Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan atellia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.

sedateroglu ' Alıntı:
Ben üstadım, sözkonusu senet borcu esas faaliyet konusuyla ilgili olmadığı için 336 Diğer Çeşitli Borçlar Hesabında izlenmeli diye düşünüyorum. (Hatır senedi olursa tabi)

Soruda hazır senedi verirse demişsiniz. Hazır senedi derse, ben elindeki senedi ciro etmiş anlarım. O zamanda

136
121 yaparım :)
Üstad ben şimdi soruyu tam hazırlamıyorum vermiş mi verecekmi bilmiyorum.Mesai bitti akşam gider tekrar bakarım. Ama verdiğini kabul edelim.Daha doğru bir ifadeyle senet yazıyorsun, Senet ciro etmiyorsun. Kendi senedini yazıyorsun. Benim sorudan anladığım bu.
2006 mart sınav sorusu varsa kaynağı olan baksın.
Dershanede deneme sınavında 2006 yılı soruları soruldu ve bu soruyu ben yanlış yapmışım hoca da üstünü çizmiş ve 136 ve 321 yazmış. Ama düşününce ticari olsun olsun olmasın firma senet imzalıyor o zaman 321 olması mantıklı. Lakin en doğru cevap 2006/Mart sınavı sonuçlarına ulaşmak oradan bakmak.

Soru : Şirket 15.02.2010 tarihinde (1000 bardak*7 TL) 7.000 TL maliyetli ticari malı 10.000 TL (%18 KDV hariç) B firmasına satmıştır.
B firması nakliye esnasında kırılan 50 bardağı firmaya geri göndermiş, şirket kırılan bardakları yenileriyle değiştirip B firmasına göndermiştir. Yevmiye ve STMM kaydı?

sedateroglu ' Alıntı:
Soru : Şirket 15.02.2010 tarihinde (1000 bardak*7 TL) 7.000 TL maliyetli ticari malı 10.000 TL (%18 KDV hariç) B firmasına satmıştır.
B firması nakliye esnasında kırılan 50 bardağı firmaya geri göndermiş, şirket kırılan bardakları yenileriyle değiştirip B firmasına göndermiştir. Yevmiye ve STMM kaydı?
120 Alıcılar 11800
600 Yurtiçi Satışlar 10.000
391 HesçKdv 1.800

621 Stmm 7.000
153 Ticari Mallar 7.000

689 Diğ.Olağandışı Gid.ve Zar. 350
153 Ticari Mal hs. 350

Arkadaş akşam akşam kafayı yedim. Elli kere değiştirdim maddeyi :(

Ben de cevap değiştikçe yazdığımı siliyorum :) Son Düzenleme: Bugün 05:46:40 ÖS Gönderen: aydinay » bu cevap doğru. Ama akabindeki yevmiye maddesinde 350 TL lik kırık cam 200 TL karşılığında camcı C işletmesine satılmıştır dese idi :)

ozaman 689 a değil 257 diğer stoklara alırdık. 150 tl 689 yazardık

Sorulardaki dil çok önemli. Yusuf hocadan önceki dönemde de bu vardı. Yuarıdaki cam sorusunda geri göndermiş ifadesi ilk önce iade edilmiş gibi duruyor ama düşününce üründe herhangi iade olmadığı ve eksilen malın tamamlandığı anlaşılıyor. Örneğin eski tip sorularda bankadan gelen haberde 500 tl faiz tahakkuk etği ve banka hesabıba borç yazıldığı ve 10 tl komisyon kesildiği söyleniyor. Bazı dönemlerde 136 tahakkuk çalıştırılmadan bankaya girildiği gibi bazı dönemlerde 136/642 öncelikle çalıştırılıp tahakkuk yapılıyor. Kesinlikle ayni tip sorular bile farklı çözülebiliyor.

aydinay ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:
120 Alıcılar 11800
600 Yurtiçi Satışlar 10.000
391 HesçKdv 1.800

621 Stmm 7.000
153 Ticari Mallar 7.000

689 Diğ.Olağandışı Gid.ve Zar. 350
153 Ticari Mal hs. 350

yenisi gönderildiği için maliyet kaydını düzeltmeye gerek yok diye düşünüyorum

bundan sonraki kayıt duruma göre değişir hurda-değer kaybı-sigorta vb.
157 ds 350 (b)
153 tm 350 (a)

Bilgisayar programı alınması ile ilgili dün tesadüfen bulduğum notlarda 260 hesap kullanılıyordu. Sakarya Üniversitesi'nden İşletme Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Ahmet Vecdi Can'ın hem maliyet, hem de finansal ders notları var, dediğim gibi tesadüfen buldum, orada ETA programı satın alınması ile ilgili kayıttı, ama tam yerini hatırlamıyorum.

