fonradar

Fatura İptalinde Kıyamet Kopar mı ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tanca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
şirket yılda 4000 adet fatura kesiyor ortalama 20 adet iptal oluyor:Sebebi de faturayı kopartırken yırtılıyor yada üzerine yanlışıkla başka baskı yapılıyor karışıyor her şey resmi ve düzenli şirkette genelde yırtılanları yapıştırıyor ve bazende tükenmez kalemle fiyatı değişen kalemlerin üzerini çizip düzeltiyor ve kaşeleyip imzalıyor tarafımızdan düzeltilmiştir ibaresini koyuyor.her sene en az 100 adet fatura da düzeltme oluyor ve şirket sahibi yırtılsın yapıştırırız tükenmezle yazar düzeltiriz kaşeleyip aslı gibidir deriz sıkıntı olmaz ama sen nasıl benim faturama iptal çekersin beni incelemeye denetime mi aldıracaksın diye kıyameti kopartıyor.Bu kadar sinirlenecek işçinin üzerine gidecek bir durum var mı senin iptal faturanı bulup da nasıl denetlesinler aksine sen denetlenirsen incelenirsen iptal faturalarını kontrol ederlerse bulurlar onda da sıkıntı yok herşey yasal ve resmi hiç bir alavere dalavere yok açıklaması da var neden bu kadar yaygara kopartıyorlar fatura iptalinde ve düzeltmesinde nelere dikkat edilmesi gerekir ne gibi sorunlar çıkabilir?Maya takvimine göre kıyamet kopmadı ama fatura iptaline göre kıyamet kopar mı?
 
yok arkadaşım öle bişey ne incelemesi senin fatura serilerin eksiksiz tutuyorsa hiçbir sıkıntı olmaz.
sıkıntı şu şekilde olur sana ait bir fatura sesin sisteminde yoksa + iptal şeklinde elindede yoksa bulamıyorsan
ozaman sana sorarlar nerde bu fatura diye.
 
Olabilir insanlık hali diyip geçmek gerek... Seri no bozulmadıkça bir sıkıntı yaratmaz :)

Benim aklıma kişinin bilgisizliği geldi... Yada yasal olmayan işler?
 
Sayın tanca,

Esas olan faturalar arasında eksik olmamasıdır. Sadece faturalar değil irsaliyeler için de böyledir. Evrak iptali usulüne uygun olduğu müddetçe mümkündür düzeltme de. Bir iki kurala dikkat etmek gerekir;

1. İptal ettiğiniz evrakların tüm suretleri birarada olmalı ve tamamı üzerine örneğin diagonal iki paralel çizgi çekilerek iptal yazılmalıdır ve klasmandaki yerine konmalıdır.
2. Herhangi bir nüshası eksik ise iptali başka şartlar gerektirir.
3. düzeltme yaparken yanlış bilgi okunur şekliyle tek çizgiyle üzeri çizilir ve doğrusu yazılarak düzeltilir. Bu işlem de tüm suretleri biraradayken yapılmalıdır.

Tüm bu düzeltmeler için fatura üzerine aslında herhangi bir not konulması gerekiyor. Ancak illa böyle olması isteniyorsa özellikle irsaliyeler için düzeltme tarih ve saatini yazmanızı öneririm.

İptal evraklar yüzünden kimseyi de incelemeye almazlar. Merak etmeyin.
 
Bizim bir incelemede fazla fatura iptali yapıldığı için ceza kesildi. Mükellef o türden bir olay hakkında başkalarından duyum aldıysa titizlik gösteriyor olabilir, onu da anlamak lazım.

Denetmenler sürekli fatura kesip iptal edilmesini (özellikle irsaliyeli fatura ise) mal taşıma için kesilip sonra iptal edilip faturasıza çevrilmiştir diye mantık kurabiliyorlar, ya da önce fatura kesildi, sonra müşteri fatura istemediği için fatura iptal edilip faturasız çalışıldığı kanaati doğuyor. Eskiden ben de aynı sizin gibi herşey yasalsa kaç iptal olursa olsun sorun olmaz derdim ama öyle olmadı, bizim de herşey yasaldı ama her faturanın neden iptal edildiğini tek tek izah ederek itiraz gerekiyordu, mükellef de itiraz etmemeyi tercih etti, iptal fatura başına 60-70tl gibi bir cezaydı sanırım, ödedik.

O yüzden fatura iptallerinde biz artık her faturanın hangi sebeple iptal edildiğini üzerine not olarak yazıyoruz. (printer hatası, fiyat değişikliği, vergi no hatasından dolayı gibi...) Siz de iptal faturalar üzerine bu notları yazarsanız çok daha iyi olur.
 
O yüzden fatura iptallerinde biz artık her faturanın hangi sebeple iptal edildiğini üzerine not olarak yazıyoruz. (printer hatası, fiyat değişikliği, vergi no hatasından dolayı gibi...) Siz de iptal faturalar üzerine bu notları yazarsanız çok daha iyi olur.

Selamlar
Zaten olması gerekende bu değil midir?
Fatura iptallerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.Örnek;
* İptal edilen fatura bomboş olmamalı
* İptal nedeni üzerine yazılmalı.
Ayrıca iptal faturaların sürekli ay sonlarına denk gelmesi de oldukça şüphe uyandırır..
Saygılar
 
fatura koçanında üstde faturayı iptal etmiştim iptal yazısı bir sonraki faturanın kopyasına geçmiş faturanın aslında iptal yazısı yok ama kopyasında var ne yapmam gerek
 
Üst