Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar

Ynt: Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar

Faturanın düzenlenmesi tasarruf hakkının geçtiği anlamına gelmez.
Mesela menkul mallarda zilyetliğin devri, gayrimenkullerde tescil şartı var.
Gayrimenkul satıyorsun fatura kesiyorsun ama tescil edilmemişse gayrimenkulun tasarruf hakkı devredilmiş kabul edilebilir mi?
 
Ynt: Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar

Vergi Usul kanununda Ticari Emtiaların hangi belgelerle devredileceği belirtilmiştir.
 
Ynt: Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar

Esas ile tevsiki karıştırmayalım. Vergi usul kanunu esasın vergi kanunları açısından nasıl tevsik edilmesi gerektiğini belirtir. Malı devretmişsen bunu faturayla tevsik edeceksin. Ama fatura ile tevsik etmek malı devrettiğin anlamına gelmez. Binayı faturayla alıyorsun ama tapu tescil yok. Bu binayı satabilir misin? Sırf faturayla bu bina üzerinde tasarruf hakkın olduğunu ispat edebilir misin? Tapuya tescil var, bina devredilmiş, Vergi usul kanunu araya giriyor ve azami 7 gün içerisinde fatura düzenle diyor.
 
Ynt: Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar

Menkul malların mülkiyeti teslimle geçer.
 
Ynt: Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar

Slm

Konu çok fazla net aslında fatura kesilir mal daha sonra hep birden veya parça parça gönderilebilir bu uygulmayı biz yapıyoruz. Ben faturayı kesip beyan ettikten sonra hiç bir inceleme elemanı bunun indirim konusu yapılamayacağını söyleyemez.Şimdiye kadar hangi incelemede malın teslimine baktılar.
Fatura aldığımız firma beyan etmişmi.Devlete intikali gerçekleşmişmi firma koddamı ödeme nasıl yapılmış v.s. v.s.
 
Ynt: Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar

Akın Bey ,
Bu forumda benim gördüğüm iki şey yapılıyor. Biri tecrübelerin paylaşılması, ikincisi mevzuat tartışması. İkisini birbirine bu konuda karıştırmamak lazım. Şu ana kadar hiç böyle birşey yapmamanız , böyle bir durum yüzünden eleştirilmemeniz KANUN'u değiştirmiyor. Şu ana kadar kimseye böyle bir durumdan rapor yazıldığını ben de duymadım. Nitekim Türkiye'nin şuanki dumununa baktığımızda sahte faturadan buna vakit de kalmaz herhalde. Ama kanunun 29/1-a bendi değişmediği sürece bu tehlikenin var olduğunu düşünüyorum. Zaten bu durum sadece ve sadece yıl kaydırıldığında matrah farkına yol açacaktır. Yıl kaymamışsa yapılan işleme inceleme elemanının dönem kaymasından rapor yazacağını da düşünmüyorum.
Sonuçta uygulamanın eleştirilmemesi değil , uygulamanın kanuni dayanaklarla desteklenmesi konuya çok net hale getirir.
 
Ynt: Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar

Serhat_ sadece 29/a okursanız olmaz. Birbiri ile bağlantılı md birlikte değerlendirerek sonuca gitmelisiniz.
_________________________________________________
Batlı aşağıdaki özelgelerden mal teslimi yapılmadan ft kesemeyeceğiniz anlamı çıkmaktadır.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Usul Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1-231/5-12324 2/07/2006*5370

Konu : Mal teslimleri ileriki tarihlerde yapılacak olan ön ödemeli kampanya satışlarında fatura düzeni hk.

İlgi : 03/07/2006 tarih ve 6831 varide ile kayıtlarımıza giren dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde, şirketinizin ??????? bayisi olarak her türlü beyaz eşyanın toptan ve perakende alım-satımı işiyle iştigal ettiği belirtilerek, bedeli nakit veya kredi kartı ile önceden tahsil edilen ve mal teslimleri ileriki tarihlerde yapılacak olan ön ödemeli kampanya satışlarında fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ile fatura düzenlenecekse herhangi bir not düşülmesinin gerekip gerekmediği hususlarında görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229?ncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 231/5?nci maddesinde, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, firmanızca ön ödemeli kampanya kapsamında kredi kartı ile veya nakit olarak yapılan satışlar için söz konusu malların müşterilere teslim edildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde fatura düzenlenmesi gerekmekte olup, bu faturalara herhangi bir not düşülmesine gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Grup Müdür V.
T.C.
İSTANBUL VALİLİĞİ
Defterdarlık Usul Gelir Müdürlüğü

SAYI : B.07.04.DEF.034.20/VUK-1/11599 05/07/2005*5163

KONU: Kredi kartıyla alınan ürün bedelleri ve avanslarının faturası hk.
??????????????.
İLGİ : ?????tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde ahşap imalatıyla uğraştığınız, ürün satışlarında ödemelerin bir kısmını avans olarak veya tamamını kredi kartıyla tahsil ettiğiniz; ancak projelere ait ürünlerin, belli bir imalat aşaması gerektirdiği için imalat proğramına veya müşterinin isteğine göre takip eden aylarda ve 1-3 seferde sevk edildiği, ayrıca müşterinin kredi kartı ile ödemesini yaptığı ürünlerin bir kısmını iptal edebildiği belirtilerek bu hususlarda görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229?uncu maddesinde; ?Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.? şeklinde tanımlanmış ve aynı kanunun 231/15?inci maddesinde ?Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.? hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 232?nci maddesinde ise ?Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;

1-Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,
2- Serbest meslek erbabına,
3- Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,
4- Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,
5- Vergiden muaf esnafa

Sattıkları emtia veya yaptırdıkları işler için fatura vermek ve bunlarda fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.? denilmektedir.

Bu durumda nihai tüketicilere kredi kartı ile yapılan satışlar karşılığında alınan ürün bedelleri veya avansların faturasının ödemenin ne zaman yapıldığına bağlı kalınmaksızın malın teslim edildiği anda verilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan kredi kartı ile kısmi iptal işlemi tarafınızca düzenlenecek gider pusulasının müşteriye imzalatılması suretiyle gerçekleştirilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst