Faturada Malzeme Açıklaması Hakkında

Üyelik
10 Eki 2018
Mesajlar
4
Konum
Ankara
Merhabalar,

Firmanın biri tedarikçi firmasından z malzemesi almakta ve bu aldığı malzemeyi de birebir müşterisine satmaktadır.
Fakat tedarikçi firması faturayı teknik bir sebepten ötürü keser iken x ve y malzemesi olarak ayrı ayrı kalemlerde kesmektedir.
Bu durumda firma x ve y diye kesilen malzeme faturasını satar iken z diye sattığından dolayı herhangi bir usulden sıkıntı olur mu?
Bu işlemlerin özünde aldığı da z sattığı da z malzemesi olduğundan dolayı doğrudan 153/600 hesabı kullanmak mı gerekir yada gelen faturalar x ve y yi üretim gibi görüp 150/600 şeklinde mi görmeli.

Not: alım faturası üzerinde gözüken x ve y malzemeleri için herhangi bir işlem yapılmamakta (işin özünde zaten z diye malzeme teslim edilmektedir)

Saygılarımla.
 
Alış faturanızı 198 hesaba alıp, aynı hesaptan yansıtma faturası kesebilir, fatura detayına malzemeleri yazıp, fatura açıklamasına da "X firmasının X nolu faturasına istinaden yansıtılmıştır." yazarak işlemi bitirebilirsiniz.
 
Sayın Yunuss85 Bey,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Lakin bu bir yansıtma işlemi değil. İşin özü yukarıda belirttiğim gibi tedarik edilen bir malın başka bir müşteriye satışı. Fakat buradaki konu tedarik edilen malzeme açıklaması ile satışı yapılan malzemenin açıklamaları faturalarda farklılık göstermesi. Konuyu bu şekilde değerlendirmenizi rica eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılarımla.
 
Öncelikle aldığınız ürünü siz direk satıyorsunuz değil mi.Bu ürün üzerinde değişiklik yapmıyorsunuz.
Bu yüzden size giren ürün x malı ise sizin o ürünü tekrar x ürünü olarak çıkış yapmanız gerekiyor.X ürünü y olarak çıkış yapmanız mümkün değil.Size giren sandalye ürünü ise siz o ürünü masa olarak çıkış yapamazsınız.saygılarımla.
 
Merhaba
Bu işlem bir defaya mahsus olarak yapılmışsa,
Bu satıştan dolayı herhangi bir kdv iadesi talebinde bulunmayacaksanız, ve de
İç envanter kontrolünüzü düzgün ve sağlam yapıyorsanız,
Bence herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.Hem alış hemde satış faturası üzerine bununla ilgili birer not iliştirirsiniz.
Bu aşamada 153/600 bence uygundur.
Fazla kafa karıştırmaya hiç gerek yok.
 
Alış faturanızı 198 hesaba alıp, aynı hesaptan yansıtma faturası kesebilir, fatura detayına malzemeleri yazıp, fatura açıklamasına da "X firmasının X nolu faturasına istinaden yansıtılmıştır." yazarak işlemi bitirebilirsiniz.

Sayın yunuss85,

Öncelikle yansıtma faturaları doğrudan birebir olarak kesilir. Bu faturalar (özel bir durum yada hata düzeltme yoksa) gider faturaları için olur. 19 hesap gurubu altında 198 hesabın ise bu amaçla kullanılması ise tamamen uygunsuz. 15 gurubunda işleme açıklamanıza katılmazsam dahi kullanılabilecek bir hesap var. 198 hesabı kullanmanız ayrıca TDHP'na aykırılık nedeniyle usulsüzlük cezasına sebebiyet verir.

Saygılarımla,
 
Üst