Gelir vergisi Beyannamesi hk.

melissa78

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2011
Mesajlar
167
Konum
izmir
Merhaba,

Serbest meslek erbabı bir mükellef için
4.dönem geçici vergi beyannamesinde; hem bağ-kur, hemde bireysel emeklilik katkı payı indiriminde bulunmuştum.

Mükellefin, serbest meslek kazancı; 5.563,99.-TL

bireysel emeklilik tutarı, bu tutardan yüksek olduğu için % 10 luk kısım olan 556,39.-TL yi dikkate almıştım.
mükellefin ödediği bağkur primi de; 3.284,83.-TL

Geçici vergi beyannamesi formatı gereği; SM kazancından, hem bireysel emeklilik hemde bağ-kur primleri indirim konusu yapıldı.. Tabi format gereği direk kardan düşüldü.. neticede 1.722,77.-TL kara ulaştım.
.
.
Şimdi Yıllık gelir vergisi beyannamesini yaptığımda; bu beyannamenin formatı gereği de;
5.563,99.-TL SM kazancından önce bağkur primi (3.284,83.-TL) düşüldü, kalan kar; 2.279,16.-TL oldu, diğer sayfada bulunan indirimler kısmındaki bireysel emeklilik tutarına da 556,39.-TL yi yazınca bu tutara izin vermiyor. Çünkü bakiye kar olan 2.279,16.-TL nin % 10 luk tutarı 227,16.-TL olduğu için, benim 4.dönem geçicide yazdığım 556,39.-TL tutara sistem izin vermiyor..

Ben bu 556,39.-TL yi geçici vergi de düşebiliyorken, yıllık vergide düşemeyecek miyim?

iki beyannamenin farklı formatı sonucu bu durum oluştu. :( çözemedim
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Yaşadığınız durum çok ilginç,hem bağ-kur primleri hem de bireysel emeklilik katkı payı ödemeleri GVK.md.89/1'e göre beyanname üzerinde gelirden düşen unsurlar. Dolayısıyla %10'un bağ-kur primi düşülmemiş şekilde hesaplanması gerekir. Geçici vergide doğru, yıllık gelir vergisinde yanlış olması da ayrıca enteresan.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

çok ilginç gerçekten.

gelir vergisi beyannamesi formatında; kazanç yazıldıktan sonra altta ödenen bağkur primleri sütunu var. Oraya 3.284,59.-TL yi yazdım. sonraki sayfada kar 2.279.16.-TL oldu..
hemen onun altında da indirimler kısmı var. Oradan bireysel emeklilik tutarına 556,39.-TL yazınca kabul etmiyor...

ama geçici vergide hepsi aynı sayfada... :eek:
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Gelir vergisi beyannamesinin formatı yanlış o halde,belki ihtirazi kayıtla beyanname vermeyi düşünmelisiniz.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Yıllık beyan formatı doğru. Beyan klavuzlarındaki örnekler de bu şekilde.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

evet ama geçici vergi beyannamesinde hem bağkur ödemesini hemde bireysel emeklilik tutarlarını ilk mesajımdaki rakamları düşmüştüm.. Orada sorun çıkmamıştı. Çünkü, geçici vergi beyannamesinde; ayrı bir bağkur ödeme yeri olmadığı için; hem bağkur ödemeleri hemde bireysel emeklilik ödemeleri İNDİRİMLER yerinde; biri kendi ismi ile diğeri ise diğer indirimler(bağkur ödemesi) şeklinde aynı kalemde birlikte beyan edildi..
Şimdi gelir vergisi beyannamesine döndüğümüzde; formatı şöyle; Önce kazanç bildiriminde, kazanç bildirimi yapıldıktan sonra hemen altında kazançtan bağkur ödemesi düşülüyor, bakiye kardan da diğer indirimler düşülüyor. Buradaki formatı çözemedim yani ;)
O yüzden geçicide düştüğüm bireysel emeklilik ödemesi tutarını, gelir beyannamesinde düşemiyorum.. Burayı çözemedim yani

Sorunu rakamlarla izah etmek gerekirse;

GEÇİCİ VERGİDEKİ DURUM;

Kazanç.................................................. 5.563,99.-TL

İNDİRİMLER.......................................... 3.841,22.-TL
-Bireysel Emeklilik..556,39 (% 10)
-Diğer İndirimler.... 3.284,83
(Bağkur ödemesi)

