Ev El Değiştiğinde; Eski Ev Sahibine Verilen Teminat Senedinin Durumu Hk.

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
Merhaba,

sayın arkadaşlar bir konu hakkında tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Kızkardeşim 2 senedir aynı evde kirada oturuyordu. Kiraya çıkarken Ev sahibine 5.000 TL lik teminat senedi vermiş. Hani çıkarken, olurda boya badana tesisat işlemleri olursa diye teminat için vermiş.

Şimdi oturduğu ev satıldı, yeni ev sahibi oldu.

Ancak senedi kızkardeşime geri vermemiş eski evsahibi.. Hani aynı ev bu bende dursun demiş.. Kira kontratı da eski evsahibi adı altında eski haliyle devam ediyor. satın alan şahısla kira kontratı yapmamışlar.

Ben o senedi alması gerektiğini söyledim ama kızkardeşim o insana çok güveniyor, işleme sokabilir dedim, bunun yanında başka bir şeye dikkat etmemiz gerekir mi?
 
İki işlem de yanlış.
Yeni mal sahibi kardeşinizi derhal evden tahliye edebilir. Acilen kontrat yapılması gerek.
Eski mal sahibi ile olan kontrat karşılıklı fesih edilmeli ve senet geri alınmaııdır.
Madem o kadar güveniyorlardı neden senet düzenleme ihtiyacı hissettiler.
Eski mal sahibi hiçbir neden göstermeden senedi icraya verebilir.
 
Sayın Ayşe Gültekin,

Bu sorunun cevabı aslında biraz karmaşık. Neden ? verdiğiniz bilgiler sadece bir çerçeve çiziyor.
1. Eski ev sahibi ile yaptığınız kira sözleşmesinde bu senetle ilgili herhangi bir kayıt varmı ?
2. Senedin üzerinde hangi amaçla verildiğine dair bir şerh varmı ?

Bunlar zaten varsa senedin bir hükmü kalmamış. eski deyimiyle " Bey ile İcar insifah eder." yani satış ile kira sözleşmesi sona erer. Artık sahibi olmadığı bir gayrımenkul için eski mal sahibinin hak iddaa etmesi mümkün değil. Bu senedi yeni mal sahibine devretmesi de.

Yukarda yazdığım 1 ve 2 şartları gerçekleştirilmedi ise de, yine aslında hükümsüzlükler geçerli, ancak biraz daha hukuki prosedürler gerekir. Önerim sözle senedin iadesini talep etmek olmazsa bunu noter kanalı ile ihtar şeklinde yapmak.
 
Muhtemelen kira sözleşmesinde senede atıf yoktur. Senet üzerinde verilen şerh zaten hukuken bir anlam ifade etmez.
senet unsurlarında eksik yoksa "Kambiyo Senedi" hükümleri geçerlidir. Yani neden bu senedi verdin denmez. senet işleme konur. İtiraz eden borcunun olmadığını ispatlamak zorundadır.
 
çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.

Sayın Ayşe Gültekin,


1. Eski ev sahibi ile yaptığınız kira sözleşmesinde bu senetle ilgili herhangi bir kayıt varmı ?

sn. Simkeşyan, sözleşmede herhangi bir kayıt yok. Sadece yapılacak masraflar kiracı tarafından karşılanır ibaresi var.


2. 2. Senedin üzerinde hangi amaçla verildiğine dair bir şerh varmı ?

senedin üzerinde herhangi bir şerh yok, sadece karşılıklı ne amaçla alındığını sözlü bir şekilde irade beyanları mevcut.

.
.

Bu arada belirtmem gereken bir şey daha var. Bunu atlamışım. Senet eski ev sahibi adına ama yeni mal sahibi yani satın alan şahıs eski evsahibinin akrabasıymış. Bu nedenle senet bende kalsın eski kontrat devam etsin demişler. Böyle olsa bile yenilenmesi gerekmez mi?
 
Sayın Ayşe Gültekin,

Tabiki kira sözleşmesinin yenilenmesi gerekir. Ödemenin de yeni mal sahibinin banka hesabına. Akrabaysa akraba hukuk akrabalığı önemsemez. Şu an fuzuli işgal durumu söz konusu. Bir an önce yeni kontrat imzalamak gerekir. Pek uygun görmesem de eski kontratın üzerine yeni mal sahibinin kontrat hükümleri ve şatlarını kabul ettiğine dair yazı ve imza atması kısmen uygun olabilir.

Senet konusuna gelince,
Nizam dostumun bazı açıklamalarına katılmıyorum. Doğru yorumu yapabilmek için esasen senedi görmem gerekir. Ancak yasaya göre senedin senet olabilmesi için yasada yazılı şartlar asgari şartlardır. Yazılı şartlardan herhangi birinin eksikliği senedi hükümsüz kılar. Tahmin ediyorum adı geçen senette vade yazılı değildir. İhtimal ki imza yani düzenleme tarihi de yoktur. Eğer böyleyse zaten senet hükümsüzdür. İmza tarihi olsaydı o tarihten itibaren vadesi bir sene olurdu ve şu an zaten hüküm ifade etmezdi ( iki sene geçtiği için ). Ayrıca senedin üzerin veya herhangi bir yerine şerh konulabilir, yasal hiçbir engel de yok. Zaten yasal metin içinde "Nakten, malen gibi açıklamalar yazıyoruz aynı yere TEMİNATEN yada TEMİNAT OLARAK" yazılabilir.
 
Bende aynı şeyi söylüyorum. senedin unsurları tamamsa. yapacak birşey yoktur. Gerisi alacaklıyı ilgilendirmez. Takip yapılır.
 
Üst