EFT İle Aktarımda Ceza Var mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hawkbyte
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Aile içinde 3 ayrı banka hesabına yatan emekli maaşlarını her ay bir hesaba EFT ile aktarıp gerekli yerlere ödeme, alışveriş, ihtiyaç harcamaları yapıyoruz, aynı şekilde kendi maaşımda aynı hesaba yatıyor, bu yapılan EFT'ler ileri ki yıllarda ceza doğrurur mu?

Aile içinde 3 ayrı banka hesabına yatan emekli maaşlarını her ay bir hesaba EFT ile aktarıp gerekli yerlere ödeme, alışveriş, ihtiyaç harcamaları yapıyoruz, aynı şekilde kendi maaşımda aynı hesaba yatıyor, bu yapılan EFT'ler ileri ki yıllarda ceza doğrurur mu?
Hayır bir sakıncası olmaz.Paraların geliş kaynağı ve sebebi belli, giden yerlerde belli,burdan yapılan ödemelerin gittiği yerlerde belli..Yani bu kadar BELİRLİLİK için de sorgulama yapılmaz.Yapılsa da izahatı verilir.

Hayır bir sakıncası olmaz.Paraların geliş kaynağı ve sebebi belli, giden yerlerde belli,burdan yapılan ödemelerin gittiği yerlerde belli..Yani bu kadar BELİRLİLİK için de sorgulama yapılmaz.Yapılsa da izahatı verilir.
Milleti ne korkuttular bu yıl :) Herkes normal bir işlemi bile sorgular oldu, başıma bir şey gelir mi diye.

Milleti ne korkuttular bu yıl :) Herkes normal bir işlemi bile sorgular oldu, başıma bir şey gelir mi diye.
Düşünün artık, milletin kafasında İBANDAN PARA GÖNDERMEK YASAK" diye bir algı oluştu.Neden yasak olsun.Ama tabi,vatandaşın yine hatası. okuduğunu anlamıyor ki,ya da o an işine nasıl geliyorsa öyle anlıyor.

Önereceğiniz bir makale veya yazı var mı ?
Evet var. Benim adimi verin. Alomaliyeden Ferhat Ustat dedi deyin.:):). Yinede kaynagi paylasayim.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 575) 30/11/2024 tarihli ve 32738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yapılan düzenleme ile, tahsilat ve ödemelerin banka, elektronik ödeme kuruluşları ya da posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu kapsamında belirlenen tutar sınırı, 7.000 TL’den 30.000 TL’ye çıkarılmıştır. Yapılan değişikliğe uygun olarak, 459 Sıra No’lu VUK Tebliğinde yer alan örnekler güncellenmiştir.

Uygulamanın genel çerçevesi

Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.

Bu zorunluluk kapsamında, mükellef olmayanlar da, tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacaklardır. Aksi halde hem mükellef olmayana hem de satıcıya ceza uygulanacaktır.

Mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler de ise tevsik zorunluluğu aranmayacaktır.

Örneğin, bir kişi 20.000 TL değerinde bir buzdolabı alırsa, söz konusu buzdolabının tutarı 7.000 TL’lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Aksi halde hem alıcıya hem de satıcıya ceza uygulanacaktır.

Sorunuza gelince 7 binin Tl'nin altindaki harcamalarda sikinti yok ancak tevsik (ispat) acisindan bankadan yapmanizda fayda var. ornegin herhangi bie seyin odemesini yapacaksiniz. onunda bedeli 500.-TL olsun. Siz yinede bankadan yapin. Zira bir anlasmazlikta elden aldim,verdim olaylarini mahkemeler kabul etmiyor.

Bakin dolandiricilikta bile elden para verirseniz karsi tarafa almadim derse iddia eden ispatla mukellef oldugundan iddia edemezsiniz ve davayi kaybedersiniz.

Ancak bu parayi banka yada finans kurumu ile gonderirseniz. adina ne derseniz deyin paranizi Kanun yoluyla her zaman alma hakkiniz var.

Son düzenleme:
Ferhat üstadım,merhaba nasılsın?
Evet senin yazdığın "ödemelerdeki tevsik zorunluluğu" ama bir bu kadar hatta daha da önemli olan 02.08.2024 tarihinde yayınlanan 7524 sayılı kanun...Burada da çok önemli hususlara değinilmiş, düzenlenecek cezalarla ilgili önemli değişiklikler yapılmış.O kanunun da iyice okunması gerekir.
Selamlar

Ferhat üstadım,merhaba nasılsın?
Evet senin yazdığın "ödemelerdeki tevsik zorunluluğu" ama bir bu kadar hatta daha da önemli olan 02.08.2024 tarihinde yayınlanan 7524 sayılı kanun...Burada da çok önemli hususlara değinilmiş, düzenlenecek cezalarla ilgili önemli değişiklikler yapılmış.O kanunun da iyice okunması gerekir.
Selamlar
Sagol, Tahsinim iyiyin. Sen nasilsin ? Yeni yilda mutluluk ve saglik diliyorum. Evet haklisin