Ferdi İşletmenin Gayrimenkulunü Satması

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,595
Konum
İSTANBUL
FERDİ İŞLETMENİN GAYRİMENKULÜNÜ SATMASI


Bilanço esasına göre defter tutan bir süpermarket sahibi iken markete ait olup, sahibi bulunduğum dükkanı kayınbiraderime sattım. Söz konusu yerde kayınbiraderime kira ödeyerek faaliyetimi sürdürüyorum.
Hakkımda yapılan vergi incelemesi sonucunda söz konusu dükkânı bilânçoma dâhil etmediğim ve bunun sonucunda da satışı katma değer vergisine tabi tutmadığım için cezalı katma değer vergisi tarhiyatına muhatap oldum. Böyle bir şey olabilir mi?

Vergi Usul Yasası'nın 187 nci maddesi hükmü gereği olarak "Ferdi teşebbüslerde, mükellefin sahip olduğu bina ve arazi hakkında aşağıda yazılı esaslar cari olur:
· Fabrika, ambar, atölye, dükkân, mağaza ve arazi -işletmede ister kısmen, ister tamamen kullanılsınlar- değerlerinin tamamı üzerinden envantere alınır.
· Ticaret hanları gibi oda oda veya kısım kısım kullanılabilen binalarla evlerin ve apartmanların yarsından fazlası işletmede kullanıldığı takdirde envantere ithal edilir.
· Envantere alınan gayrimenkullerin kullanılış tarzlarında, sonradan vaki olacak değişiklikler hesap yılı içinde dikkate alınmaz."
Sizin sahibi bulunduğunuz dükkânda bizzat süpermarket işletmeciliği yapmanız nedeniyle söz konusu dükkânı envanterinize almanız gerekirken almamış olmanız sonucunda ortaya çıkan duruma göre, öncelikle aktifinize kayıtlı olması gereken dükkânınızın satışından kaynaklanan kazancın ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca aktifinize kayıtlı olması gereken bir varlığın satışı aynı zamanda katma değer vergisine tabi tutulması gerektiğinden, yapılan inceleme sonucunda bu işleminizi katma değer vergisine tabi tutmamanız nedeniyle hakkınızda cezalı katma değer vergisi tarhiyatı yapılmış bulunmaktadır.
Dolayısıyla vergi incelemesi sonucunda yapılan işlemde mevcut yasal düzenlemeler dikkate alındığında herhangi bir hata yoktur.



Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz
 
Üst