personel maaş programı

Evlilikte Kıdem Tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakan03
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hakan03

Katkı Sunan Üye
merhabalar;
arkadaşlar; ikilemde kaldığım bir sorum var; bir bayan bir şirkette 09/11/2004 tarihinde işe başlıyor ve 22/09/2005 tarihinde işten ayrılıyor. aynı bayan aynı işyerine tekrar, 09/11/2005 tarihinde iş başlıyor ve evliğinden dolayı 01/12/2005 tarihinde işten ayrılıyor. yani bu işyerinde ayrı ayrı zamanlarda toplam 339 gün çalışmış oluyor. bu bayan bu şirketten, 1 yıllık zamanı doldurmadığı halde evllikten dolayı kıdem tazminatı hak ediyormu? herhangi bir şikayette bulunsa dava konusu teşkil eder mi? benim bildiğim kadarıyla kıdem taz.hak edebilmesi için 1 yıllık sürenin dolması gerekiyor. siz formdaşlarımdanda daha aydınlatıcı kanun içerikli bilgi de almak isterim. ben bir gözlemledim ama tam açıklayıcı bilgiye ulaşamadım yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
saygılarımla;

çalışması bir yılı geçerse ve evlendiği tarihten itibaran bir yıl içinde evlilik nedeniyle işten ayrılmak isterse kıdem tazminatını hak eder.

merhaba hakan03

halen yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi 3. fıkrası "işçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır" demektedir.

Bu durumda iki kez iş akdi imzaladığınız bu bayanın iki ayrı kıdem süresinin toplamı 1 tam yılı (365 gün) geçiyorsa ve evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılırsa veya evlilik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra 1 yıl içerisinde evlenirse kıdem tazminatı ödemek zorundasınız.

İyi çalışmalar

Selam ve Saygı ile
Mustafa TOSUN

sayın mustafa tosun
"...evlilik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra 1 yıl içerisinde evlenirse..."
bu kısımla ilgili yasal dayanağınızı öğrenebilirmiyim.

Merhaba nane üstad

Bununla ilgili kanun, yönetmelik, tebliğ vs. yok; Yargıtay kararı var. Birkaç Yargıtay kararı okumuştum ama karar numaraları aklımda değil biraz araştırma yapmam gerek.

Bir örnek olay şöyle gelişiyor: Bir bayan, 3 yıldır çalıştığı işyerinden nişanlanınca, evlilik nedeniyle istifa ediyor, işyeri kıdem tazminatı için evlilik cüzdanı istiyor ancak veremiyor ve kıdem tazminatı alamıyor. istifa tarihinden 8 ay sonra evleniyor evlendikten sonra evlilik cüzdanıyla işyerine kıdem için başvuruyor ancak işyeri kıdemini yine vermiyor ve daha sonra mahkemeye başvuruyor. iş Yargıtaya kadar çıkıyor ve Yargıtay da böyle bir karar veriyor "evlilik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra 1 yıl içerisinde evlenirse kıdem tazminatı hak eder." şeklinde. Kanunu oldukça geniş yorumluyor. Bunun aksine verilmiş kararlara da rastlamadım. Birçok işyeri de bu şekilde uyguluyor.

Selam ve saygı ile
Mustafa TOSUN

kıdem tazminatı hakkazanmada şartı belli evlendikten 1 yıl içinde işten ayrılırsa. işten çıkış yaptıktan sonra 1 yıl içinde evlenip kıdem tazminatı kanunla çelşir. zannımca yanlış anlaşılma mevcut.

Merhaba,

Sayın MURO'nun yaklaşımı bencede doğru, fakat sorulan soru bu değil. İş kanunu ve yargıtay kararları ile ilgili bir kitabım var. Akşam araştırayım. Birde hakan03'e sormak istediğim bir soru var. işçi 22/09/2005 tarihinde işyerinden neden ayrılıyor ve ne gibi belgeler var. Bunlarda verilecek cevapta önemli.

merhaba;
soner tecim, işçi kendi isteği ile ayrılıyor, hizmet akdi ve işsözleşmesi var.

