Enflasyon Kayıtları

YILDIRIM65

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Şub 2009
Mesajlar
410
Konum
ankara
arkadaşlar herkese selamlar şimdi sorum şu :enflasyon muhasebe kayıtları 2024 yılı 03 ayında mı yapılmalıdır yoksa 2023 yılında mı?2023 yılı sonunda mı?
 
Merhaba, soruyu detaylandırmak isterim. Enflasyon düzeltmeleri için gerek mevzuatın tam oturmaması gerekse de yazılım proğramlarının henüz entegre olmaması v.b. gibi durumlardan ötürü yıl sonu kapanış işlemlerini nasıl yapıyorsunuz.? Yıl sonu kapanış işlemlerini gereçekleştirip yeni mali döneme devir işlemleri sonrasında mart veya nisan ayında mı enflasyon muhasebesi kayıtları ilave edilecektir. Genel kanı yada uygulama bu yöndemidir?
 
Merhaba,

VUK Genel Tebliği 555

Enflasyon düzeltmesi yapma ve kayıt zamanı
MADDE 51- (1) Enflasyon düzeltmesi yapılan geçici vergi dönemleri ve hesap dönemlerine
ilişkin düzeltme işlemleri, tabi olunan vergi türü dikkate alınarak, söz konusu dönemlere
ait geçici vergi/gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin (süre uzatımları dâhil kanuni
süre içerisinde) verilme tarihine kadar yapılır, düzeltmenin yapıldığı tarih itibarıyla yasal defterlere
kaydedilir.

(2) 2023 yılına ilişkin yapılan enflasyon düzeltmesine ait kayıtlar 2023 yılı yasal defterlerine,
2024 ve izleyen dönemlerde yapılacak enflasyon düzeltmesine ait kayıtlar da ilgili
dönem defterlerine intikal ettirilir.
 
Enflasyon Düzeltmesinin gereğini bir türlü çözemedim.. Zaten enflasyon rakamlarının içinde yaşıyoruz.. Düzeltilmesi gereken illaki hesaplar varsaki, maddi duran varlıklar gibi 5 sene 7 sene önce iktisap edilmiş onları anlarım.. Ama 1 yıl içinde kurulmuş bir şirketin piyasada ticaret yaptığı sırada aldığı verdiği avanslar vs. hesaplara bir daha düzeltme katsayısı uygulayıp enflasyon düzeltmesi ile tutarları yukarı çekmeyi bir türlü anlayamıyorum.

Bir Firmamda gider niteliği taşıyan bir ödemeyi ileride proje sonuçlanınca faturası kesileceği için 180 nolu hesapta takip ediyorum. Mal alımı değil bu nedenle 159'u kullanmadım, duran varlık değil 259 nolu hesabı kullanmadım.. gider niteliği taşıyacağı için 180 de takip ediyorum bu gider avansını.. Şimdi 180 nolu hesap parasal olmayan kıymet.. Şu an bakiye 260.000 TL. Düzeltmeye esas tarih belirlenip Düzeltme Katsayısı uygulandığında çıkacak 350.000 TL ye.. Faturası kesilecek 260.000 TL den.. bilançoda düzeltilmiş değer 350.000 TL gözükecek.. faturası 260.000 TL.. nasıl kapanacak bu.. her bir avans hesabının kapatımı için faturası kesildiğinde tek tek mutabakat mı sağlayacağız, düzeltme yapıldı mı? uygulanan katsayı nedir? diye.
 
VUK 555 incelerseniz, bu tür hesaplarda, örneğin avanslarda, hep şu not düşülmüş "Verilen avans, parasal olmayan bir mahiyet taşıyor ise 'parasal olmayan kıymet' olarak addolunur."

Bu tür hesapları değerlendirirken hep bu notu göz önünde bulundurun.

Enflasyon düzeltmesinin bir amacı da gerçek karı ortaya çıkarabilmek. Zarar nasıl kapanıyorsa öyle kapanacak. Fiyat verirken hatalı fiyat vermişsiniz demekki. Düşünün 260.000 TL ödeme yapıyorsunuz ve bu rakamın fatura kesim tarihindeki gerçek değeri ise 350.000 TL.- . Ama siz karşı taraftan 260.000 TL.- alacaksınız. İşte bu zarar.

Burada eleştiri konusu şu olmalı enflasyon muhasebesinde, sabit kıymetler nedeniyle oluşacak farkların gelir yaratması. Sabit kıymeti alırken nasıl bir seferde indirim konusu yapılamıyorsa, bu kıymetler nedeniyle oluşacak düzeltme farkları da bir seferde indirilmemeli.
 
Zirve kullanıcısıyım.amortisman düşülmeyen demirbasa enflasyon muhasebesi uygulanır mi
 
Amortisman ayrılmamış demirbaş da enflasyon düzeltmesine tabi. Bu düzeltme yapılırken birikmiş amortismana ayrılmamış amortisman eklenmeyecek. İlgili demirbaşın düzeltme katsayısı ne ise, birikmiş amortisman o katsayı ile düzeltilecek.
 
Merhaba, meslek mensubu olarak itfa edilmiş aracım için enflasyon düzeltmesi yapmak istiyorum. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini ilgilendiren bir durum olmadığını düşünerek Defter Beyan sisteminde nasıl bir düzeltme yapmamız gerekli. Bunun için defter beyan sisteminde bir düzenleme gelicekmidir.?
 

Benzer konular

Üst