Merhaba servis işi ile uğraşan müşterim dönem içinde servis aracını satıp tekrar araç almıştır. Bu satış kümülatif matraha yansıdığından ötürü bir sonraki yıl tutar hadlerini bu satıştan ötürü aşması halinde bilanço usulüne geçmesini gerekirmi.?
Aynen dediğiniz gibi kullandığım sistemde Luca hocam bu dediğinizi otomatik gerçekleştirip oluşan kar/zararı deftere yansıtmakta. Ben kdv beyannamesindeki kümülatif rakamdan ötürü tereddüt yaşamıştım. Tekrar teşekkürler detayınız için.Bu arada işletme defterlerinde sabit kıymet alış ve satışlar normal gelir gider fişleri içinde kaydedilmemeli.Kaydedildiğinde total rakamı tabiki etkileyecektir.Bunları envanter kayıtlarında gösterip,sadece aradaki kâr veya zararı defter kayıtlarına intikal ettirirsek,bu şekilde bir had tereddütü de sanıyorum kalmayacaktır.
Bu arada işletme defterlerinde sabit kıymet alış ve satışlar normal gelir gider fişleri içinde kaydedilmemeli.Kaydedildiğinde total rakamı tabiki etkileyecektir.Bunları envanter kayıtlarında gösterip,sadece aradaki kâr veya zararı defter kayıtlarına intikal ettirirsek,bu şekilde bir had tereddütü de sanıyorum kalmayacaktır.