fatura keserken kdv uygulaması

Üyelik
11 Haz 2005
Mesajlar
1
Nakliyecilik, tüp ticati ve konfektiyon mağazam bulunmaktadır.
Beni oldukça fazla tereddüte düşüren bir konu var. Fatura keserken örnegin sattığım veya yapmış olduğum hizmetin tutarı kdv kariç 100 ytl kdv si 18 ytl kdv dahil de 118 ytl olsun. Ben bunu faturayı keserken kdv kısmına dahil yazım 118 ytl yazsam faturamı yanlış mı kesmiş olurum. Sonuçta kdv dahil de yazsam hariç de yazsam aynı kdv yi ve aynı parayı tahsil ediyorum. Kdv yi ayrı göstermek zorunlu mu ya da gösterilmezse bu şekilde düzenlenirse ne olur. Bana cevap verirseniz çok memnun olurum. Eğer bu konu hakkında tebliğ ve kanun maddelerini de yazarsanız memnun olurum. En kısa zamanda cevap bekliyorum. Şu anda nakliye faturalarım da dahil olmak üzere kdv dahil yazarak kesiyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum. Lütfen bu konu hakkında cevap bekliyorum.
 
sayın bircan,
bu kadar kapsamlı iş yapan birinin mehasebeci veya mali müşavirle çalışma zorunluluğu vardır. ancak yine de cavplayalım. sizin açınızdan kdvyi dahil mi hariç mi kestiğinizin önemi yoktur. alıcılarınız açısından önemlidir. onlar kdv indirimi yaparken kdvnin ayrıca gösterilmesi gerektiğinden faturalarınızı vergi mükelleflerine mutlaka yrı yazma gayreti içinde olunuz. 3065 sayılı kdv kanunu ve ilgili mad. bakınız.
 
KDV

KDV kanunu 24.maddeye göre;aşağıda yazılı unsurlar KDV matrahına dahildir.
1-Teslim alanın gösterdği yere kadar satucu tarafından yapılan taşıma yükleme ve boşaltma giderleri
2-Ambalaj giderleri,sigorta,komisyıon ve benzeri gider karşılıları ile vergi resim harç pay fon karşılığı gibi unsurlar
3-Vade farkı,fiyat farkı,faiz,prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat hizmet ve değerler.

Matraha dahil olmayan unsurlar;
1-İskontolar
2-Hesaplanan KDV-Mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplayarak,düzenledikleri fatura ve benzeri vesikalar üzerinde gösterdikleri KDV de vergi matrahına dahil edilmeyecektir.

KDV Kn.Md.29 KDV nin indirim konusu yapılabilmesi için;
Kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi
 
Sayın Bircan31,

Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Seri N0: 11
09.01.1985 - Sayı: 18630 (Asıl)

Maliye Bakanlığından:

G- PERAKENDE SATIŞLARDA VERGİ DAHİL FİYAT UYGU-LAMASI :

Bütün perakende satışlarda perakende satış fiyatının, vergi dahil olarak ifade edilmesi ve etiketlerde vergili tek tutar olarak yazılması mümkün bulunmaktadır. Ancak etiketlerde verginin ayrıca gösterilmemesi halinde fiyatlara katma değer vergisinin dahil olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Bu tür satışlar dolayısıyla düzenlenecek faturalarda ayrıca gösterilmesi gereken katma değer vergisi, vergili satış tutarı 11'e bölünerek hesaplanacak ve faturaya yazılacaktır. Bu uygulamayı yapan işletmeler beyan edecekleri vergiyi hesaplarken perakende satış fişi ile yaptıkları satışları 11'e bölecekler bu miktara, faturalı satışlarda faturada ayrıca gösterilen vergiyi ekleyeceklerdir.
Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Seri N0: 22
24.05.1986 - Sayı: 19116 (Asıl)

Maliye Bakanlığından:
I - ETİKETLERDE FİYATLARIN KATMA DEĞER VERGİSİ DAHİL OLARAK GÖSTERİLMESİ :

A- Uygulamanın Kapsamı :

Gerçek usulde vergilendirilen katma değer vergisi mükelleflerinden perakende mal satışı yapanlar ile hizmet ifa edenlerin mal satışlarına ve hizmetlere ait etiket ve listelerdeki fiyatlar, katma değer vergisi dahil tek tutar olarak ifade edilecektir. Etiket ve listelere fiyatların hemen altına gelecek şekilde "FİYATLARIMIZA KDV DAHİLDİR." ibaresi yazılacaktır. Bu ibare elle yazılabileceği gibi, kaşe kullanmak suretiyle de basılabilir veya önceden matbaada bastırılabilir.

Uygulama kapsamına, satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satanlar yani perakende satış yapanlar ile hizmet ifa eden katma değer vergisi mükellefleri dahil bulunmaktadır.

Bir satışın perakende satış sayılabilmesi için; malın alıcı tarafından aynen veya işlendikten sonra tekrar satışa arz edilmemesi, tüketilmesi veya sarf malzemesi olarak kullanılması ve satın alan kişilerin normal ihtiyacından fazla olmaması gerekir.

B- Levha Asma Mecburiyeti :
Bu suretle fiyatlarını vergi dahil tek tutar olarak belirleyen mükellefler, "FİYATLARIMIZA KATMA DEĞER VERGİSİ DAHİLDİR" ibaresini taşıyan en az (20 cm X 30 cm) ebadında bir levhayı işyerlerinde müşterilerin görebileceği bir yere asmak ve vitrinlerinin bulunması halinde; aynı ebatta, aynı ibareyi taşıyan ikinci bir levhayı da müşterilerin rahatlıkla görebilecekleri şekilde vitrinlerine koymak mecburiyetindedirler.
B- Verginin Ayrıca Gösterilmesi :

1. Toptan satış yapan mükellefler; bu satışlarına ilişkin olarak düzenleyecekleri fatura ve benzeri belgelerde katma değer vergisini ayrıca göster-meye mecburdurlar.

Toptan satışları yanında perakende satışları da bulunan mükellefler, toptan satışlarında vergiyi ayrıca gösterecek perakende satışlarında ise bu tebliğ ile belirlenen esaslara göre işlem yapacaklardır.

2. İmalat işi ile uğraşanlar da toptan satışlarında genel esaslara göre vergiyi ayrıca gösterecek, perakende satışlarında ise bu tebliğ esaslarına göre işlem yapacaktır.

3. Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlarda; 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında mal ve hizmet satın alan kuruluşlara yapılan teslim ve hizmetlerde ve inşaat taahhüt işlerinde düzenlenecek fatura ve benzeri vesikalarda katma değer vergisi ayrıca gösterilecektir.

4. Özel fatura ile yapılan satışlar; 5, 6 ve 20 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri ile esasları belirlenen Türkiye'de ikamet etmeyen yolcular ile diplomatik istisnadan yararlanan kişi ve kuruluşlar adına
düzenlenecek "özel fatura" larda iade konusu yapılacak olan katma değer vergisi ayrıca gösterilecektir.
 

Benzer konular

Üst