Evet arkadaşlar sınav bitti. Yorumlara başlayalım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mkoksoya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Evet arkadaşlar sınav bitti. Yorumlara başlayalım

SSERKAN ' Alıntı:
Acaba puanlamayı benim aşağıda göndediğim exceldeki gibi her soru ayrı bağımsız mı değerlendirirler, yoksa genele bakıp bu adam bu işi biliyor yada bilmiyor diyemi bakarlar

eski sistemde işi bilip bilmediine bakıyolardı sorular eskiye döndü diyosanız sistemde dönmüştür heralde

kepen ' Alıntı:
Herkese merhaba ,
Benim takıldığım nokta şu ; 1 Nisan 'da kiraladığımız yerde daha aysonu gelmeden nasıl oluyorda 1 aylık gider çalıştırabiliyoruz. Ayrıca 24.000 TL 2 yıllık kira ödendi diyor. Kasadan net 24.000 TL çıkması gerekmez mi ?

Benim kaydım ;
180 GAAG 15.000
280 GYAG 15.000
360 ÖVF 6.000
100 KASA 24.000
Niçin yanlış olduğuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim.
Biz 1 Nisan'da aylık 1.000 Tl'den kiralamışız. Cebimizden çıkması gereken rakam bu olmalı. Eğer kayıt sizin dediğiniz gibi olsaydı bizim cebimizden gelir vergisi tevkifatıyla aylık 1.250 çıkıyor anlamına gelirdi. Çünkü sonuçta tevkifatı yapıpta ödeyecek olan biziz. Bu yüzden tevkifat tutarını düşüp kalan rakkamı kasadan çıkmamız gerekiyordu. Bana göre kayıt şöyle olmalı:

__________ / __________
180 12000
280 12000
360 4800
100 19200

Yaw ısırgan kardeş. Görünen o ki. Bu sınavda ikimizin birden geçmesi imkansız :) Ne kadar çok zıtlaştık:). 180 numaralı hesapta dönemsellik ilkesi gereği içinde bulunulan yıla ait (31.12.2010 tarihine kadar olan) giderler aktifleştirilir. Sen 180 numaralı hesaba 12 aylık dönemi (Mart/2011 e kadar (Mart/2011 dahil)) tutarı almışsın. 281 sorusundaki mantıkla, 2011 senesi de gelecek yıl değil midir?

Tamam anlaşıldı, bunda da çelişki çok. Uygulama farklı. Kimine göre 180 dönemsellik ilkesi gereği yıl sonuna kadarki peşin ödenmiş giderler, kimisine göre de peşin ödenen 12 aylık giderler. Anlaşıldı. Bu basit görünen sorulara rağmen hala kesin olarak geçtim diyemiyorum maalesefffff:(:(:(.

:) peki

Umarım sınavınızda başarılı olursunuz.

Saygılar.

sedateroglu ' Alıntı:
Yaw ısırgan kardeş. Görünen o ki. Bu sınavda ikimizin birden geçmesi imkansız :) Ne kadar çok zıtlaştık:). 180 numaralı hesapta dönemsellik ilkesi gereği içinde bulunulan yıla ait (31.12.2010 tarihine kadar olan) giderler aktifleştirilir. Sen 180 numaralı hesaba 12 aylık dönemi (Mart/2011 e kadar (Mart/2011 dahil)) tutarı almışsın. 281 sorusundaki mantıkla, 2011 senesi de gelecek yıl değil midir?

Kardeş dönem sonunda yine hesap bakiyeleri aynı tutarları verecek. Sen dönem sonunda 2011 de ödenecek tutarları 280 den 180 e aldın. Yani sen 180e 12.000 TL attın ben dönem sonunda 9.000 TL. attım.

