Dövizli Cari Hesap Sözleşmesi

tuna07

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Ocak 2012
Mesajlar
210
Konum
Antalya
Günaydın,

Bir konuda fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.
Hammadde tedariki yapan satıcı firma, tarafımıza "cari hesap sözleşmesi" adı altında bir sözleşme yolladı. Sözleşme içeriğindeki bir madde şu şekilde;

"Satılan malın fiyatlandırması Euro cinsindendir. Bu nedenle satıcı malın fabrikadan çıktığı gün itibarı ile malın Euro bedelini X Bankası Euro satış kuru üzerinden faturalandırır. Alıcının mal bedelini Euro olarak ödemesi halinde hesap kapatılır. Ödediği Euro karşılığında; defterlerine satıcının kendisine kestiği TL. fatura bedeli kadar giriş yaparak kur farkı faturası doğmamasını sağlayacaktır."

Bu madde yeralan uygulama mevzuata uygun mudur?

Ödediğimiz Euro karşılığını, sözleşme gereği X Bankası Euro satış kuru üzerinden mi, yoksa TCMB kuru üzerinden mi deftere kaydetmek gerekir?
 
Ynt: Dövizli Cari Hesap Sözleşmesi

Sözleşmedeki x bankası kurunu alabilirsiniz.
 
Ynt: Dövizli Cari Hesap Sözleşmesi

Bu şekilde sözleşme yapılabilir. Ancak x bankasının kuru üzerinden ifadesi pratikte bir çok karışıklığa yol açar. Takibi zordur.En sağlıklı yol merkez bankası kurlarını esas almaktır. Döviz alış, satış veya efektif alış, satış kuru alınırsa ayakları daha yere basan somut bir anlaşma olur.
 
Ynt: Dövizli Cari Hesap Sözleşmesi

Bu konuda en sağlıklı yol alıcı ile satıcının kur konusunda anlaşmalrıdır. Burda da X bankası kuru ile demek en sorunsuz yoldur. Çünkü transferler de sanırım o banka üzerinden gerçekleşektir.
 
Ynt: Dövizli Cari Hesap Sözleşmesi

nguroy ' Alıntı:
Bu konuda en sağlıklı yol alıcı ile satıcının kur konusunda anlaşmalrıdır. Burda da X bankası kuru ile demek en sorunsuz yoldur. Çünkü transferler de sanırım o banka üzerinden gerçekleşektir.

Üstat,

Aslında ödemeler euro çekle yapılmaktadır. Bu durumda, KDV 105 Seri No'lu Genel Tebliğ hükümlerine göre lehte/aleyhte kur farkı faturalaşması yapılıyor.

Ancak benim kafama takılan nokta şu oldu: Şayet, döviz havalesi yapsak, o gün için yayımlanan TCMB kurunu kullanmamız gerekmez miydi?

Gelen fatura; 80.000,00 Euro karşılığı, X Bankası kuru gereği 150.000,00-TL. olarak düzenlenmiş.
Giden havale de 80.000,00 Euro ama TCMB kuru gereği 147.000,00-TL. olarak muhasebeleştirilse daha sağlıklı olmaz mı?
 
Ynt: Dövizli Cari Hesap Sözleşmesi

Bunu bir örnek yardımıyla VUK.3. maddesinide gözeterek açıklamaya çalışalım,
Şöyleki;
Y Satıcısından 100.000 TL Borç olduğunu varsayalım (X kuru 2,5) 40.000,00-Euro
ve bu tutarı aynı gün X Bankası TL hesabınızda bulunan 100.000,00-TL ile ödendiğini varsayalım.
X Bankası kuru kullanılarak (kur euro 2.5) (merkez kuru 2.4) döviz hesabınıza 40.000,00-Euro (merkez kuru 2.4 karşılığı 41.666,66 Euro) geçtiğini ve bu tutarın aynen satıcıya ödendiğini varsayım.
Buna göre
x bankası kuruna göre işlem yapılsaydı herhangi bir kur farkı oluşmayacaktı. Merkez bankası kuruna göre işlem yaparsanız, satıcı hesabında aleyhinize 3.998,40-TL kur farkı oluşacaktı. Banka Döviz hesabınızda da 3.998,40-TL leyhinize kur farkı oluşacaktı. SAtıcı kur farkı faturası keseceğinizden durduk yere kdv ödeyecektiniz.
Buna göre euro ve TL cinsinden hesaplarınız şöyle olacaktı;
X TL bankası 0,00TL
X euro Bankası 0 euro karşılığı 0 TL olması gerekirken (-1666,66 euro karşılığı TL olacaktı)
x satıcında (+1666,66 euro karşılığı TL oalcaktı)
doğrusu olan x bankası kurunua göre hareket etmenizdir. (Yukarıdaki işlemler aslında TL cinsinden farklılığa yol açmaktadır. Ancak işlemlerin tam olarak anlaşılması için euro cinsinden olay anlatılmıştır.)
Kolay gelsin.
 
Ynt: Dövizli Cari Hesap Sözleşmesi

Ticari hayatta sözleşme serbestisi vardır.
Yani kuru iki taraf kendi aralarında belirleyebilirler.
Banka kuru kullanılması pratik olur.
 

Benzer konular

Üst