mali anesteziye, daha özelinde ise dolaylı bir vergi türü olan KDV?ye karşı kendini nasıl koruyabilir, birkaç örnek sıralayalım.



Neler yapıyor

Bir kere homoeconomicus birey, pop star konserine gitmez. Çünkü giderse yüzde 18 KDV ödeyecektir. Bunun yerine; sinema, tiyatro ya da operaya gider. Zira burada ödeyeceği KDV?nin oranı yüzde 8?dir.

Homoeconomicus birey, çoğumuz gibi ayran içmeyi sever. Sever ama ayranını evde içer. Çünkü, ayranını evde içerse yüzde 8, bunu bir kafede mönü içerisinde tüketirse yüzde 18 oranında KDV ödeyeceğini bilir.

Homoeconomicus birey; meyvesini taze taze manavdan alır, evde kendisi sıkar. Çünkü, bu sayede ödeyeceği KDV yüzde 8?dir. Buna karşılık, marketten bir meyve suyu almaya kalktığında ödeyeceği verginin oranı yüzde 18?dir.

Homoeconomicus birey; soslu fıstık, çıtır leblebi gibi katkı içeren kuruyemişlere ilgi göstermez. Bunun yerine normal leblebi, normal fıstık yer. Çünkü bu sayede, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV öder.

Homoeconomicus birey, geleneksel içeceklerinden de vazgeçmez. Çay, ıhlamur vs içer, Neskafe, Neskuik gibi içecekler değil. Çünkü, bu takdirde ödeyeceği KDV?nin oranı yüzde 18 yerine yüzde 8?dir.

Homoeconomicus birey; et, tavuk ya da balığı kasap ya da balıkçısından alarak evde hazırlar. Çünkü bunları bir restoranda tüketerek yüzde 18 oranında KDV ödemek yerine yüzde 8 KDV ödeyecektir.

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Görüleceği üzere, bireyimiz mali anesteziye direnç göstererek bir miktar tasarruf edebiliyor. Ancak bu birey, tasarruflarıyla büyük bir ev satın almaya asla kalkmaz. Çünkü, net alanı 150 metrekarenin üzerinde bir ev satın aldığında ödeyeceği KDV yüzde 18. Satın alacağı ev 150 metrekarenin altında ise ödeyeceği KDV yüzde 1.

Bununla birlikte, bireyimize ait ve alanı 150 metrekarenin altında olan ev, muhtemelen kamuya yararlı bir vakıf hastanesine de yakın olacaktır. Neden mi? Zira, sağlığı bozulduğunda gittiği hastane kamuya yararlı bir vakıf hastanesi olduğunda muayene ücreti içerisindeki KDV oranı yüzde 0. Ancak bu bir özel hastane olduğunda ödeyeceği KDV oranı yüzde 8.



Sorunlar var mı?

Şimdi, homoeconomicus bireyimizin bir şirket ortağı olması durumunda KDV yönünden şikâyeti olabilir mi, bir göz atalım. Bireyimiz, rasyonel bir hareketle ucuz mal tercihi yaptığında, mal karşılığı kendisine verilen fatura sahte çıkabilmektedir. Bu da bireyimizin ödediği KDV?yi bir kez daha ödemesine ve kendisini bazen mahkeme koridorlarında bulmasına sebep olmaktadır. Hatta bu bireyimiz bazen, başkasının KDV borcunu dahi ödemek zorunda kalabilmektedir.

Dolaysız vergiler, yani Gelir ve Kurumlar Vergisi açısından olaya baktığımızda da homoeconomicus vergi ödeyicisinin, rasyonel hareket etmesini engellediği için şikâyet ettiği pek çok konu bulunuyor. Dilerseniz bu ve benzeri konulara da ilerleyen haftalarda değinelim.

Başlık sayesinde, yazının her ne kadar ?kahraman bakkal süpermarkete karşı? türünden bir içeriğe sahip olduğu düşünülse de yazımızda bir r...
(0 KB)


T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

HESAP UZMAN YARDIMCILIĞI

GİRİŞ SINAVI



-MALİYE -



Sınavın Yapılacağı Gün ve Saat : 20.12.1995

Saat : 9.30

Sınavın süresi : Okunup Yazıldıktan Sonra 3 (Üç) Saattir.



SORU I ?Mali Anestezi? ve ?Vergi Erezyonu? ne demektir? Açıklayınız.

SORU II Çağdaş bütçe fonksiyonlarını tasnifi olarak irdeleyiniz.

SORU III Kamu harcamalarının organik tasnifi ile fonksiyonel tasnifi arasında ne fark vardır? Her iki tasnifin özelliklerini belirterek açıklayınız.

SORU IV Bir ekonomide milli gelir seviyesinin yükseltilmesi; İktisadi faaliyetlerin kredi ihtiyaçlarını karşılayacak kredi mekanizmasına ve kredi arzı- kredi talebi dengesinin kurulmasına da bağlıdır. Bu bağlamda kantitatif kredi kontrolünü anlatınız. Hangi mekanizmalar kullanılmak suretiyle bu kontrolün yapıldığını açıklayınız.



;)
 
Ynt: Dolaylı Vergiler

bu konu hakkında bu kadar yazı varsa demekki böyle bişi var.saygısızlık yapmak istemem ben daha yolun başındayım öğrenciyim.ama herzaman farklı görüşelr olmuştur.liberaller sosyolistler..herkes bu düşünceyi kabul edicek diye bişi yok.belki siz bunu kabul etmemiş olabilirsiniz.ama var demekki TC hesap uzmanlığı sınavında çıkıyo.. ;)
 
Üst