Dönem Karından Yasal Yedek Ayırma Zorunluluğu..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan deniz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba!

Dönem net karının dağıtılması halinde TCK 469 a göre yasal yedek ayrılmak zorundadır.. peki karın dağıtılmaması halinde yasal yedek ayrılması zorunlumu ayrılmasa geçmiş yıl karlarında kalsa olurmu? ::)

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

Ynt: Dönem Karından Yasal Yedek Ayırma Zorunluluğu..

DENİZ ' Alıntı:
Merhaba!

Dönem net karının dağıtılması halinde TCK 469 a göre yasal yedek ayrılmak zorundadır.. peki karın dağıtılmaması halinde yasal yedek ayrılması zorunlumu ayrılmasa geçmiş yıl karlarında kalsa olurmu? ::)

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

TCK'ya göre yasal yedek ve ayrılması %5 karpayı dağıtılması zorunludur. fakat bunların yapılmaması durumunda bir yaptırım uygulamada yoktur.

Yasal yedek bir nevi dağıtılamayacak kardır. Yani ödenmiş sermaye gibidir. KAr dağıtımı yaparsanız o zaman hesaplamanız gerekecektir.

En nihayetinde özsermaye kalemidir.

Kendi görüşüm : Bu kalemlerin tasnifi (yaptırımından ziyade) yapılan muhasebenin kalitesini gösterir hangi kayıt gerekiyorsa yapınız.

1. tertip yedek akçe, ayrılması zorunlu yedek akçedir.

Ödenmiş sermayenin % 20 sine ulaşıncaya kadar, her yıl karın % 5 i ayrılır.

Genelde 540 01 hesap kullanılır.

2. tertip yedek akçe ise, dağıtılması kararlaştırılan karın % 10 u olarak ayrılır. İşte bu yedek akçe için kar dağıtımı esastır. Dağıtım yapılmazsa, 2. tertip yedek akçe ayrılmaz.

Genelde bu yedek 540 02 de izlenir.

Dağıtım yapılsın, yapılmasın, 570 hesapta yıl sonuna kadar hala bir bakiye bekliyorsa, bu kalan tutar, bilanço bağlanmadan önce 542 Olağanüstü yedek akçeler hesabına aktarılır ve 570 hesap kapatılır.

2005 yılında kurulan bi şirketimize simdiye kadar kar dağıtımı yapmadık . 18 000 lira geçmiş yıl karı var. bilançoda görülmesini istemioyoruz. bunu ;

570 Geçmiş Yıl Karları XXXX
540 Yasal Yedekler XXXX (g.yıl karı %5)
542 Olağanüstü Yedek XXXX (g.yıl karı %95)

şeklinde kapatabilir miyiz ?

Ortaklar kurulu kararı alarak yapabilirsiniz sanırım.

''indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi,teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.'' cümlesinin açıklaması nedir bundan ne anlamalıyım.

( taşınmaz satışlarında kdv hesaplanmaması ile ilgili)
saygılarımla;

Kar dağıtımı yapılmıyorsa ödenmiş sermayenin yüzde 20sini buluncaya kadar safi kardan yüzde 5 yedek akçe ayırıyoruz. Başka da birşey yapılmıyor anladığım kadarıyla. Stopaj, kar dağıtımı yapılınca mı hesaplanıyor? Bir de 570 hesapta kalan bakiyeyi 542 hesaba aktarmamız gerekiyor mu yoksa böyle bir mecburiyet yok mu?

Kar dağıtımı yapılmıyorsa ödenmiş sermayenin yüzde 20sini buluncaya kadar safi kardan yüzde 5 yedek akçe ayırıyoruz. Başka da birşey yapılmıyor anladığım kadarıyla. Stopaj, kar dağıtımı yapılınca mı hesaplanıyor? Bir de 570 hesapta kalan bakiyeyi 542 hesaba aktarmamız gerekiyor mu yoksa böyle bir mecburiyet yok mu?
Kar dağıtımı yapılsın yapılmasın %5 yedek akçe ayrılması zorunludur. A.Ş.genel kurullarında karın dağıtılıp dağıtılmayacağına karar verilir. Dağıtılmamasına karar verilmişse 570 hesabın 542 hesaba aktarılması gerekir.

A.Ş.olarak yazdığınız için soruyorum.Limited şirketlerde nasıl.Farklılık varmı? Yoksa o da 542 hesaba mı atılıyor.(Kar dağıtımı yok varsayımı ile)

Bülent Bey şu ifadenize katılmadığımı belirtmek zorundayım "Dağıtılmamasına karar verilmişse 570 hesabın 542 hesaba aktarılması gerekir.".

Bildiğimiz üzere kar yedekleri 540 Yasal Yedekler, 541 Statü Yedekleri, 542 Olağanüstü Yedekler olarak 3'e ayrılmaktadır. Olağanüstü yedekler ise dönem karından genel kurul veya ortaklar kurulu kararı ile dağıtılmamasına karar verilen yedek akçelerdir. Ne var ki karın kısmen veya tamamen dağıtılmamasına karar verilmesi tek başına 570'te kalan bakiyeye olağanüstü yedek akçe statüsü kazandırmaz. Bunun için ayrıca bir karar alınması gerekir. Eğer böyle bir karar alınmamışsa yine genel kurul kararıyla dönem karından serbest yedek akçe ayrılarak, kar dağıtımı veya sermaye artışında kullanılabilir.(Bkz TTK md.509/2) Bu durumda da serbest yedek akçelerin 542 değil 549 hesapta izlenmesi uygun olacaktır.

Son düzenleme:
Ödenmiş sermayenin yüzde 20 sine ulaşılan yılda kalan tutar mı 542 ye yazılıyor yoksa her sene 570 hesap 542 hesabamı devrediliyor. Yani bilançoda 570 hesap hiç olmayacak mı? Bu konuda da bilgi verirmisiniz.

Hayır, yasal yedekler ayrıldıktan sonra olağanüstü yedek ayrılmamışsa kalan tutarın 570'te izlenmesi gerekir.

Şirketin 2012 yılından zararı var fakat kanunen kabul edilmeyen giderden dolayı vergi ödedi. Ben bu zararı düşemem biliyorum. Yasal yedek ayırırken önce varsa geçmiş yıl zararlarının düşeceğinden dolayı benim ne yapmam gerekiyor. Hesaplarda 580 hesapta gözükecek mi. Yoksa nasıl bir işlem yapmam gerekiyor.

Çok zor yerden sordum galiba. Kimsenin başına böyle bir şey gelmedimi. Fikri olan yokmu. Yardım bekliyorum lütfen.

Yedek akçe ayırırken vergi mevzuatını bir kenara atın. Ticaret kanunu gereği işlemlerinizi yapacaksınız. TDHP kar dağıtım tablosundaki "ticari kar-vergi..." sıraya göre hesaplamalarınızı yapacaksınız.