E Ticaret Gümrük Beyannamesi- Kdv İade İşlemleri

Üyelik
21 Eki 2014
Mesajlar
10
Konum
ankara
Herkese merhabalar.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile gerçekleştirdiğimiz bir ihracat işlemimiz var.
bilindiği gibi bu tür işlemlerin kağıt ortamında bir beyannamesi bulunmuyor.
dolayısı ile bildiğimiz formatta bir GÇB numarası yok ve kapanış tarihini de kontrol edemiyorum.
bu ihracatımı , iade evraklarımı internetten Gelir İdaresine gönderirken GÇB listesine nasıl ekleyeceğim.
Bilgisi olan varsa yardımlarınızı rica ediyorum.

Şimdiden teşekkürler ve herkese iyi çalışmalar..
 
Sayı;B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.11-1774
31/05/2012
Konu :posta - kargo yoluyla yurtdışına yapılan satışlarınihracat teslimi olarak sayılıp sayılamayacağı.

İlgi özelge talep formunda, internet üzerinden yurt dışına kredi kartı ile kozmetik ürünleri satacağınızı ve satılan ürünlerin posta yoluyla yurt dışındaki alıcılara gönderileceği belirtilerek, yapacağınız teslimlerin ihracat teslimi sayılıp sayılamayacağı ve söz konusu işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin iadesini alıp alamayacağınız sorulmaktadır.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 11/1-a maddesiyle, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslar arası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye'de verilen roaming hizmetleri vergiden istisna edilmiştir.

Kanunun 12/1 inci maddesine göre, bir teslimin, ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır;

a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.

b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır.

Diğer taraftan, ihracat istisnasından doğan KDV iadesi taleplerinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin esaslar 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

Söz konusu Tebliğin "Mahsup Talebinde Aranılan Belgeler" başlıklı bölümünde;

Nakden veya mahsuben iade taleplerinde dilekçenin yanı sıra iade hakkı doğuran işlem itibarıyla aşağıdaki belgelerin de vergi dairesine ibrazı şarttır.

- Gümrük beyannameli mal ihracında;

- Gümrük beyannamesi (aslı veya noter, gümrük idaresi, ilgili vergi dairesi müdürü ya da yeminli mali müşavirce onaylı örneği),

Beyannamelerin aslı veya örneği yerine bunların listesinin verilmesi de yeterlidir. Bu takdirde listede beyannamenin tarihi, sayısı, ihraç edilen malın cinsi, miktarı ve tutarı, gümrük kapısının ismi, varış ülkesi, imalatçının adı-soyadı veya unvanı, intaç ve çıkış tarihlerine yer verilir. Gümrük beyannamelerinin yerine liste veren mükelleflerin iade taleplerinin değerlendirilmesi sırasında listelerde yer alan bilgilerde eksiklik bulunması veya tereddüt edilen durumlarda gümrük beyannamelerinin aslının veya örneğinin istenebileceği tabiidir.

- Satış faturalarının fotokopisi veya listesi,

- İhracatın gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek KDVlistesi ile ihraç edilen malın bünyesine giren vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo." denilmektedir.

Diğer taraftan, gümrük beyannamesi tevsik edici belge olarak aranılmakla birlikte, basitleştirilmiş usul kapsamında işlem yapma yetkisi verilen kişilerce, doğrudan gümrük idaresinin yetkisinde "BİLGE "DG" kodlu gümrük beyannamesi formatında bir beyanname formu kullanılmak suretiyle, her bir eşyanın cins, nevi, niteliği, miktar ve kıymeti, alıcı gönderici adı ve adresinin yer aldığı bir liste ve varsa faturaları eklenmek suretiyle beyanda bulunulmasına imkan verilerek, bu beyannameler gümrük idaresince teyit edilip, ekinde yer alan çıkış eşyasını gösterir listeler onaylanmaktadır.

Buna göre, posta (kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen kozmetik ürünlerinin kargo şirketi adına düzenlenen gümrük beyannamesi eki eşya listesinde, malı yurt dışına gönderen firmanızın yer alması ve liste muhteviyatının gümrükçe onaylanması halinde ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu teslim nedeniyle firmanız tarafından yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV nin iadesi talep edilebilecektir.

Posta (kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen malların yukarıda açıklandığı şekilde tevsik edilememesi halinde ihracat teslimi olarak değerlendirilmeyeceğinden, bu teslimlere ilişkin düzenlenecek faturalarda ait oldukları oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
göndermiş olduğunuz özelge için teşekkür ederim
ancak bizim yaptığımız işlem özelgedeki durumdan farklı olarak kargo ile yapılmış bir işlem değil.
ihraç edeceğimiz mal yine bir gümrük müdürlüğü tarafından işlem yapılarak yurtdışı edildi.
ancak belirlenen bedel ve ağırlık sınırının altında kaldığı için gümrük müdürlüğü tarafından GÇB düzenlenmedi.
Benim sorun yaşadığım husus GÇB listesini hazırlarken bu satış için beynname kapanış tarihini dolayısı ile döviz tutarını TL'ye çevireceğim kuru nasıl belirleyebileceğim
ve beyanname numarası kısmına hangi numarayı yazacağım.
bu konu ile ilgili de yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..
 
Sanırım bir yanlış anlaşılma söz konusu, bedelsiz ihracat vs kapsamında yapılmış özel bir işlem olabilir.
30 € bedel içeren ihracat işlemi için bile düzenlenmiş beyannamemiz mevcut.
 
merhablar,

150 kg ve 7500 EUR'un altında kalan ihraç malları için kargo taşımacılığı yapan firmalar etgb ile ihracat işlemlerini firma adına gerçekleştirebiliyor.
biz bu sisteme yeni başladık ve tnt ile çalışıyoruz.
normal bildiğiniz ihracat işlemi ve gümrük müdürlüğü tarafından yurtdışına çıkışı yapılıyor , bedelsiz ihracat değil.
kargo firması nasıl işlem yapıyor detayını çok bilemiyorum ama bize sadece bir ekran çıktısı verebiliyor.
Gelir idareside konuyla ilgili bölümleri aradım, böyle bir uygulama olduğunu söylediler ama iade işlemleri için nasıl bir yol izleyeceğim konusunda bilgi alamadım.
bu şekilde ihracat yapan uygulamayı bilen varsa nasıl işlem yaptığını paylaşabilirse sevinirim.
 
Son düzenleme:
tnt adına düzenlenen gçb de "gönderen firmanızın yer alması ve liste muhteviyatının gümrükçe onaylanması halinde ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır." firma bilgileriniz yazıyomu
 
Sn sahin.ayil
TNT ile görüştüm ,
söylediklerine göre onlar adına düzenlenen bir gçb de yokmuş
bana gönderdikleri ekran çıktısından başka bir evrak yok dediler
bu evrakta da firmamızın adı ve vergi numaramız gönderen bilgileri kısmında yazıyor.
bir de beyanname numarası görünüyor ama vedop sisteminden sorguladığım zaman numarayı geçersiz görüyor.
bu durumda ben bu by.numarası ile liste hazırlasam sıkıntı yaşar mıyım acaba
aynı konu ile ilgili sürekli soruyorum ama nasıl işlem yapacağım işin içinden çıkamadım bir türlü
yardımlarınız için teşekkürler
 
Merhaba
Sn; gözde öztürk
Sizin açtığınız konu ile ilgili aynı sorunu ben yaşıyorum. Acaba nasıl çözdünüz. ETGB li ihracatınızı GÇB listesine nasıl eklediniz, Döviz kurunu nasıl aldınız yardımcı olabilir misiniz.
Teşekkürler
 
Üst