Geçici Vergi Matrahı................................1.722,77.-TL


YILLIK GELİR VERGİ BEYANNAMESİNDEKİ DURUM;

Kazanç Bildirim Bölümü; ( 2.sayfa)
Kazanç................................................. 5.563,99.-TL
Bağkur veya Sigorta Ödemesi.................. 3.284,83.-TL

Gelir Bildirimi Bölümü; ( 3.sayfa)
Kazanç.................................................2 .279,16.-TL
İNDİRİMLER.......................................... ???????
- Bireysel Emeklilik.... 556,99.-TL ( Buna izin vermiyor çünkü kar 2.279,16.-TL' ye düştüğü için.

Yıllık gelir vergisi formatı ile geçici vergi formatı çok farklı..

geçici vergi formatı; bağkur ödemeleri ile bireysel emeklilik katkı paylarını birlikte toplayıp kardan düşerken, yıllık beyanname formatında ise; kazançtan önce bağkur ödemeleri indirim konusu yapılıyor, sonra bakiye kalan rakamdan da indirimler ( bireysel emeklilik, şahıs sigorta, bağış yardımlar vs.) düşüyor.
Dolayısıyla da yıllık beyannamede indirime tabi tutulacak kar rakamı da değişiyor.

Burayı ne yapacağımı bilemedim.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Belli ki GİB Geçici Vergi dönemlerindeki yorumunu, yıllık gelir vergisi beyannamesi döneminde değiştirmiş. Değiştirmiş değiştirmesine de yeni yorum kesinlikle GVK md.89 aykırı, bunun için ihtirazi kayıtla beyanname vermenizi önerdim.

Bir de şunu hatırlatmak isterim GİB'in hazırladığı rehberler-broşürler ancak mükelleflere fikir vermek açısından bir önem ifade eder, bağlayıcı olan Anayasa,Kanunlar,Tebliğ ve Sirkülerdir. Bu rehberler eğer vergi hukukunun asli kaynaklarından biri haline gelecekse, vay halimize.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

çok teşekkür ederim sn.koraykarakaya..

ihtirazi kayıtla beyanname vermeyi düşünüyorum ancak, bu beyanname genelde hani mükellefin, beyan ettikleri matrah veya matrah kısmının vergiye tabi olup olmadığı hususundaki tereddütleri varsa verildiği için, bu iki beyanname formatının farklı olmasından ileri gelen bir husus olduğundan; bu durumda ihtirazi kayıtla beyanname verilmesi kabul görür mü? diye tereddüt ettim..
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Bu konuya cevap vermekten ziyade, duruma ilişkin birkaç şey yazmaya çalışacağım.

Aslında bu konu daha önce de formda tartışılmış.

Tartışmanın ana ekseni, ödenen bağ-kur primlerinin geçici vergi beyannemesi üzerinden indirilip indirilemeyeceği noktasında toplanmış.

Sayın melissa78, sizin de belirttiğiniz gibi geçici vergi beyannemesi üzerinde, gelir vergisi beyannamesinde olduğu gibi bağ-kur ödemelerini yazabileceğiniz bir bölüm yok. Bu tutarı "diğer indirimler" kısmında indirmek doğru mu?

Bağ-kur primlerini ödendiği dönemde SM defteri üzerinden indiremez miyiz?
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Hangi beyan olursa olsun bazı otokontroller bakanlık tarafından e-beyana konsada olmayanlar da vardır. Size düşen beyanınızı kanuna uygun doğru bir şekilde hazırlamaktır.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

1-Sn.Melissa 78 bu durumda ihtirazi kayıtla beyanname verilip dava açılabilecek durumlardandır.

1-Sn. Tun07 GVK md.68'de sosyal güvenlik kurumlarına ödenen primlerle ilgili bir belirleme olmadığından mecburen beyanname üzerinde GVK md.89/1'e göre indirmek zorundayız. Doğrudan deftere gider yazmak durumunda asıl kanuna aykırı davranmış oluruz.

