Finansal muhasebe zedeler buraya lütfen....

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mkoksoya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Finansal muhasebe zedeler buraya lütfen....

ay kusurabakmayın :-[ öyle bir durumdayım ki bırakın dünü az önce ne yemek yedim onu bile unutuyorum artık, erken bunama belirtileri başgöstermeye başladı ;D ahhhh benim ne çankayam var ne tesmerim :D gıcır gıcır bi ys kitabım var hiç açasım gelmemişti zaten , bir de fi tarihine ait orhan sevilengülüm var , :D

mesajına bakar mısın meaj attım...

Herkese merhaba,

Bilgisi olanlar veya yapmış olanlar, büyük defter hesaplarını 101-102-103 diye nasıl sıralı bir şekilde yazmışlar paylaşabilirler mi acaba?

Yevmiyeleri çözerken sonradan çıkan, yazmadığımız 100'lü bir hesap çıkarsa mecburen sonlara yazılıyor. En azından ben 6 ve 7'li hesaplar için biraz yer ayırıp onları bir araya yazıyordum.

Buna benzer şekil şartlarından, YS kitabı olanlardan dikkat edilmesini tavsiye edecekleri başka noktalar da varsa ve paylaşırlarsa çok güzel olur.

Şimdiden herkese teşekkürler

S_Guven ' Alıntı:
Herkese merhaba,

Bilgisi olanlar veya yapmış olanlar, büyük defter hesaplarını 101-102-103 diye nasıl sıralı bir şekilde yazmışlar paylaşabilirler mi acaba?

Yevmiyeleri çözerken sonradan çıkan, yazmadığımız 100'lü bir hesap çıkarsa mecburen sonlara yazılıyor. En azından ben 6 ve 7'li hesaplar için biraz yer ayırıp onları bir araya yazıyordum.

Buna benzer şekil şartlarından, YS kitabı olanlardan dikkat edilmesini tavsiye edecekleri başka noktalar da varsa ve paylaşırlarsa çok güzel olur.

Şimdiden herkese teşekkürler
Ben büyük defter kayıtlarını sıralı olarak yapmadım. Yevmiye kaydını yaptıktan sonra kebire aktardım direkt.

Normalde usul önce yevmiye defterinin yazdırılmasıdır. Çünkü bunda yasal zorunluk da vardır.
Herşey bittikten sonra dönem kapanır. Kapanış kayıtları da yapılır. Beyannameler kesinlewşir. Bundan sonra deftrei kebir yazdırılır.
O zaman program zaten sıralı yazıyor.
Bu mümkün olmadıysa , aynı hesabı mecburen ayrı ayrı yerlere yazacaktır. İzlemesi zor olur. >:(

arkadaslar ben ılk gırısımde verdım sanırım bu hocaya rastlamadım ama sıze bır tavsıyede bulunmak ıstıyorum.
ben yıne gecerdım bu hocadan da gırsem dıyorum..
unıde cok guzel bır hocam vardı ve ben uzerıne bırsey koymadan gectım bu dersı. tekduzenı numaraları ıle degıl gercekten kullanma seklıyle bılmelıyız.. bıze ogreten hocalarımız numaraları en son gosterdıler once hesapları ogrettıler ve ıyı kı oyle ogretmısler. ben hala ezbeere bılmem cogu hesabın kodunu ama hesabın ne ıcın calıstıgını cok ıyı bılırım.

neyse sınav kagıdı ıcın;
1. kayıt actıgınız anda 3. sayfaya t lerını acacaksınız..
2. t lerı bılanco seklınde duzene sokmalısınız. sayfayı bılanco gıbı dusunun t lerı duzenlı acın ıkıye bolun sayfayı 1-2 nolular sola 3-4-5 lerı saga yazın bolun sayfayı yanı.
en alta da gelır gıder hesaplarını acın yıne sola gıder saga gelırler seklınde olsun duzenınız.
3. asıl bılancoya yerlestırırken muthıs rahatlık yasayacaksınız gelir tablosunu yapıp gelır gıderı kapatıp bılancoyu yazacaksınız.

bu sekılde calısırsanız hem zamandan tasarruf edıyor olacaksınız hem de duzenınızde kayma olmayacak. her kapattıgınız t hesabının altına bakıye alın bu da onemlı bence.. neyse ben bu duzenle yapmıstım umarım sız de gecersınız keske vergıye degıl de fınansal muhasebeye calısabılsem suan :((( benım de ezberım cok kotu maalesef..

sen gectınmı bu dersten:)))

arkadaşım inan bende tek ders olan finansaldan değilde vergiden girmek isterdim

vergi daha zor ya..resmen şansına kalmış..o konuda bilgin varsa geçiyorsun yoksa kalıyorsun...
finansal muhasebeyi çalışarak geçebilirsin..hoş son hakkıma kaldım muhasebeden ama bunun nedeni malum...vergiye girmek istemem geçene kadar anam ağladı resmen :)

merhabalar arkadaşlar acil yardımınıza ihtiyacım var :)
2009/2 12. soruda:
12. Çalışan personelle ilgili olarak 41.600 lira ücret tahakkuk etmiştir.Bu ücrete ilişkin ssk
işveren payı 6.400 lira işçi payı 7.200 liradır.Ücretler banka vasıtasıyla ödenmiştir.

