Fazla Mesai,Genel Tatil ve Hafta Tatilindeki Çalışmaların Ücret Hesaplaması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferhat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Fazla Mesai,Genel Tatil ve Hafta Tatilindeki Çalışmaların Ücret Hesaplaması

iyi günler yaklaşık 1 ay önce işyerimize müfettişler geldi denetlemek için orda müfettiş resmi tatillerinizi ister fazla mesai ücreti olarak alabilirsiniz yada ücret alamayarak izin olarak kullanabilirniz dendi ancak 1 mayısta çalıştım işletme izin olarak kullanamazsın ücret yatırılır dendi araştırdım bi bilgi edinemedim yardımcı olursanız sevinirim

- "Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma"başlığı altında düzenlenen 44.maddenin son fıkrası gereği"Bu günlere ait ücretler 47ci maddeye göre ödenir."
-47.maddeye göre de".....tatil yapmayarak çalışırlarsaayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir"denilmektedir.
Sonuç:Ücret ödenmemesi mümkün değil,bu günlerde yapılan çalışmalar karşılığında,ücret yerine "sebest zaman izni"kullandırılmasına müsaade edilmemiştir.Ayrıca bu çalışmalar"denkleştirme"hesbında da dikkate alınmaz.
Bu nedenle işveren doğru işlem yapmaktadır.

kısmi çalışma sözleşmesi gereğince haftada 5 gün(pazartesi-cuma), günde 4 saat çalışan bir işçiye hafta tatili ücreti ödenmesi gerekir mi?

ssk.ya danıştık, süreklilik arz eden bir çalışma olmadığından , arada 2 gün (cumartesi, pazar) çalışma olmadığından gerekmeyeceğini söyledi.

Kısmi süreli çalışanların çalışmalarındada o işyerindeki haftalık çalışma süresi dikkate alınır.Sgk görüşüne katılmakla birlikte arızi de olsa ,işin esasından bakacak olursak kanaatim odur ki ,işyerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat ise 1/3 oranında 2.5 saatlik ücreti hafta tatili ücreti olarak ödenmelidir diye düşünüyorum.(görüşü olan var ise lütfen paylaşalım

Bu yazdıklarınıza tamamen katılıyorum.Zaten uygulamada bu yönde

Çalışanın yıllık izinleri ihbar süreleri iş kanununda belirlenen süreler kapsamında kullanılmak zorunda ve çalışma süreleri ile ilgili tüm bilinmesi gerekenlerle ilgili

.

Belirtilen yıllık izin süreleri işci lehine artırılabilir ise de,ihbar süreleri işci aleyhine artırılamaz,toplu iş sözleşmesi ile artırılmış olsa dahi artırılan süreler işci lehine uygulanır,bu konuya ait sözleşme hükmü uygulanmaz.

iyi günler yaklaşık 1 ay önce işyerimize müfettişler geldi denetlemek için orda müfettiş resmi tatillerinizi ister fazla mesai ücreti olarak alabilirsiniz yada ücret alamayarak izin olarak kullanabilirniz dendi ancak 1 mayısta çalıştım işletme izin olarak kullanamazsın ücret yatırılır dendi araştırdım bi bilgi edinemedim yardımcı olursanız sevinirim
merhaba,
resmi tatil, ulusal bayram vs. tatillerde müfettiş farklı bir söylemde bulunmuş, aksine geçirmiş olduğumuz birden fazla denetimlerde müfettişler izni kabul etmeyip, ayrıca kişilere izin kullandırmış olsak dahi ödemesini gerçekleştirmemizi istediler.kişinin rızası olsa dahi biz izin olarak kullandırmıyoruz.
işvereninizi talebi bana göre makuldür.