Bu arada hayırlısıyla ikimizde geçeriz kardeş. Gittiğimiz yollar ayrı ama vardığımız yer aynı.

arkadaşlar tahmin olarak söylüyorum 2010 aralık ayında yaptıkları gibi herkesi temizleyecekler yevmiye maddesinde 10 doğrusu olan çok rahat 50 alır neden derseniz soruyu hazırlayan soru tarzından ercan beyazıt yani komisyon başkanı onunda notu genel üzerinden veriyor yani geçirme yönünde eskiden yevmiye maddesi yap 6-7 tane açılışı yap t leri yap bilonço ve gelir tab karala 70-80 arası alıyordun bu seferde böyle olacak kimse morelini bozmasın mal alış satış iade ve diğer maddelerden bir kaçını yapan 50 alır tahmin ama büyük olasılık bu inş hepimiz geçeriz dua edelim benim ise 21 maddeden 16 tanesi doğru inş geçeceğim 50 versin yeter dua edelim birbirimize

ben uygulamada yaptığımızı söyleyeyim eğer gider 1 yılı kapsıyorsa yapılan giderin tutarını dörde bölüyoruz yani1.dönem 2.dönem 3.dönem gibi 180 ve 280 hesap için aynı içinde bulunulan dönemi hemen giderleştiriyoruz 770-760-730 gelecek dönemleride 180-280 hesaplarına atıyoruz tam tasdik kapsamında yeminli müşavirlik şirketi tarafından denetleniyoruz ayrıca spk denetimide var şimdiye kadar bu yaptığın yanlış sene bitmeden giderleştiremezsin demedi ki diyemezde sonuçta gider o ay ile ilgili ise ben gidere atarım.

hakan_alt ' Alıntı:
ben uygulamada yaptığımızı söyleyeyim eğer gider 1 yılı kapsıyorsa yapılan giderin tutarını dörde bölüyoruz yani1.dönem 2.dönem 3.dönem gibi 180 ve 280 hesap için aynı içinde bulunulan dönemi hemen giderleştiriyoruz 770-760-730 gelecek dönemleride 180-280 hesaplarına atıyoruz tam tasdik kapsamında yeminli müşavirlik şirketi tarafından denetleniyoruz ayrıca spk denetimide var şimdiye kadar bu yaptığın yanlış sene bitmeden giderleştiremezsin demedi ki diyemezde sonuçta gider o ay ile ilgili ise ben gidere atarım.
Ben de Ymm bürosunda staj yapıyorum. Yanlış anlamayın bu bahsettiğiniz kayıda yanlış denilmedi. Elbetteki aynı dönem içinde olduktan sonra giderler 770 vb. hesaplara atılabilir. Sonuç itibariyle dönem sonunda da o kayıt yapılacağından günlük hayatta bu kayıda kimse bir şey demez. Ancak TMS'ye göre 180 veya 280 hesap kullanılırken önemli olan dönem atlama değil vade tarihinin 1 yılın altında olup olmamasıdır. Misal TMS'ye göre Aralık ayında (dönem sonu işlemlerinden bahsetmiyorum) ertesi senenin Ocak ayına ait ya da ertesi senenin Kasım ayına ait bir gider ödendiğinde bu durum 180 hesapta muhasebeleştirilmeli. Her ne kadar dönem değişsede vade tarihi 1 yılın altındadır. Benim bilgim bu yönde.

muhasebe sorularını ercan hoca mı hazırladı, bundan sonra da ercan hoca mı hazırlayacak ????

ya arkadaşlar bu 180 280 olayını çok abarrtık gıbıme geliyor.benim çalıştığım firma maliyetlerini aylık hesaplamakta ve 180 e atılan ödenmiş giderler ay sonlarında tahakkuk kaydı ile giderleştirmektedir.bu sizin insiyatifinize kalmış.TMS ye uygun olduktan sonra bır sakıncası yoktur diye düşünüyorum.

sedateroglu ' Alıntı:
Tamam anlaşıldı, bunda da çelişki çok. Uygulama farklı. Kimine göre 180 dönemsellik ilkesi gereği yıl sonuna kadarki peşin ödenmiş giderler, kimisine göre de peşin ödenen 12 aylık giderler. Anlaşıldı. Bu basit görünen sorulara rağmen hala kesin olarak geçtim diyemiyorum maalesefffff:(:(:(.
,

benimde algıladığım ve uyguladığım 12 aylık giderler. yıl sonuna kadar olan değil.