______________________ 12 ____________________
770 GENEL YÖNETİM GİD. HS. 48.000
361 ÖDENECEK SOS.GÜV.KES.HS 13.600
335 PERSONELE BORÇLAR HS. 34.400
----------------------------------------------------------------------
dehanın cevabı bu.
ama tesmerin cevabında
361 13600
360 5410
335 28990

tesmer bu 5410 u nereden bulmuş nasıl hesaplamış ??? ??? işin içinden çıkamadım. var mı bu hesabın nasıl bulunduğunu bilen bir yardımsever. şimdiden teşekkürler. herkese kolay gelsin

naztuğ ' Alıntı:
2009/2 12. soruda:
12. Çalışan personelle ilgili olarak 41.600 lira ücret tahakkuk etmiştir.Bu ücrete ilişkin ssk
işveren payı 6.400 lira işçi payı 7.200 liradır.Ücretler banka vasıtasıyla ödenmiştir.

dehanın cevabı bu.
ama tesmerin cevabında
361 13600
360 5410
335 28990

tesmer bu 5410 u nereden bulmuş nasıl hesaplamış ??? ??? işin içinden çıkamadım. var mı bu hesabın nasıl bulunduğunu bilen bir yardımsever. şimdiden teşekkürler. herkese kolay gelsin
Tesmer Soru kağıdına Gelir Vergisi ve Damga Vergisi rakamlarını yazmayı unutmuş. O dönemde giren varsa teyit etsin lütfen.

naztuğ ' Alıntı:
2009/2 12. soruda:

dehanın cevabı bu.
ama tesmerin cevabında
361 13600
360 5410
335 28990

Tesmerin cevabının doğru olduğunu düşünüyorum.361 ssk 360 ücret gelir ve damga vergisinin izlendiği hesap.
En azından işyerinde böyle tahakkuk ettiriyorum.

Aynen katılıyorum, bu soru kesinlikle eksik. Yürürlükteki oranla da alakası yok bu 5410 un. Soru eksik kesinlikle.

çarptım, böldüm bi oran çıkarmaya çalıştım ama olmadı doğal olarak :) teşekkür ederim arkadaşlar içim rahatladı .hepimize başarılar

fınansalı ılk gırıste verdım ben dedıgım gıbı sansım hocalarımdı unıversıtede hem duzenı hem de hesapları derınlemesıne sokmuslar aklıma nasıl bır duzenle kayıt yapılır vs ıyı bılıyorum o yuzden..

vergııı herkese gore degısen ezbere dayalı bır ders benım ezberım kotu dolayısıyla ezber derslerım sona kaldı ve kesınlıkle katılıyorum coooook buyuk sans son ıkı hakkım ve cok stres yaptım vergıden yana yakıla su ses kayıtlarını arıyorum ama kımsede yok :(((((((((((((( cunku anlamıyorum okuyunca yazarakta anlamıyorum kalmıyor herkesın beynı farklı calısır balık hafızası bıraz da fazla yorgunluk ıyıce zorlastı..

forumda baktım herkes fınansaldan sıkayetcı sızle paylasayım dedım..

sızın de elınızde su eray hocanın ses kayıtları varsa noluuuur paylasın arkadaslar gercekten ben ezberleyemıyorum :(((((((

bence tesmer cvp doğru.
soruda bilerek gelir vergisi, damga vergisi tutar veya oran verilmemiş olabilir.
hesaplama yapılırsa 360 hesapı 5410tl çıkar

Evet hesaplama yaparsan 5410 doğru. %15 gelir vergisi 5.160 0.06 damga vergisi (eski oran) 250.
Tesmer bu tarz sormaz (dı) hiç bir dönem gelir vergisini ve damga vergisini hesaplatmadı. Eğer siz hesaplayın mantığıyla verdiyse helal olsun, yok rakamları yazmayı unuttuysa yazık olmuş.

soruda brüt ücret 41.600 lira olarak verilmiş bu tutardan ssk işçi payını düşersek gelir vergisi matrahını buluruz yani 41.600 - 7.200 =34.400 . O yılki gelir vergisi gelir oranı %15 olarak kabul edilmiş ki hesaplama öyl doğru çıkyor. 34.400*15/100=5.160 lira gelir vergisi tutarıdır.

damga vergisi de bildiğiniz gibi arkadaşlar brütten hesaplanır. o yılda oran binde 6 dır.
41.600*6/1000= 249,60lira çıkıyor. bu rakamı yuvarlamışlar ve 250,00 lira olarak görmüşler tahmiinmce

360 nolu hesap 5160+250= 5410 tl yapıyor

bence de % 100 unutulmuştur. sebebine gelince oradaki brüt ücret kaç işçiye ait olduğu belli değil çalışna personel demişler .
hesaplamayı biliyorlarmı mantığı ile vermemiş olan bir tesmer mantığı bunu 41600 tl lik gelirin gelir vergisi oranın %15 lerden hesaplayıpta kendi cvp kağıdı olarak vermezdi.

yani tek bir işçide olabilir. ozaman gelir vergisi oranı bayağı bir uçar şuan oranlar aklımdı değil değişti galiba.