E-Bildirge Sistemi Üzerinden Altılı Nace Kodu Güncelleme İşlemleri Hakkında Duyuru

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
[FONT=verdana,geneva]E-BİLDİRGE SİSTEMİ ÜZERİNDEN ALTILI NACE KODU GÜNCELLEME İŞLEMLERİ HAKKINDA DUYURU
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]İşyeri sicil numaranızın dört basamaklı işkolu/NACE kodu, işyerinizde yapılan işin Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesine göre hangi işkoluna tabi olduğunu belirlemekte olup, bu koda karşılık gelen altı basamaklı işkolu/NACE kodunun, e-Bildirge ana menüde yeralan “İşkolu kodu alt sınıf giriş işlemleri” menüsünden güncellenmesi gerekmektedir. [/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Güncelleme işlemleri sırasında, dört basamaklı işkolu/NACE kodunun işyerinizde yapılan işin niteliği ile uyumlu olmaması halinde, karşılığı altı basamaklı işkolu/NACE kodu da farklı olabilmektedir.
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Bu bakımdan, anılan Prim Tarifesinde belirtilen hükümler çerçevesinde sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince işyeriniz için tespit edilen dört basamaklı işkolu/NACE kodu ile işyerinizde yapılan işin niteliğinin farklı olması halinde, işkolu kodu değişikliğinin yapılabilmesi amacıyla işyerinizin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/ sosyal güvenlik merkezine başvurmanız gerekmektedir.
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Ayrıca, altı basamaklı işkolu kodunun işverenlerce güncellenmesine yönelik zorunluluk uygulaması, işverenlerin mağduriyetlerine sebebiyet verilmemesi amacıyla belgenin yasal verilme süresinin son üç gününde kaldırılmaktadır.
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]İşverenlerimize önemle duyurulur.

Kaynak: SGK
[/FONT]
 
Tam inceleyemedim henüz ancak; en sonunda bütün kodları açmışlar ekranda sanırım.
Doğru kod seçilebilecek artık.
 
E-bildirge ana ekranında iş yeri nace kodu talep sistemi diye bir bölüm açmışlar. Oradan kayıt değişiklik imkanı sağlamışlar. En azından dilekçe ile başvurmaktan kurtulduk.
Burada dikkat edilmesi gereken olay nace kodunun seçildiği iş kolunun tehlike sınıfı. Mutlaka meslektaşlar dikkat ediyordur ama genede hatırlatmak istedim.
 
Maalesef hala eksiklikler var. TUIK'in Nace Rev.2 listesinde olan bazı alt başlıklar hala yok!

Örneğin, TUİK sitesinde, 46.73.21 için ;

-TOPTAN VE PERAKENDE TİCARET; MOTORLU KARA TAŞITLARININ VE MOTOSİKLETLERİN ONARIMI (G)
--Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç) (46)
---Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki diğer toptan ticaret (46.7)
----Ağaç, inşaat malzemesi ve sıhhi teçhizat toptan ticareti (46.73)
şeklinde giderken SGK da bu seçenek (46.73) yok. Dolayısıyla alt başlıklarına da ulaşılamıyor.

Saatlerdir saç-baş yoluyorum. TUIK listesi ile senkronize etmek bu kadar mı zor acaba ?
 
Son düzenleme:
www.ito.org.tr adresindeki nace kodu listesi ile birlikte hareket edin.Orada başlıkların numarası da var.Bulmak çok kolay oluyor.
Aksi takdirde Ssk' nın listesi içinde kaybolabilirsiniz.
 
Bu nace olayını TÜİK hazırladı ve tüm diğer kurumlar nace rev2 uymaya çalışıyor. Kısaca nace rev2 bakın da nerden bakarsanız bakın aynı olmak zorunda.
 

Benzer konular

Üst