Geçici Vergi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mes_ar

Tanınmış Üye
Merhaba arkadaşlar, bir iktisadi işletmenin;
2011 yılında ödemiş olduğu geçici vergi: 687,00 tl.
2012 1. dönem zarar ve faiz stopajı 28 tl.
2012 2. dönem zarar ve faiz stopajı 36 tl.
2012/3. dönem 130,000 tl. kar bu durumda mahsup edilecek tutara ne yazmalıyız? yalnızca faiz stopajlarını mı mahsup edebiliriz? ( bu faiz stopajları yalnızca ilgili olduğu döneme yazılmış yani 2012/2 geçici vergi yapılırken önceki dönemden devreden toplama alınmamış)

sn. koraykarakaya, 2011 yılında ödenen geçici vergi (2011 yılında zararı olduğu için) mahsup edilemedi. Kurumlar vergisi beyannamesini yaparken bu, mahsup edilecek vergilerde gösterildi ve dolayısıyla alacak doğdu.) 2012/3 döneminde geçici vergi ödemesi çıktı, bunu mahsup edemez miyim yani?

2011 yılında fazla ödenen geçici vergi, 2012 yılı geçici vergisinden BEYANNAME üzerinde mahsup edilemez. Önce fazla ödenen verginin iadesi ile ilgili evraklar hazırlanır ve dilekçe ile talep edilir. Daha sonra ikinci bir dilekçe ile iade istenen verginin 2012/3. dönem geçici vergisine veya başka bir vergi borcunuza mahsubu istenebilir.

o halde ben bu miktarı 31/12/2011 de 371 e değil de alacak hesabına aktarmalıydım, öyle mi?

2011 ait 193 hs kalan ve yıllık beyanda mahsup edilemeyen geçici v. 136 hs aktarılır.

371 hesap en fazla 370 hesaptaki tutar kadar olabilir. 193 hesabın kalanının 136 hesaba aktarılması gerekirdi.

iade alınca sürekli vd den yazı falan geliyor, zaten cüzi bir rakam, biz bu miktarı herhangi bir vergi borcumuzdan mahsup etmezsek, bu 136 hesap nasıl kapanacak?

2011 yılında fazla ödenen geçici vergi, 2012 yılı geçici vergisinden BEYANNAME üzerinde mahsup edilemez. Önce fazla ödenen verginin iadesi ile ilgili evraklar hazırlanır ve dilekçe ile talep edilir. Daha sonra ikinci bir dilekçe ile iade istenen verginin 2012/3. dönem geçici vergisine veya başka bir vergi borcunuza mahsubu istenebilir.

Bakın burada sorunuzun cevabı verilmiş, mahsup etmeyin demiyoruz ki, mahsup işlemini doğru bir şekilde yapın diyoruz sadece.

Yalnız tabi burada şunu unutmamak lazım, mahsup için dilekçe gerekmeyen vergi geçici vergi, tevkif yolu ile kesilen vergilerin mahsuben iadesi için mutlaka dilekçe vermek gerekiyor.

1.sınıf şahıs işletmesi olan bir perdeci son 5 yıldır kar yapıyor ve bu sene defteri bana verdiler.bende de zarar çıkıyor.
çünkü genel yönetim giderleri 2 kattan fazla artmış (çünkü eski muhasebeci işçi giderini hizmet üretimde gösterdiği için ve bu durum sat.mal.mlytini attırdığı için kar marjını makul düzeyde tutarak kar çıkartmış).benim kar çıkarmak için kar marjını 2 kat arttırmam gerekiyor.kar çıkarmak için ne yapmalıyım? veya zarar ederse inceleme yaparlar mı?
bana yadımcı olur musunuz?
teşekkür ederim..

selamlar, anlayamadığım bir husus var. 2011 yılında ödenen geçici vergi (zarar çıktığı anlaşılıyor ?)
eğer 193 hesaptan geliyor ise ve 136 hesaba atılmış ise ki öyle olmuş.

1 yıl içinde istenmeyen peşin ödenen stopaj iadesi yapılmıyor şeklinde biliyorum. Yanlışmıyım?

teşekkürler.

Eğer kurumlarda yazıldı ise dilekçe verip nakit istemek yeterli sanıyorum fakat nakit istediğinizde inceleme memurunun kapınızda bitmesi de mümkün olabilir o halde nakit yerine mahsup yapmak kaldı ki bu derece küçük bir rakam için daha mantıklı olabilir.

hayırlı işler.