Fatura düzeltilmesi.

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
Fatura düzeltilmesi ile ilgili aşağıda alıntısını yapmış olduğum soru-cevap kısmında verilen cevaptaki 15 günle ilgili bahsedilen şeyden bir şey anlamadım. neden 15 gün geçtikten sonra uygulama farklı oluyormuş, ben bunu yeni duydum. yorumlarınızı bekliyorum...


Yanlış faturayı iade faturası ile düzeltebilirsiniz

Soru: 31 Ocak 2010 tarihinden müşterimize 8.500 TL olarak düzenleyeceğimiz hizmet faturasının yanlışlıkla 28.500 TL olarak düzenleyerek göndermişiz. Müşteride yanlışlığı fark etmeyerek, fatura bedelini 8 Şubat 2010 tarihinden banka hesabımıza havale ederek borcunu ödemiş. Ancak yapılan yanlışlığın yeni farkına varan müşteri, haklı olarak fazla ödediği paranın iadesini istiyor. Bunun içinde, faturayı göndereceğini bu faturayı iptal ederek, 8.500 TL lık yeni bir fatura düzenlememizi öneriyor. Cezalı duruma düşmemek için bu yanlışlığı nasıl düzeltebiliriz? Müşterimizin önerdiği gibi faturayı iptal ederek yeni bir fatura düzenleyip fazla aldığımız parayı iade edebilir miyiz?

Cevap: Fatura düzenlenen gün içinde farkına varılan yanlışlıklar, müşterinizin önerdiği gibi düzeltilebilir. Ancak, düzenlenme tarihi üstünden 15 günden fazla süre geçen ve gerek faturayı düzenleyen, gerekse müşteri kayıtlarına giren, bedeli bankacılık sistemi üstünden ödenen bir fatura, müşterinizin önerdiği şekilde düzeltilemez. Yapmanız gereken işlem müşterinin size ?iade faturası? kesmesidir. Müşteri, yanlışlıkla fazla fatura edilen 20.000 TL için, fatura keser ve faturanın üstüne ?iade faturasıdır? ibaresi yazıp, faturanın bir yerine yanlış kestiğiniz fatura ilgi gösterilerek yapılan yanlışlığı kısaca not ederse, bu iade faturası olur. Bu faturayı kayıtlarınıza geçtiğinizde, fatura bedeli olan 20.000 TL yi, müşteri hesabına havale ettiğinizde yanlışlıkta düzeltilmiş olur.
 
Ynt: fatura düzeltilmesi

ba/bs yi kastetmiş olabilir, veya ocak için 8 şubatı baz aldığımızda ocak kdv beyanın son günü ile aradaki farkı kastetmiş olabilir, fatura itiraz süresi (ttk 8 gün) yı yorumlamış olabilir, olabilir de olabilir, kuyu ve taş olayı.
 
Ynt: fatura düzeltilmesi

dimi yani. siz de tam olarak bir bağlantı kuramadınız herhalde..
 
Ynt: Fatura düzeltilmesi.

Zaten soruyu kim sormuş, cevabı kim vermiş belli değil. Kafaya takılacak bir durum yok, ama diyorsanız ki cevabı maliye vermiş, hsyk vermiş, danıştay vermiş, anayasa mahkemesindeymiş vb.... dikkate alalım, araştıralım yok değilse zaman kaybı.
 
Ynt: Fatura düzeltilmesi.

Cevabı gazete yazarlarından biri vermiş . posta gazetesinde okumuştum. yazarın verdiği cevap gayet mantıklı. fazla miktar kesilen iade faturası ile düzeltilior.
 
Ynt: Fatura düzeltilmesi.

Faturanın 28.500 TL. olarak kesilip, ödemenin de 28.500 TL. olarak yapılması nedeniyle daha sonra faturada yapılacak düzeltme muvazalı işlem olarak düşünülebilir. Bu nedenle iade faturası kesilmesini önermiştir.
 
Ynt: Fatura düzeltilmesi.

Konuşulanın iade faturası değil de "15 günlük süre" olduğunu düşünüyordum ben mi yanlış anladım acaba konuyu. (Taş büyüyor.)
 
Ynt: Fatura düzeltilmesi.

fatura kdv beyannamesi ve form ba bs verildikten sonra geldiyse düzeltme mümkün olmaz olursa düzltme vermek gerekir şayet beynname verilmeden önce geldiyse fatura üzerinde düzeltme yapılabilir bankadan gelen havalenin fazlası yine banka yoluyla sehven yatırılan paranın iadesi şeklinde bir açıklama ile düzeltmek mümkün diğer bir yol da iade faturası düzenlemek...
 

Benzer konular

Üst