Fon Alış

Üyelik
27 Ağu 2012
Mesajlar
6
Konum
ankara
Merhabalar,

Benim sorum şirketimiz bir aracı kuruma hesap açtırıp b likit fon alındı.ve bu fondan gelir elde ediliyor.. bununla ilgili hesap kaydı hakkında bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.çook teşekkür ederim.

Saygılarımla,
 
Fonu aldığınızda 118/102, sattığınız da kar çıkarsa 102-193/118-645, zarar çıkarsa 102-655/118, gerçi B tipi likit fonlarda zarar çıkması neredeyse imkansız.
 
Tesekkur ederim cevabiniz icin.birsey soracam araci kurum x menkul degerler a.ş.banka olarakmi degerlendirecem.102 de hesap mi acacam.tesekkurler.
 
Aracı kurum da olsa fonun kurucusu, yatırım fonu katılma belgeleri Takasbank'ta saklandığı için 102 BANKALAR hesabını kullanmanız gerekir.
 
Selamlar
Küçük bir ilave yapalım..Bazı banka ekstrelerinde kesilen gelir vergisi görünmemektedir.Bankadan fon gelirinden kesilen gelir vergisini gösteren listenin de ayrıca istenmesi gerekir.
Saygılar
 
Merhabalar,
birşey daha soracam 2012 de alınan bu fona 300 tl.kar elde edilmiş.ama hala satılmadı.uzun bir sürede para fon hesabında kalacak..2012 de elde edilen karı 300 tl.yi 2012 yılında kaydını yapmam lazım.yoksa ne zaman bu fonlar satılırsa mı stopajını ve gelir kaydını yapmam lazım.Teşekkür ederim.
 
Yatırım fonu katılım belgelerinin değerlemesi hakkında VUK'ta açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle değerlemede VUK md.289'u uygulamak gerekir. Bu madde uyarınca sırasıyla
-Borsa rayici
-Mukayyet değer
-Emsal bedelin değerleme ölçüsü olarak kullanılması gerekir.

Yatırım fonu katılma belgeleri borsada işlem görmediği için VUK md.263'teki borsa rayici uygulanamaz. İkinci sırada ise VUK md.265'te yer alan mukayyet değeri kullanmak gerekir. Yani hangi değerden kaydettiyseniz o değeri muhafaza edeceksiniz.

Bu açıklamalardan sonra kısaca şunu söyleyebiliriz ki söz konusu YF katılım belgelerini satıncaya kadar her hangi bir değerleme işlemi yapılmamalıdır.
 
Üst