Gider Pusulası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hfatih
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şuanda SSK olarak bir iş yerinde çalışmaktayım ek olarak başka bir iş yerinde haftada 1 günlük eğitimler veriyorum aylık 1.000 YTL kadar para alıyorum ve gider pusulası kesiliyor. Bu durumun herhangi bir sakıncası varmıdır ? Bir de bu paranın limiti nedir? ??? ???

Ynt: Gider Pusulası

Böyle bir hizmet veriyorsanız, part time sigortanızı yapıp aldığınız ücret için gelir vergisi stopajı yaparak ödemeleri gerekmektedir. Bu durum sizin için bir sıkıntı yapar mı bilmiyorum ama işveren için sıkıntı yaratabilir.

yaptığınız iş süreklilik arzettiğinden bordro ile ödeme yapılması gereklidir.
bir sefere mahsus olsa gider pusulası düzenlenebilir..
sosyal güvenlik yönünden primleriniz gün eksiği olmaksızın devam ediyor ise bahsettiğiniz iş için aldığınız ücretin bordrosunda sadece GV ve DV kesintisi yapılması gereklidir.

tekrar başlık açmak istemedim gider pusulası hakkında benimde bir sorum olucak.
ssk dan emekli bir terzi yi mesela 1 kaç gün çalıştırıcam bu durum için acaba günlük çalıştırma karşılığı gider pusulası düzenleyebilirmiyim.

Merhaba,

Sayın Hfatih.

Eğitim verdiğiniz işyeri herhalukarda sizi bordorusunda gösterecek. Ve diğer işyerinde haftada 1 gün çalıştığınıza göre hali hazırda çalışmakta olduunuz işyeri sizi o kadar gün eksik göstermek zorundadır. 30 gün üzerinden gösteremez.

dolayısıyla 1 gün çalıştığınız işyeride sizden ssk kesintisi dahil gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapmak zorunda.

Sizde eğer bir kaç işverenden elde ettiğiniz gelirlerin neticesinde yatan sigorta prim matrahınız aylık üst sınırı aşıyorsa aşan kısmını dilekçeyle sgk ya başvurup size ödenmesini istemelisiniz.

Ayrıca bir kaç işverenden gelir elde ettiğiniz için gelirlerinizle ilgili olarak yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekecektir.

Saygılarımla,

Merhaba,

Sayın melisa

Siz bu kişiye gider pusulası düzenleyemezsiniz. Kişiyi sigorta ettirecek ve çalıştığı gün kadar SGDP ödemeniz gerekecektir.

Saygılarımla,

Murat CER ' Alıntı:
sosyal güvenlik yönünden primleriniz gün eksiği olmaksızın devam ediyor ise bahsettiğiniz iş için aldığınız ücretin bordrosunda sadece GV ve DV kesintisi yapılması gereklidir.

Üstad sadece GV ve DV kesintisi yapılacağını Sigorta kesintisi yapılmayacağını neye dayanarak söylüyorsunuz? Her iki işyerinde de 4a lı olarak çalışıyorsa her iki işyeri de çalıştığı günlerde sigortasını yapmalıdır.

dwrn ' Alıntı:
Murat CER ' Alıntı:

Üstad sadece GV ve DV kesintisi yapılacağını Sigorta kesintisi yapılmayacağını neye dayanarak söylüyorsunuz? Her iki işyerinde de 4a lı olarak çalışıyorsa her iki işyeri de çalıştığı günlerde sigortasını yapmalıdır.

Ufak bir noktayı atlamışım yazarken, haklısınız..
"Şuanda SSK olarak bir iş yerinde çalışmaktayım, ek olarak başka bir iş yerinde haftada 1 günlük eğitimler veriyorum"
ifadesinden tam ay eksiksiz olarak bir işyerinde çalıştığını ve 30 gün sosyal güvenlik primi ödendiğini, diğer işyerinde ise hafta tatili günlerinde yada birinci işyerinin mesai saatleri haricinde ikinci işyerinde çalıştığını düşünmüştüm.

Soruyu soran arkadaşımız bu duruma açıklık getirirse doğrunun ne olduğunu bulmak zor olmaz.
yazdığım gibi birinci iş yerinde 30 gün eksiksiz hizmet veriliyor ve sosyal güvenlik primi ödemesi var ise ikinci işyerinde sadece vergi kesintileri sözkonusu olacaktır. ancak birinci işyerindeki günlerinde eksik var ise ikinci işyerinde çalıştığı günlerin de beyanı ve hem sosyal güvenlik hem de vergi kesintilerinin yapılması uygun olacaktır.

Sayın Murat Cer üstad bu 30 günlük sınırı neye dayanarak söylediğiniz anlayamadım hala. Bence her iki işyerinde de kaç gün çalışmışsa 4a lı olarak sigortası yapılır ve primleri ödenir. Emeklilik hesabında ay bazında 30 gün olarak dikkate alınır. Ayrıca Prime esas kazancın üst sınır aşılmışsa işçinin talebi üzerine aşan kısmın prim tutarı işçiye geri ödenir. Ben hiç bir yerde prim gün sayısı 30 sa ikinci işyerinden sigortalı olmaz diye bir şey bulamadım. Eğer varsa öyle bir şey biz de bilelim, uygulamalarımızı ona göre yapalım.

Öyle bir sınırlama yoktur. Aynı ay içinde 30 günü aşan çalışma var ise zaten fazlası dikkate alınmaz. Tavanı aşan tutar talep edilirse iade edilir. Böyle bir iade söz konusu olursa muhtelif gelir olarak beyan edilip vergisi ödenir.