Merhaba hakan03,

1475 sayılı kanun maddesinde değiştirilmeyen tek madde olan 14. madde, yani kıdem tazminatı maddesi 1.bendi derki; 1. (Değişik : 22/05/2003-4857/Geçici md.1) İşveren tarafından bu Kanunun 24 üncü maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,
burdan anlaşılacağı üzere, 24. madde II. bend;
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a.İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b.İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c.İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
d.İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e.İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
f.Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
demektedir. Yani işçiniz yukarda sayılan bendler haricinde istifa etmişse zaten her halükarda kıdem tazminatı alamaz. İlk işten ayrılma sebebi, geçerli bir sebepse, birleştirme yapılması lazım ve toplam 1 yıldan fazla olmak kaydıyla fasılarla çalışmışta olsa kıdem tazminatı alacaktı. İlk işten ayrılma sebebi yukarda sayılanlar dışındaysa (ki diğer maddelere bakma gereği duymadım (emeklilik,askerlik vb.gibi)) ikinci girişinden sonra evlenip ayrılsa yada ayrıldıktan sonra evlense dahi kıdem haketmez.

Sayın Soner Tecim
Sanırım bi yanlış anlaşılma var. 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesi 1. bendi (orjinali) "1. İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında" der; eski kanundaki 17. madde yeni kanunda 25. maddeye tekabül ederek. her iki maddenin II numaralı başlığı da "İşçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallerini" düzenler ve işverene iş akdini derhal feshetme hakkı verir. İşçinin derhal fesih hakkı eski kanunda 16. maddede yeni kanunda 24. maddede düzenlenmiştir ve 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesi 2. bendi (orjinali) "2. İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca" demektedir.
Ayrıca "işçiniz yukarda sayılan bendler haricinde istifa etmişse zaten her halükarda kıdem tazminatı alamaz." demişsiniz. Peki 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesi 3. bendi "Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla", 4. bendi "Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla" 5. bendi "506 Sayılı Kanunu 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle" 2. Fıkrası "kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi" demektedir. Burda "kendi istekleri ile işten ayrılmaları" ve "kendi arzusu ile sona erdirmesi" ibareleri size ne anlatıyor; bunlar "istifa" değil de nedir? Forumumuza istifanın tanımın yapar mısınız lütfen?
Ayrıca "İlk işten ayrılma sebebi, geçerli bir sebepse, birleştirme yapılması lazım" demişsiniz. Peki ilk işten ayrıldığında geçerli sabeple ayrıldığında ve 1 yılı da doldurmuşsa (bu olay özelinde sormuyorum) kıdem tazminatı ödenmeyecek mi? Ödenmeyecekse neye göre ödenmeyecek? Ödendiyse ikinci işten ayrıldığında neden önceki de hesaba dahil ediliyor (zaten kıdem tazminatı ödendi)? Mükerrer kıdem tazminatı ödenmiş olmayacak mı bu durumda?

Değerli Arkadaşlar
Kanımca önceki ayrılışlar kıdem hak etmeden olmuşsa en son ayrıldığında da kıdem hak ediyorsa bütün fasılalarla çalışılan süreler birleştirilir ve en son ücreti üzerinden kıdem tazminatı ödenir. Önceki ayrılışların birinde kıdem tazminatı hak ederek ayrılmışsa ve kıdem tazminatı ödenmişse en son ayrıldığında da kıdem tazminatı hak ederek ayrılıyorsa önceki kıdem aldığı tarihten sonra girdiği tarih dikkate alınarak kıdem süresi hesaplanır ve son ücreti üzerinden kıdem tazminatı ödenir.

Ayrıldıktan sonra 1 yıl içerisinde evlenme mevzusuna gelince; ilk önce bana da kanunla çelişiyor geldi ilk Yargıtay kararını okuduğumda. Daha sonra bu konuda birkaç karar daha gördüm. kanunla çelişmediğini kanundaki boşluğu doldurduğunu gördüm.
Türk toplum geleneklerini biraz düşününce Yargıtayın da böyle hareket ettiği ve kanundaki boşluğu doldurduğunu kanısına vaardım. Kırsal kesimde (özellikle doğu ve güneydoğuda) nişanlanan bir bayanın işte çalışma olanağı pek yoktur, hemen nikah da yapılmaz dolayısıyla burda bir hak kaybı sözkonusu. nişan nedeniyle ayrıldıktan sonra 1 yıl içinde evlilik cüzdanı ibraz edrse kıdem tazminatı hak eder şeklinde birçok Yargıtay kararı mevcuttur.

