fonradar

Geçmiş Yıla Ait Fatura....

Ferhat Bey selamlar,

Genel hatlarıyla yol gösterme açısından iyi bir çalışma olmuş. Ancak KDV ile ilgili bazı noktalara katılmıyorum. Özellikle süresi ( ki bu süre sadece belge üzerindeki tarihe dayalı değildir ) yada kayıt nizamı tamamlandıktan sonra kayda alınan faturaların KDV açısından reddi bana göre uygun değil zaten önceki metinlerimden de belli. Bakınız irsaliyesini kesip faturasını kesmeye unuttuğunuz bir satış faturasını bahsettiğiniz sürelerden sonra dahi tanzim edip kayıtlara alıp KDV beyannamesini de düzeltme yoluyla vermek gerekir ise ( B başlığında yazdığınız bölüm ) aksinin olamayacağını söylemek vergi adaleti açısından dahi bence uygun değil.

E başlığındaki yorumunuz da yine KDV vergiyi doğuran olay açısında doğru değil ki bununla ilgili açıklama 26 sayılı KDV tebliğinde açıkça yapılmıştır. İskonto bir hizmet sayıldığından KDV tahakkuku ve fatura tanzimi gerekir.


Saygılar,
Kevork
 
Ferhat Bey selamlar,
E başlığındaki yorumunuz da yine KDV vergiyi doğuran olay açısında doğru değil ki bununla ilgili açıklama 26 sayılı KDV tebliğinde açıkça yapılmıştır. İskonto bir hizmet sayıldığından KDV tahakkuku ve fatura tanzimi gerekir.
Saygılar,
Kevork

Bu konuda ufak bir güncelleme yapalım. İlk olarak ciro primi niteliğindeki iskontoların KDV karşısındaki durumunu düzenleyen 26 Nolu KDV Genel Tebliğinin L bölümü 116 Nolu KDV Genel Tebliğinin 8'inci maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Konu 116 Nolu KDV Genel Tebliğinin 6.2 bölümünde aşağıdaki gibi yeniden düzenlenmiştir.

".2. Fatura ve Benzeri Belgelerde Ayrıca Gösterilmeyip, Yıl Sonlarında, Belli Bir Dönem Sonunda ya da Belli Bir Ciro Aşıldığında Yapılan İskontolar
KDV Kanununun 35 inci maddesi ile KDV matrahında çeşitli sebeplerle değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin, bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükelleflerin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltebilmelerine imkân sağlanmıştır.

Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonlarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan iskontolar esas itibariyle, asıl işleme ilişkin KDV matrahının değişmesi sonucunu doğurmaktadır. Dolayısıyla, KDV matrahında değişiklik vuku bulduğu bu gibi durumlarda KDV Kanununun 35 inci maddesine göre düzeltme yapılması gerekmektedir.

Bu itibarla, fatura ve benzeri vesikalarda gösterilmeyip belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında yapılan iskontolar nedeniyle KDV matrahında değişiklik vuku bulduğu hallerde düzeltme işlemi, alıcı tarafından satıcı adına bir fatura ve benzeri belge düzenlenmek ve bu amaçla düzenlenecek belgede, KDV matrahında değişikliğe neden olan iskonto tutarına ilk teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlem için geçerli olan KDV oranı uygulanmak suretiyle yapılacaktır."

Eski ve yeni düzenlemelerin her ikisinde de fatura düzenlenmesi ortak bir noktadır. Yalnız bazı farklılıklar da bulunmaktadır.

-Eski düzenlemede hizmet verildiğinden bahisle KDV oranı %18 iken, yeni düzenlemede ilk teslim veya hizmetin yapıldığı anda bu işlem için geçerli olan KDV oranı esas alınacaktır

-Eski düzenlemede verilen hizmetten elde edilen gelir 320/602 kaydı ile gelir yazılırken, yeni düzenlemede KDV md.35 uyarınca 320/153 şeklinde bir kayıt ile stok maliyeti düşürülecektir. Tabi doğal olarak bu sadece mal teslimlerine ilişkin ciro primleri için geçerlidir. Hizmetler için 320/602 kaydı devam edecektir.
 
Koray bey,

116 sayılı tebliğde haklısınız, KDV oranı açısından yeni düzenleme geldiği doğrudur.

Saygılar,
Kevork
 
Üst