E Faturada Geçmişe Dönük Fatura Kesimi Hak

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,479
Konum
istanbul
Biz inşaat taahhüt işi yapmaktayız
Faturayı aylık bazda yapılan işin hakediş kadar kesmekteyiz
Ancak yapılan işin karşı firma ile mutabık kalınması yaklaşık 20 gün sürmekte ve o zaman 20 gün önceye fatura kesilme te
Örneğin Kasım 2015 yapılan işin bedeli mühendislerle 23.12.2015 de netleşmiştir
Bizde e faturada faturayı 23.12.2015 tarihinde 30 Kasım 2015 tarihli olarak kesmekteyiz
Bu durumda elektronik faturayı geç kesmekten ceza gelir mi
Bu işin bir çıkar yolu var mıdır
Bir inşaat hakediş hesaplaması ve imzalanması en az 20 gün sürmektedir
Vergi kanunları açısından bir istisna var mıdır
Bu durumda ne yapmalıyız saygılar
 
e-Fatura, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Buna göre, fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. dolasyısıyla böyle bir durumun ortaya çıkması durumunda özel usulsüzlük cezası kesilir. Saygılarımla...
 
19.01.2016 tarihinde, 31.12.2015 tarihli bir fatura geldi. Süre geçilmiş ancak e faturada henüz tarih kontrolü yapılmıyor. İleride ortaya çıkıp çıkmayacağı belli değil, sistem tam oturmadığı için anlaşılmaz diye düşünüyorum.
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu gibi durumlara "kabule dayalı teslim" diyoruz. Özellikle kamu ihalelerinde çok rastlanır bir durumdur. Alıcının kabulü bu şarta bağladığı teslimlerde kabul tutanağının imzalandığı tarihten itibaren 7 günlük süre başlar. 23.12.2015 tarihinde kesinleşen bu durum için kabul tutanağı imzalanıp fatura bu tarihte veya yasal süre olan 7 günlük süre içinde kesilebilir. Sadece dönem konusuna dikkat edin yeter.
 
E-ft tüm işlemler kayıt altında tutulduğuna göre, ileride maliye entegratörlerden "işlem yapanlar ile ilgili ft tarihi, sisteme kayıt tarihi, kesinleşme tarihi..." vb şeklinde rapor ister ise e ortamda takır takır cezaları kesebilir. Bunu yapmak içinde zaman aşımı bitene kadar süresi var.
 
Sayın merkür2,

Faturalarda mali mühür haricinde zaman damgası da var. Bu faturanın zaten doğru zamanda kesilip kesilmediğini belirliyor e-defterde olduğu gibi. Ancak faturanın geç ulaştırılması yine posta tekniğine dayalı geç gönderilmiş olması cezai bir işleme tabi olmaz yasal bir düzenleme olmadığı sürece.
 
Benim bahsettiğim soruda yazdığına benzer (23/12 tarihinde 30/11 tarihi verilmesi) durumlar içindir.
 
Üst