Fatura Kesmek / Maaşla Çalışmak

senoleker

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ocak 2012
Mesajlar
152
Konum
Kocaeli
Kendine ait bir işyeri olan, ama kendisi başka bir yerde çalışan bir işçi, 3000 lira ortalama (NET) maaş alıyor. (kendi işyerinde başka işçi çalışıyor)
Şimdi işverenle anlaşıp yine aynı işi yapmaya devam edecek, ancak işvereni tarafından bordro düzenlenmeyecek, bunun yerine kendisi işverenine fatura kesecek.
İşçinin yine aylık ortalama 3.000 lira net kazanç sağlamaya devam etmek için gereken miktarda fatura kesmesi durumunda, işverenin kârı mı olacak zararı mı?
 
Sayın senoleker,

Böyle bir soruyu ne siz sordunuz ne biz cevapladik.Böyle bir şeyin olması mümkün değil.Gelir vergisi,katma der vergisi,vergi usul,damga vergisi kanunlarına,iş kanunu ve sosyal güvenlik kanununlarina hic girmiyorum.

Nedenli hassas ve uygulanmaması gereken bir metod olduğunu siz düşünün artık.

İyi Günler.
 
Sayın senoleker selamlar,
Bahsettiğiniz işlemin yapılabilirliği mümkündür.İki işyeri anlaşarak ortak bir işe girişebilirler ve karşılıklı faturalaşabilirler.Ayrıntıları ve ticaretin içeriğini henüz bilemesekte reelde böyle bir çalışma içine girmek mümkün.
İşveren şahısmı şirket mi,vergi ve maliyet çalışması için bunlarında bilinmesi lazım.
Bordro düzenlenmeyecek dediğinize göre bu işçi,sigortalı çalışmayacak,demekki bağkurlu olacak.
Oturup kağıt üzerinde gelir-gider ve maliyet çalışması yapılması lazım.Burada rakamlaştırmak doğru ve sağlıklı olmaz.(eğer değilseniz) müşavirle biraraya gelerek ortak çalışma maliyeti üzerine bir çalışma yapabilirsiniz.
Saygılar
 
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. @sayın Kurt: iktisatçı değilim, mühendisim. Mali konulardaki bilgim genel kültür seviyesinde.
Bir kere şunu açıkça söylemek isterim ki, illegal bir yol arayışında değilim. Öyle anlaşılan bir taraf varsa, yanlış ifade etmişim demektir.
İşveren, "fatura mı kesersin yoksa burada SGK'lı mı gösterelim" teklifini yaptığından hangisi benim lehime olur onu anlamaya çalışıyorum sadece.
Şimdi işyerimde sigortalı birisi çalışıyor zaten. İşyerine ben geçersem, SGK'lı işçi çıkacak, benim için bağ-kur ödenecek ve ben bu iki maliyetin yaklaşık eşit olduğunu düşündüğümden olayı daha da karıştırmasın diye size bahsetmedim.
İşverene benim maliyetim şu anda x lira ise, ben ona x+kdv fatura kesersem, işveren açısından hiç bir şey değişmemiş olur. KDV yi zaten mahsub edecek, diğeri de zaten gider. Burası doğru mu?
Benim tarafımda ise, x liranın bir kısmını vergiler olarak ödeyeceğim ve bana x-v lira kalacak. Bu x-v lira, 3000 liranın üstünde ise, fatura kesmeliyim. Altında ise, SGK'lı olarak çalışmalıyım diye ortaya çıkacak.
Bunu anlamaya çalışıyorum sadece :(
 
Bu işlem teorik olarak mümkündür Tahsin bey'inde belirttiği gibi. Ancak hesaplama işi karışık, çünkü hem sgk hem de vergi oranları değişkendir.Örneğin sözü edilen 3000 tl %15 gv ne de tabi olabilir %35 de. Sgk da her yıl 2 defa değişiyor.
 
Sayın Tahsin Kurt ve Sayın Nizam Güroy,

Bu şekilde bir uygulamaya nasıl olurda olur verirseniz sizin yorumlarınızı hayretler içerisinde okuyorum. Tüm mali mevzuatı geçtim yapılan uygulama SGK mevzuatı yönünden baştan aşağı cezalı ve sorumluları tarafından illegal bir işlem. Ben bu konuyu fazla uzatmamak ve zamanımın yorum yazmaya çok fazla vakti olmadığından sadece bu kadar kısım ile kapatıyorum.

Bence işlemleri gözünüzde canlandırın ve bunun yanında tüm mevzuatıda bir gözden geçiriniz.

İyi Günler.
 
Biraz daha açıklayıcı olurmusunuz sn. Demiral, şahıs fiili olarak bir işyerinde çalışıp hizmet sunuyorsa neden sakıncalı olsun. Bir kişi hem bir işyerinde 4a lı olarak çalışabilir , aynı zamanda şahıs firması da açabilir veya kurumsal bir firmaya ortak olabilir. Ne sakıncası var?
 
Sevgili demiral dostum,
Biz sizle anlaşamıyoruz bir türlü yaa :)
Neden herşeyde art niyet arıyorsunuz.Tamam soruyu okurken,öyle bir intiba veriyor ama bu durum,hiç olamayacağı anlamına gelir mi?her şeyi mevzuata oturtursunuz,işlemi yine yaparsınız..
Şunu merak ediyorum,lütfen yanıtlarsanız sevinirim.
Bu düşüncelerle biri size gelerek danışma ihtiyacı duydu.Ne yapacaksınız?,"bunu ne ben duymuş olayım ne de siz söylemiş olun,bu iş hayatta olmaz hadi güle güle "mi dersiniz,yoksa olması gerektiği şeklini anlatırmısınız?
Gerek Nizam Bey,gerekse ben,bu işin teoride yapılabilirliğini söyledik..Böyle söylememiz illegal yapılacak bir işe icazet verdiğimiz anlamına mı geliyor.Dikkat ederseniz ben de yorumumda, ayrıntıları ve ticaretin içeriğini bilemediğimi söylerek konuya temkini yaklaştım.Ayrıca yine yorumumda müşavirle biraraya gelip konuşun derken,sadece maliyetle ilgili bir çalışma yapın demek istemeyeceğimi anlamış olmanız gerekir.Olay tüm yönleriyle değerlendirilir,ona göre hareket edilir.
Yoksa amacımız uygun olmayacak bir işe onay vermek tabiki değildir.Ayrıca soru sahi ikinci yorumunda amaçlarının kötü niyet olmadığını da belirtmiştir.
Açıkcası direkt "olmaz" diyerek çok erken davrandığınızı düşünmekteyim.
Saygılarımla,
 
Üst