İyi çalışmalar

Selam ve saygı ile
Mustafa TOSUN

Sayın Mustafa Tosun,

Benim verdiğim kanun metni güncel olan metin, ki zaten doğrusu budur demek için verildi. Eski kanunun hangi nereye atıf yaptığını biliyorum (Tartışmaya bile gerek yok). Diğer konuda ise, açıklamış olduğunuz işten ayrılmalar... eğer benim cevabımın tamamını okuduysanız dikkat buyurunuz; orda diğer işten ayrılmalar vb. gibi gerek duymadığım için yazma gereği duymadım. O maddelerinde olduğunu pek tabiki biliyoruz ama sayın hakan03 arkadaşın sorduğuyla zaten alakası olmadığı için açıklamamda yer vermedim. Esas merak ettiğim konu ise; "işten ayrılan, ayrıldıktan sonra 1 yıl içinde evlenen ve kıdem tazminatı hakeden dava konuları var, yargıtayda sonuşlanmış" demişsiniz. Lütfen hangi yargı kararları, karar no ve tarih verirseniz bizleri sevindirmiş olursunuz.

Saygılar

... kadının evlenndiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren işçiye 30 günlük tutarında kıdem tazminatı ödenir,ifadesindeki tutar kıdem tazminatı hesaplamasından farkı bir şekilde hesaplanmıyor değil mi?
iyi çalışmalar

Sayın PINAR hanım,

Kanun metni "kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi" budur. Yani kadın önce evlenecek, daha sonra ister evlendiği gün isterse 1 yıllık zaman zarfında işten ayrılırsa tazminat hakedecek. Beni sorum ise; işten ayrılmış, ayrıldıktan sonraki 1 yıl içinde evlenmiş ve çalıştığı son işyerine gitmiş "ben evlendim, kıdem tazminatımı istiyorum" demesi durumudur. Bende araştırma yaptım, buna uygun bir yargıtay kararı bulamadım. Ama mademki varmış sayın Mustafa Tosun bey bizlere söylerse öğrenmiş oluruz.

İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler gözönüne alınarak hesaplanır.

kıdem tazminatı hak kazanma şartı(yukarıdaki) zaten aykırı düşüyor yeni işverenden zaten isteyemezki

09/11/2004 tarihinde işe başlıyor ve 22/09/2005 tarihinde işten ayrılıyor

Bu çalışma süresine göre işçi kıdem tazminatı hak etmemiştir.

aynı bayan aynı işyerine tekrar, 09/11/2005 tarihinde iş başlıyor ve evliğinden dolayı 01/12/2005 tarihinde işten ayrılıyor.

Demek ki bu 20 günlük sürede işe başlıyor, evleniyor ve ayrılıyor. (ilginç bir durum)

Hizmetleri birleşse dahi 1 tam yıl çalışma koşulu gerçekleşmediğinden bu işçinin evlilik nedeniyle işten ayrılması kıdem tazminatına hak kazandırmaz.

Önceki hizmetlerin birleştirilerek kıdem süresinin birleştirilen tüm süre üzerinden hesaplanması, her olayın kendine özgü koşulları içinde değerlendirilir.

Önceki çalışması, kıdem tazminatına hak kazandırmayacak bir nedenle olmuşsa, sonraki çalışmalara eski çalışmalar eklenemez. Örneğin istifa.

Ancak önceki çalışma işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın sonlandırılmış ve aradan kısa bir süre geçtikten sonra tekrar işe alınmışsa, (ör. 1-2 hafta gibi ya da bazı işverenlerin işçiyi istifa ettirip bir kaç gün içinde tekrar işe aldı göstererek kıdem yükünden kurulacakları gibi yanlış bir tutumla) işten çıkarma nedeni de sorgulanmak suretiyle önceki çalışmalar kıdem süresine eklenebilir. Bu konuda kesin bir kural koymak doğru değildir, her davanın, olayın oluşuna, özelliğine, tarafların iradesine bakılarak hüküm verilebilir.

