Ev Hizmetlisi İçin 4447/19. Madde Teşviği

Üyelik
7 Ağu 2013
Mesajlar
9
Konum
Ankara
Merhabalar,

Bildiğim kadarıyla başlıkta bahsi geçen 4447 sayılı kanunun geçici 19. maddesindeki prim desteğinden evde çalışan hizmetliler de yararlanabiliyor. Benim merak ettiğim burada ortalama sigortalı sayısı nasıl hesaplanıyor. Aslında aşağıdaki web sayfasında konu örneklerle detaylı olarak anlatılmış.
SGK Genelgesi 2018/22 - 4447 Sayılı Kanunun Geçici 19 uncu Maddesi Prim Desteği - Alomaliye.com
Formül basit; ortalama çalışan sayısı = (bildirimi yapılan aylardaki toplam çalışan sayısı) / (sgk'ya bildirim yapılan ay sayısı)

Bu hesaba göre 2018 yılında 5 ay hizmetli çalıştıran birisi için ortalama çalışan sayısı (1+1+1+1+1) / 5 = 1 olacak. Ancak şöyle birşey var işveren (ev sahibi) aslında bir şirket değil, sıradan bir şahıs olduğu için evinde bir hizmetli çalıştırmadığı sürede gidip de SGK'ya çalışanıp "yok" diye bir bildirim yapmaz. Belki şirketler yapıyordur, yapmak zorundadır bilemiyorum, eğer öyle olsaydı çalışanım yok diye bildirim yaptığı aylar 0 olarak hesaba katılacağından ortalama çalışan sayısı 5/12 = 0.41 yani 0 kişi olacaktır.

Bunları şunun için yazdım 2018 yılında 5 ay evinde birisini çalıştıran ve geri kalan aylar için bir bildirim yapmayan bir kişi 2019 yılında bu teşvikten yararlanarak birisini çalıştırabilir mi? Formüle göre baktığımızda bu mümkün görünmüyor ama ev hizmetlilerinde konu tüzel kişilik olan şirketler gibi mi değerlendiriliyor? Formüldeki "bildirimi yapılan ay sayısına bölünür" kuralı evde iş verenler için çok adil durmuyor gibi görünüyor. Umarım konuyla ilgili bilgisi ya da deneyimi olan vardır, şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Cevapları sanırım buldum. Kendim cevaplayayım, belki başkalarına faydası olur.

2018 yılında 5 ay evinde birisini çalıştıran ve geri kalan aylar için bir bildirim yapmayan bir kişi 2019 yılında bu teşvikten yararlanarak birisini çalıştırabilir mi?

Hayır.

Formüle göre baktığımızda bu mümkün görünmüyor ama ev hizmetlilerinde konu tüzel kişilik olan şirketler gibi mi değerlendiriliyor?

Evet.

"5510 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında ev hizmetlerinde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerin 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesinde yer alan destekten yararlanılabilmesine ilişkin işlemler, özel sektör işverenleri ve bu işverenlere ait işyerlerinde çalışan sigortalılara ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde uygulanacak olup, destek tutarı diğer sektörlerde faaliyet gösteren özel sektör işverenleri gibi hesaplanacaktır."

Belki şirketler yapıyordur, yapmak zorundadır bilemiyorum, eğer öyle olsaydı çalışanım yok diye bildirim yaptığı aylar 0 olarak hesaba katılacağından ortalama çalışan sayısı 5/12 = 0.41 yani 0 kişi olacaktır.

Şirketler de çalışanı olmadığı ay SGK'ya bildirim yapmıyor. Primi ödenecek bir çalışanı yok neyi bildirecek? Bildirim yapmadığı için de otomatikman o ay, ortalama çalışan sayısının hesabına katılmıyor. 0 çalışanım var diye bir bildirim şekli yok, buradaki bilidirim ifadesini ben yanlış yorumlamışım. Kısaca şirketin faaliyetlerine mola verdiği yani 0 kişi çalıştırdığı dönemler ortalamaya dahil edilmiyor.

Bir işverenin ortalama çalışan sayısının 0 olabilmesinin tek yolu, ilgili takvim yılı boyunca hiç işçi çalıştırmamasıdır. 1 işçiyi 1 gün bile çalıştırsa o yıla ait ortalaması 1 oluyor.
 

Benzer konular

Üst