öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim fakat sorumun tam cevabı değil 270 saatiin aşılması durumunda cezası nedir ve yargıtay kararı varmıdırAnt Z ' Alıntı:Kanunun açık ve amir hükmüne göre, `Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz`. Yani kanuna göre, yıllık 270 saat sınırlamasını aşabilmek olanaklı değildir. İşçinin fazla mesai için onayının alınması, yıllık 270 saati aşmayan fazla çalışma süresi için kabul edilen bir düzenlemedir. İşvereniniz sizden böyle yazılı bir belge almış olsa dahi, bu, işçilerini yıllık 270 saatten fazla çalıştırabileceği anlamına gelmez. Dolayısıyla, işvereninizin, imzalatmış olduğu söz konusu belgeye dayanarak, sizleri yıllık 270 saatten fazla çalışmaya zorlaması kanuna uygun değildir.
Kararlara baktım sadece 270 saati aşan çalışmalarda işverenin bu süreleri ödemesine karar verilmiş
(M.İ.N.E) ' Alıntı:Merhaba,
Bu fazla mesai hesaplamasında yanlış yaptığım bişey mi var. Bize senelerdir öğretilen şöyle bir hesaplama vardı.
diyelimki o ay işçi
200.-TL brüt ücret almış olsun. 6 saat mesaisi var. 20 gün çalışmış. İşyerinin tehlike dereceside 1,5 ( katsayı 1,5)
mesaiyi hesaplarken önce günlük ücreti buluyoduk, sonra bulduğumuz rakamı 7,5 a bölüyoduk ( saat ücreti için) daha sonrada mesai yaptığı saat ile kat sayıyı çarpıyoduk. Yaptığı mesai ücretine ulaşıyoduk..
Bu hesaplamayı hala daha kullanan var mı?
Neden tehlike derecesini bir kriter olarak alıyorsunuz ben de bunu anlayamadım?
iş kanununda fazla çalışma ücretlerine ilişkin
41. maddesinde
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. diyor.
genel tatillerde çalışmaya ilişkin 47.madde
tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. diyor.
oldukça açık değil mi?