320.000 tl +kdv mal alınmış daha sonra %2 iskonto uygulanmıştır.iskonto tutarı şirkete alacak kaydedilmiş.

------------------------------------------------
153 tic.mal 320.000
191 ind. kdv. 64.000
100 kasa 384.000

127 diğ.tic.alac. 7.680

153 tic.mal 6.400
391 hes. kdv. 1.280

9.250 +kdv mal alınmış daha sonra %4 iskonto uygulanmış

-------------------------------------------------
153. tic. mal 9.250

191 ind. kdv. 1.850

100 kasa 11.100
--------------------------------------------

127 diğ. tic. alac. 532.8

153 tic. mal 444
391 hes. kdv. 88.8
----------------------------------------------

hangisi doğru???

tesmerin farklı dönemlerdeki iki sorusu ve cevabı.

-ilkay- ' Alıntı:
320.000 tl +kdv mal alınmış daha sonra %2 iskonto uygulanmıştır.iskonto tutarı şirkete alacak kaydedilmiş.

153 tic.mal 320.000
191 ind. kdv. 64.000
100 kasa 384.000

127 diğ.tic.alac. 7.680

153 tic.mal 6.400
391 hes. kdv. 1.280

9.250 +kdv mal alınmış daha sonra %4 iskonto uygulanmış

-------------------------------------------------
153. tic. mal 9.250

191 ind. kdv. 1.850

100 kasa 11.100

127 diğ. tic. alac. 532.8

153 tic. mal 444
391 hes. kdv. 88.8
----------------------------------------------

hangisi doğru???

tesmerin farklı dönemlerdeki iki sorusu ve cevabı.

%4 lük 2.iskonto borç senedine uygulanmış

Bence bu saatten sonra, iskonto vb. karışık konuları buraya taşımayalım. Çünkü tesmerin nasıl bir kurum olduğu ve sınav sorularına nasıl cevaplar verdiği ve ne kadar tutarsız olduğunu herkes biliyor. Herkes bu saatten sonra bildiğini yapsın. Tabi bildiği, sınavıb şekline göre de değişecek. YS tarzı sınav olursa, onun kiabındaki gibi iskontoları uygulayın, şayet diğer şekilde sınav olursa, yine YS tarzına göre yapın. Bir şey değişmez. Zaten adamın yaptığı işlemlerde bir hata yok. Usül farklılığı var. Ha ben YS tarzında iskontoları anlamıyorum, diyorsanız, kendi bildiğiniz gibi yapın derim. :) Bence fazla kafa karıştırmayın.

%4 lük 2.iskonto borç senedine uygulanmış
[/quote]

borç senedi ya da kasa sorun üzerinde yoğunlaşılması için değiştirmedim. ama fark ediyorsa bilgilendirirsen sevinirim.

Eder tabi. Kredili alsa idi malı (320) borcumuzdan mahsup ederdik ama karşılığında senet vermişsek tutup iskonto bedelini verilen senedin üzerini tipeksleyerek düzeltecek diil ya :) 127 de izlenmesi doğru.

ben farkı anlayamadım..biri bana anlatabilir mi?*

sedateroglu ' Alıntı:
Eder tabi. Kredili alsa idi malı (320) borcumuzdan mahsup ederdik ama karşılığında senet vermişsek tutup iskonto bedelini verilen senedin üzerini tipeksleyerek düzeltecek diil ya :) 127 de izlenmesi doğru.

ne yani 321 olunca iskontoyu kdv dahil tutardan 100 olunca hariç tutardan mı yapıyoruz. tipeksle ne alakası var.

% 4 iskontolu olan soru 2008/mart dönemi 2.sorumu
o ise eğer soru tipi sizin yazdığınızdan farklı biraz.

önce senetle borç alınmış
iskonto ödeme yapılırken yapılmış
zaten mal alımından doğan borcunu demiş o yüzden kdv de dahil edilmiş olabilir. çünkü sonuçta oda satıcıya bir borç sayılır.

% 2 iskontolu soru hangi dönemden

pardon
bir önceki msj de senetle borç alınmış ibaresi borçlanılmıştır olacaktı.

kartaanesi ' Alıntı:
% 4 iskontolu olan soru 2008/mart dönemi 2.sorumu
o ise eğer soru tipi sizin yazdığınızdan farklı biraz.

önce senetle borç alınmış
iskonto ödeme yapılırken yapılmış
zaten mal alımından doğan borcunu demiş o yüzden kdv de dahil edilmiş olabilir. çünkü sonuçta oda satıcıya bir borç sayılır.

% 2 iskontolu soru hangi dönemden

temmuz 2009/ 10-11