Gelecek Seneden Kullanılan Yıllık İznin Mesaiden Kesilmesi

Üyelik
30 Ağu 2016
Mesajlar
6
Konum
İSTANBUL
Merhaba,

Konuya hakim olan arkadaşların cevaplamasını rica ederim,

İşyerimiz de bir Personel yıllık izninin 12 gününü kullandıktan 1 hafta sonra işyeri 8 gün toplu yıllık izin yaptı,

personel 2016 yılın da hak ettiği 14 günlük izinden 6 gün fazla kullanmış oldu dolayısıyla borçlanmamak maaşından kesilmesini istedi
fakat işveren de toplu olarak değil de gelecek aylarda yapacağı mesailerden peyderpey kesmek ister.

Bu durum da işverenin personelin isteğini hiçe sayması gibi bir durum söz konusu olabilir mi ? :confused:
 
Toplu yıllık iznin kararını veren işveren, uymak zorunda olan ise çalışan .
Bu durumda işverenin yapması gereken de ya bir sonraki yıl hak kazanacağı izin hakkından mahsup etmek yani bir sonraki yıl kalan izin süresini fazladan kullanılan gün kadar eksiltmek, ya izin kullanımı işveren kararıyla olduğu için hiç bir ücret kesintisi yapmadan ücretlerini ödemek olabilir.
Çalışanın ücretinden kesintiye onayı varsa bu da yapılabilir elbette ancak sonraki dönemlerde hak kazandığı fazla çalışma ücretlerinden kesinti yapması çalışan açısından kıdem tazminatına hak kaandırarak sözleşmeyi feshedilmesine imkan tanıyan bir durum olur.
 
Sayın Arkadaşlar,

Biraz farklı bir bakış;
Her iki izin kararı da doğrudan İşverenin kararıdır. Hukuğun temel kurallarından biri de "Bilinebilirlik İlkesi" dir. İşveren toplu izin kullandırma kararı verdiyse zaten talebi olmayan yada hakkı kalmamış işçiye senin bana borcun kaldı izin sürenden demesi hukuğun bu temel ilkesine de aykırıdır. İş yasası ise izin sürelerinin işten ayrılma durumu hariç vazgeçilmesini yasaklamıştır bu nedenle çalışma sürerken izin süresi bedeli ödenemez dolayısıyla da kesilemez. Ancak çalışanın açık rızası ile erken kullanılmış sayılabilir.
 
Kanaatimce ihtilafsız,problemsizce en uygun olanı, sözkonusu altı günlük y.izin miktarının/y.izin gün sayısının,işçinin gelecek yıl hak kazanacağı izin süresinden eksiltmek/düşmek olsa gerektir.
 
Sayın Aydemir,

Bu mahsup konusunda aynı kanıda değilim. Ben bir tatil programı yaptım anlaştım ve tatilimi bitirdim. Fazladan bir talebim de olmadı. Şimdi İşveren bu durumda bana zorla izin kullandırmış olacak ki ben böyle birşey yapmak istemedim, ve benim gelecek sene yapmayı planladığım tatil programını zorla değiştiricem. Bence problemli ve adil değil. Madem kapatma kararı verilmiş burda işveren hakkından feragat etmelidir.
 
Sn.ksimkesyan;
ilk yanıtımda da belirttiğim üzere ücretli izin hakkının kullandırılması konusu işverenin yönetim hakkına bağlanmış ve ne zaman kullanılabileceğinin belirlenmesi işverene bırakılmış. Sizinle aynı şekilde düşünüyor olmakla birlikte, yıllık ücretli izin kullanma usul ve esasları yönetmeliğinin 10.maddesinde izin hakkı kazanmamış çalışanların da sonraki yıllarda kazanacağı izin haklarından düşülebileceği belirtilmiş.

'' Toplu İzinMadde 10 — İşveren veya işveren vekili Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulayabilir.Bu uygulamaya gidildiğinde, izin kurulu izin çizelgelerini, toplu izne çıkacak işçiler aynı zamanda izne başlayacak ve Kanunun 53 üncü maddesindeki izin sürelerine ve yol izni isteklerine göre her işçinin izin süresinin bitimini gösterecek biçimde düzenler ve ilan eder.Toplu izin dönemleri, bu dönemlerde henüz yıllık ücretli izin hakkını kazanmayan işçileri de kapsayacak şekilde belirlenebilir. Şu kadar ki, ertesi yıl veya yıllarda bu toplu izin yönteminin uygulanmaması halinde, bu durumda olanların gelecek yıllık ücretli izne hak kazanacakları tarih, genel esaslara göre belirlenir.''
 
Sayın keremcem,

Aslında aynı çizgide düşünüyoruz doğru. Toplu izin kullandırılma yöntemi olmalı öncelikle, ancak soruyu soran arkadaşımızın anlattığı durum bu madde ile pek örtüşmüyor. İşverenin izin talepleri geldiği ( gelmeye başladığı ) zaman bu düşüncesini beyan etmesi gerekirdi. "Çizelgeleri hazırlamak zorundaydı". Anlaşıldığı kadarıyla bu işlem biraz keyfi olmuş. Yada hangi zorunlu sebepten ise işveren bu kararı vermiş. Öyleyse bu süre ile ilgili olarak gelecekten mahsubu bu yasa maddeleriyle pek mümkün değil. Temel bir yasa kuralından bahsetmiştim "Bilinebilirlik İlkesi" e 10. madde aslında bu durum kapsayan bir uygulama getirmiş zaten, işveren buna pek uymamış. Bu kadar keyfi olmamalı.
 
Son halde Sn.Keremcem ve sn.Kevork konuyu özetlemiş.
"Bilinebilirlilik ilkesi"çerçevesinde;
eğer işveren bu durumu(toplu izin konusunu)önceden açıklamış,kısaca işci bunu biliyor idiyse yahut her yıl uygulanıyor du,buna rağmen işçide y.izin kullanmış ise bu takdirde "keyfilik"den bahsedemeyiz,tersi sözkonusu ise bu defa bu yeni durumun uygulama açısıından pek de adaletli olduğu söylenemez ise de yasal açıdan ilgili yönetmelik hükmünün uygulanması gerekecek.
 
Üst