3 yıldır çalıştığı işyerinden nişanlanınca, evlilik nedeniyle istifa ediyor, işyeri kıdem tazminatı için evlilik cüzdanı istiyor ancak veremiyor ve kıdem tazminatı alamıyor. istifa tarihinden 8 ay sonra evleniyor evlendikten sonra evlilik cüzdanıyla işyerine kıdem için başvuruyor ancak işyeri kıdemini yine vermiyor ve daha sonra mahkemeye başvuruyor. iş Yargıtaya kadar çıkıyor ve Yargıtay da böyle bir karar veriyor "evlilik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra 1 yıl içerisinde evlenirse kıdem tazminatı hak eder

Böyle bir karar bence imkansız ama eğer varsa ve buraya aktarılırsa hepimiz öğrenmiş oluruz.

Kırsal kesimde (özellikle doğu ve güneydoğuda) nişanlanan bir bayanın işte çalışma olanağı pek yoktur, hemen nikah da yapılmaz dolayısıyla burda bir hak kaybı sözkonusu. nişan nedeniyle ayrıldıktan sonra 1 yıl içinde evlilik cüzdanı ibraz edrse kıdem tazminatı hak eder şeklinde birçok Yargıtay kararı mevcuttur.

Bu " birçok yargıtay kararları" nı çok büyük merakla bekliyorum. Hukuk kuralları özellikle özel hukuk kuralları , coğrafi bölgelerdeki teamüllere göre farklı uygulanamaz. Yasa eğer EVLİLİK demişse, doğuda veya kırsal kesimde nişanlanan bayanın işten ayrılmak durumunda kaldığı gerekçesiyle yasayı da delerek kıdem tazminatı ödenmesine yargı kararıyla hükmedilmesi mümkün değil.

İstifa : işçinin işveren ile yapmış olduğu hizmet akdini tek taraflı olarak feshetmesidir.
Eğer bu fesih İş K. 24. m. işçinin haklı nedenle feshi veya evlilik, askerlik, emeklilik nedenleriyle ise, Kıdem tazminatına ilişkin 1475' in 14. maddesindeki düzenleme gereği kıdem tazminatı doğacaktır.

Önceki çalışması işveren tarafından kıdem tazminatı ödenerek feshedilmiş ve hemen ertesi gün yeniden işe başlatılmışsa, yani kıdem tasfiyesi yapılmışsa, bu durumda 2. çalışmasında geçen süre ile ilk çalışmasındaki süre toplanacak, toplam kıdem süresi üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacak, ödenen kıdem tazminatı miktarı, toplam kıdem tazminatından düşülecektir.( Bazı yargıtay kararlarında, önceki kıdem tazminatı ödemesinin avans olarak verildiği ve yasal faizin dahi hesaplanarak en son ücreti ve birleştirilen toplam kıdem süresine göre hesaplanacak kıdem tazminatından mahsubu gerektiği belirtilmiştir.)

Merhabalar

İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için hizmet akdinin devam ettiği sürenin en az 365 gün olması gerekir. Verilen örnekte hizmet akdinin devam ettiği sürelerin toplamı 365 günden az. Bu nedenle işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmamış.

Diğer taraftan, kıdem tazminatını hak etme şartlarından biri olan kadın işçinin evlenme durumu hizmet akdi devam ederken gerçekleşmelidir. Kanun hükmü bu konuda tereddüde yer vermeyecek kadar açıktır. (1475 s.k. md.14/5)
---------------------------

Ynt: Evlilikte Kıdem Tazminatı

arkadaşlar ben 13 ay hastanede çalıştım ve evlilik nedeni ile iş değiştirmek zorunda kaldım(eşimin iş yeri ile benim iş yerim çok uzaktı birimizin fedakarlık yapması gerekiyordu)....başka bir hastanede işe başladım ve 2 ay sonra evlendim şuan 365 günü tamamladım ve taşınmak zorunda olduğumuz için yine işten çıkmak zorundaym.evliliğimin 1 yılının dolmasına da 2 ay var...evlilik tazminatı hakkında hiç bir bilgim yoktu istifamı verdiğimde tazminat isteğinde bulunacakmısın diye sordular henüz cvp vermedim.BANA YARDIMCI OLUN LÜTFEN.evlilik tazminatı hakkım varmı

Ynt: Evlilikte Kıdem Tazminatı

evlendiğin tarihten itibaren 1 yıl içinde işten tazminatını alıp ayrılabilirsin
yani işten evlendiğin için ayrılmak istediğini bildir yazı ile ve kıdem tazminatını alıp ayrılabilirsin