Gelir ve Giderlerin Şişirilmesi ve Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler

Üyelik
20 May 2014
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Gelir ve Giderlerin Şişirilmesi ve Kanunen Kabul Edilemeyen Giderler

Merhaba,
Denetleyici bir kamu kurumunda çalışmaktayım ve bir incelemem sırasında irdelemem gereken ve yaptığım incelememin sıhhati adına küçük bir ayrıntıyı farkettim ve maliye'de çalışmamam ve dolayısıyla mali mevzuata yabancı olmam nedeniyle söz konusu ayrıntıya yaklaşımım çok sığ kalıyor. Bu konuda siz değerli üstatların görüşleri bakış açımı genişletecektir.

Öncelikle şirketin bir varlığı (alışveriş merkezi) var ve bu varlıktan kira geliri elde etmekte ve bu varlığın işletilmesi, başka bir şirket tarafından yürütülmektedir ve varlığa ilişkin tüm giderler bu taşeron şirket (ilişkili taraf) tarafından muhasebeleştirilip şirkete faturalandırmaktadır, ancak kira gelirleri doğrudan şirkete aktarılmaktadır. Burada kilit nokta; varlığın elektrik giderleri doğrudan ana şirkete faturalandırılmasıdır. Ancak, bu gider varlıktaki kiracılara ait olduğu için Taşeron şirket, elektrik giderlerini kiracılardan tahsil ediyor.
Ana şirket ise elektrik faturasının elektirik şirketi tarafından ana şirkete kesilmesinden sonra,şirket;bu gideri 659 hesabında giderlerştirip, aynı tarihte taşeron şirketten dönem içindeki alışlarını takip ettiği 320 Satıcılar hesabının Borcuna karşılık 649 hesabında gelir olarak kaydederek bu gideri mahsuplaştırmaktadır.

Şirket'e neden böyle bir yol izlendiği sorulduğunda ise; elektirik şirketi tarafından tek bir fatura halinde kesilmesi elektriği daha ucuz yapıyor" ifadesi iletildi. Oysa elektriğin ucuz ve ya pahalı olması şirketi ırgalamaz. çünkü kiracılar tarafından karşılanacak.

Sorular;

1- Gelir ve Giderler şişiriliyor olabilir mi? Bunun mali mevzuata göre aykırılığı nedir!!!!
2- Bu gider kanunen kabul edilebilr bir gider midir!!!!
3- Gider, Kiracılara aitse Ana şirket bu gideri neden üstlenir!!!!
4- Elektrik aboneliği, mülk sahibinin üzerine yapılmak zorunda mıdır!!!
5- Şirketin böyle bir yükümlülüğe ve riske sokulmasının mali mevzuata aykırılığı nedir!!!!

NOT: Görüşlerinizi ifade ederken kanun maddesi belirtilirse sevinirim. Çünkü incelemeye konu olacaksa dayanak maddesi gerekli olacak.
 
Son düzenleme:
Sayın serdar0232,

Öncelikle kullandığınız bazı kelimeler forumda yazdığınıza göre yakışık almamış. bu tür bir konu ile ilgili olarak da ticari yaşamda maliyetlerin önemli olduğu gerçeğini gözardı etmişsiniz. Biraz araştırsanız özel elektrik şirketlerinin sarfiyat miktarlarına dayalı olarak kademeli ve gözardı edilmeyecek kadar önemli indirimler yaptıklarını bilir olurdunuz. Yönetimlerin de bu tür kiracılarından yana olan çalışmaları yapmış olmalarından daha doğal bir davranış tarzı beklenemez.

Esasen bakmanız gereken giderlerin gerçekliği prensibidir. Eğer bunlar doğruysa zaten uygulanan sistemde hata yok. Bu yüzden sizin gelir ve giderler şişiriliyor !!! cümleniz de yanlış olmuş. Bir inceleme bukadar yüzeysel bir bakış açısıyla yapılmaz. Tavsiyem başka yerlerde de bu işlemlerin nasıl yapıldığını araştırmanız ve yeterli bilgiye ulaşmanızdır.

Basit bir matematik kuralına göre "bir denklemin her iki yanının aynı sayı ile çarpılması veya bölünmesi yada aynı sayı eklenip çıkarılmasıyla denklem bozulmaz".
 
Avm'ler de tek bir su sayacı vardır, İski tek bir borudan suyu verir, muhatap olarak da ilk aboneliği açanı, mülk sahibini kabul eder ve ona faturalandırır. Avm yönetimi de bunları kira sözleşmeleri doğrultusunda, tükettikleri iç sayaçlara göre kiracılarına faturalandırır. Kestiği faturaları gelirine kayıt ediyorsa, su faturasını da giderine kayıt edebilir. Arada büyük ihtimal bundan da kar elde ediyorlardır, ancak aradaki farkı faturada ilave ederek, beyan ediyor ise problem olmaması gerekir.
Su idaresi, ya da kat malikleri isterse Avm dükkanlarının her birine de ayrı ayrı fatura gönderebilir, (Mülk sahibinin üzerinde yapılmak zorunda değil, kira kontratı ile kiracının üzerine de abonelik yapılabilir.) aboneliklerin o şekilde oluşturulması dolayısı ile. Ancak tek sayaç üzerinden yürümesi ve masrafın dağıtılması da gayet mantıklı. Kaldı ki kiracıların böyle bir isteği talepte bulunması ise bence imkansızdır, çünkü Avm'ler kiracıları istedikleri gibi yönetiyorlar, kiracılarda bir dediklerini iki edemiyorlar ne yazık ki.

Mali mevzuat açısından da sözleşmelerle ispat edildiği sürece ve belgelendirildiği sürece bu anlattıklarımın bir sakıncası olmadığını düşünüyorum.
 
Üst