3-Sn.G705, e-beyannamedeki her türlü idari yorumu sorgusuz sualsiz kabul etmek bir tercihtir, ancak ben bir vergi hukukçusu olarak böyle bir şeyi kabullenemem şahsen. Ufak bir hatırlatma 2009 yılı yatırım indiriminin Nisan/2012 kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden indirim konusu yapılayamacağı gerekçesiyle e-beyannamede satır açılmamıştı, peki ne oldu? Çoğu mükellef diğer indirimler satırında gösterdi,incelemeye sevk edildi, kimi de ihtirazi kayıtla beyanname verdi,açılan davaların hepsini mükellefler kazandı.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

çok ilginç hakikaten..
bende daha önce böyle birşey ile karşılaşmamıştım.
Okurken konu çok ilginç geldi.

Şöyle bir şey düşünülebilinir
bağkur primlerini, bireysel emeklilik tutarının 556,99.-TL yazılmasına imkan olacak şekilde tutarını düşürebilme imkanınız var sanırım.
Sonuçta matraha etkilemiyor yapılan bu değişiklik.
vergi ziyaına sebebiyet verilmediğinden ve geçici vergideki % 10 yanılma payını da dikkate alaraktan böyle birşey yapılabilinir diye düşünüyorum.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Bireyesel emeklilik sistemine ödenen katkı payları beyan edilen gelirin %10 nu aşamaz. Yani diğer indirimler yapıldıktan sonra kalan matrah üzerinden %10 hesaplanması gerekir. YGV beyanname formatı doğru. Geçici vergiyide bu şekilde vermeniz gerekirdi. Ama %10 luk yanılma payından dolayı sorun çıkmaz.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

GV kanunu md.89 "beyan edilen gelir" yazmaktadır. Dolayısı ile beyan edilen gelir s.meslek kazancından 4-b primi düşüldükten sonra kalan rakamdır. Kalan rakamın bireysel emeklilik için %10 aşmamak üzere bireysel e. primleri düşülebilir.
İkinci mesajımda maliye programlarında da yer yer hataların olduğunu (Tıpkı 2010 yılında işletme tutan 2011 yılında bilanço olanda hata mesajı vermesi gibi) ve kişinin vergi kanunlarını esas alarak gerekirse maliye progamının uyarılarını dikkate almaması gerektiğini belirmek istedim.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

yeni konu açmak istemedim arkadaşlar çok acil ..dönem içinde geçici vergi beyanamelerini verdim. fakat ben daha önce verirken otomatik vergi dilimlerine göre hesaplanıyordu..bunun içinde dikkat etmemişim.şimdi gelir vergisi beyannamesinde hesaplanan tutar 4. dönemle tutmuyor.. gelir beyannamesini düzenlerken farkettim maalesef..ne yapmam gerekiyor şimdi..
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

AYNUR111 ' Alıntı:
yeni konu açmak istemedim arkadaşlar çok acil ..dönem içinde geçici vergi beyanamelerini verdim. fakat ben daha önce verirken otomatik vergi dilimlerine göre hesaplanıyordu..bunun içinde dikkat etmemişim.şimdi gelir vergisi beyannamesinde hesaplanan tutar 4. dönemle tutmuyor.. gelir beyannamesini düzenlerken farkettim maalesef..ne yapmam gerekiyor şimdi..

sn.AYNUR111

aynı durum benim başımada gelmişti.
Bu sayfadaki konuyu inceleyiniz, yararı olacaktır
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Sayın Aynur Hanım,
Geçiçi Vergi %15 Sabit oran üzerinden hesaplanıyor. GElir Vergisi artan oranlı hesaplanıyor. Bu yüzden zaten 4. dönem geçiçi vergi ile Gelir Vergisini tutturamazsınız. (gelir vergisinin hesabının yapılmasındaki %15 dilim geçilmemesi durumu hariç olmak üzere) Önemli olan Beyan edilen Gelirin %10 -+ ile tutmasıdır. Kolay gelsin.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

yani yanlışlık yok olması gereken budur diyorsunuz..bu şekilde vericem zaten bilgiler aynı (kar aynı..).
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Beyan edilen gelire ulaşırken bağ-kur priminin serbest meslek kazancından düşülmesi gerektiği nerede yazıyor, GVK md.68'te öyle bir hüküm yok ki. Mesela ticari kazanç için GVK md.40/2'de var,ama serbest meslek kazancı için GVK.md.68'te yok. Serbest meslek erbabı bağ-kur primini ya 89/1'e göre indirir ya da hiç indiremez. Hangisi doğru?
 
Üst