ısırgan ' Alıntı:
kepen ' Alıntı:
Herkese merhaba ,
Benim takıldığım nokta şu ; 1 Nisan 'da kiraladığımız yerde daha aysonu gelmeden nasıl oluyorda 1 aylık gider çalıştırabiliyoruz. Ayrıca 24.000 TL 2 yıllık kira ödendi diyor. Kasadan net 24.000 TL çıkması gerekmez mi ?

Benim kaydım ;
180 GAAG 15.000
280 GYAG 15.000
360 ÖVF 6.000
100 KASA 24.000
Niçin yanlış olduğuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim.
Biz 1 Nisan'da aylık 1.000 Tl'den kiralamışız. Cebimizden çıkması gereken rakam bu olmalı. Eğer kayıt sizin dediğiniz gibi olsaydı bizim cebimizden gelir vergisi tevkifatıyla aylık 1.250 çıkıyor anlamına gelirdi. Çünkü sonuçta tevkifatı yapıpta ödeyecek olan biziz. Bu yüzden tevkifat tutarını düşüp kalan rakkamı kasadan çıkmamız gerekiyordu. Bana göre kayıt şöyle olmalı:

__________ / __________
180 12000
280 12000
360 4800
100 19200

burdaki rakamların ikisi de yanlış arkadaşlar 2 yıllık gideri 2ye bölerek 180 - 280 e atamazsınız cari dönemde nisan ayı olduğu için 9 aylık kira kısmını 180 geri kalanı 280 e atıcaktınız ancak açık olmayan bişey var ki oda aylık net kira konusu, adam net veya brüt dememiş yani kim okurken nasıl anladıysa artık bende net kira 1000 tl olarak yaptım hakkımızda hayırlısı

kira anlaşmasında taraflar net yada brüt bir rakamdan anlaşırlar stopajda ona göre yapılır. soruda bende anlamadım net 1.000-tl diye düşündüm. ben sınav komisyon hocası olsam iki türlü yapanıda doğru kabul ederdim. ama hesap hatası yapanı affetmem

şuanda yeni bir kira anlaşması yaptık. bu aya isabet edeni 770 e. yıl içindekileri 180 e seneye sarkan tutarı 280 e kaydettim.doğrumudur.bence doğru

sserpil ' Alıntı:
şuanda yeni bir kira anlaşması yaptık. bu aya isabet edeni 770 e. yıl içindekileri 180 e seneye sarkan tutarı 280 e kaydettim.doğrumudur.bence doğru

Daha önce de vermiş olduğum bir örnek var. Diyelim ki soruda Nisan ayı değilde Aralık ayında bu işlemi yapsaydı ilk kayıtta 180e bir ayı kalanını 280 e mi atacaktınız? Bu kayıtla çıkarılmış bir ara bilanço TMS'ye göre yanlış bir bilançodur. Çünkü giderlerin vadesi bir yıldan daha az olduğu halde ara bilançomuzda bu giderlerin vadesi 1 yıldan fazlaymış gibi görünecek. Dönem sonunda yani 31.12 de yapılan kayıtta her iki yöntemle de aynı sonuca varacak ama dediğim gibi ilk kayıtla çıkarılmış bir ara bilanço yanlış olacaktır.

Yıl sonunda yani 31/12 de 280 hesapta bekleyen ama vadesine 1 yıldan az kalan giderleri 180 hesaba alıyoruz.

eğer ilk kayıtta bir aylık kirayı 770 e attıysanız ondan sonraki her ayda da 180 ve 770 hesap çalıştırmanız gerekmez miydi, yani ilk ayı gidrleştirip geri kalanını sene sonunda 770 e atmak bana pek doğru gibi gelmedi ama hocanın takdiri ne olur orasını bilemem