Çalışanlar için düzenlenen bordroda başka seçenek zaten yoktur. Ya ssk ya da sgdp kesilmesi mutlak gerekir.

Ya da huzur hakkı vb gibi bir ödeme yapılmalıdır.

sayın ngüroy

"Çalışanlar için düzenlenen bordroda başka seçenek zaten yoktur. Ya ssk ya da sgdp kesilmesi mutlak gerekir."

Böyle bir mutlak gereklilik de yoktur. Örneğin işçi 4b (bağkur) ya da 4c li (Emekli Sandığı) ise 4a lı olmasını gerektiren bir işte çalıştığında 4a lı olma zorunluluğu yoktur, herhangi bir sigorta kesintisi de yapılmaz. Sadece DV ve GV kesilir..

Böyle bir mutlak gereklilik de yoktur. Örneğin işçi 4b (bağkur) ya da 4c li (Emekli Sandığı) ise 4a lı olmasını gerektiren bir işte çalıştığında 4a lı olma zorunluluğu yoktur, herhangi bir sigorta kesintisi de yapılmaz. Sadece DV ve GV kesilir..

Demişiniz:

Yazdıklarınızı önce bir okuyun derim. Bağ kur lu 4b için ne zaman bordro yaptınız?(hakkı huzur dışında)

4c li zaten devlet memuru başka yerde çalışması yasak. geriye ne kaldı acaba?*
4a dan söz ediyoruz yani eski ssklıdan.

nguroy ' Alıntı:

Demişiniz:

Yazdıklarınızı önce bir okuyun derim. Bağ kur lu 4b için ne zaman bordro yaptınız?(hakkı huzur dışında)

4c li zaten devlet memuru başka yerde çalışması yasak. geriye ne kaldı acaba?*
4a dan söz ediyoruz yani eski ssklıdan.

Bağkurlu 4b li özel sektörde işçi olarak çalışamaz mı? Çalışırsa ne olacak bordroya dahil etmiyor musunuz? Bu kişiye ödediğiniz ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesmiyormusunuz?

4c li Devlet memuru doktorlar özel hastane ve sağlık kurumlarında çalışıyorlar, böyle bir yasak söz konusu değil. Aynı şekilde bunlardan da sadece DV ve GV kesintisi yapılır.

Konuyu saptırmayın lütfen. Ben gv dv kesilmez gibi bir laf etmedim. 4a lı olanların 30 gün zorunluğu yoktur diyorum. Her çalıştığı yerde çalıştığı gün kadar görünebilir fazlasını ssk dikkate almaz diyorum.

nguroy ' Alıntı:
Konuyu saptırmayın lütfen. Ben gv dv kesilmez gibi bir laf etmedim. 4a lı olanların 30 gün zorunluğu yoktur diyorum. Her çalıştığı yerde çalıştığı gün kadar görünebilir fazlasını ssk dikkate almaz diyorum.

Bunu sizden önce ben söyledim zaten. Burda hatalı olduğunuzu düşündüğüm konu 4b lilerin bordroya dahil edilmeyeceği ve 4c lilerin özel sektörde çalışamayacağı konusu..

sayın dwrn, şöyle bir örnek sizi rahatlatacaktır.şimdi bir kişi var bu 4/a lı olarak çalışıyor.her ay 30 gün aylık bildirgede görünüyor.bu işçinin çalıştığı işyerince bordrosu düzenleniyor ve bu bordroda sgk kesintileri,GV ve DV kesintileri yapılıyor.şimdi bu işci aynı zamanda başka bir işyerinin bordrosunda da görünüyor ve diğer işyerinin bordrosunda da 30 gün üzerinden sgk,GV, DV kesintileri yapılıyor.hatta bu işci üçüncü bir işyerinin bordrosunda dahi gözükebilir ve bu işyeride o işci için 30 gün sgk,GV,DV kesintisi yapabilir.5510 sayılı yasada bir kişinin birden fazla işyerinde aynı anda çalışamayacağına dair hüküm yok.sadece hizmet hesabı değerlendirilirken 30 gün esası vardır.yani 3 ayrı işyerinden 30*3=90 gün üzerinden sgk,GV,DV ödenir ama hizmet hesabında sadece 30 gün olarak dikkate alınır.Hizmet akdi ile çalışan kısaca 4/a lılar çalışmaya başladıklarından itibaren bordroya tabidirler bu bordroda sgk(sgk işci payı,işsizlik sigortası işci payı)primleride,GV,DV muhakkak gösterilmek durumundadır.siz huzur hakkı dediğimiz şirket ortaklarının şirketten aldıkları paraları sgk ile karıştırmayın lütfen,burada onlar zaten durumlarına göre ya 4/a-4/b-4/c ya da sgdp ye tabi olabilirler.örneğin bir kişi şirket ortaklığından önce 4/a lı olarak başka bir işyerinde sigortalı olsun ve sigortasına bir gün bile ara vermeden şirket ortağı olmuş ise zaten 4/b ye tabi olmayacaktır.kendi şirketinde ortaklığından dolayı bir huzur hakkı alacaksa bu huzur hakkı bordrosu sadece GV ve DV kesintilerinden oluşur.sgk kesintilerine tabi olmaz ama bu kişi yukarıdaki durumları hiç değişmeden başka bir işyerinde de 4/a lı olarak işe başlar ise (yani ilk işyerinde 4/a lı daha sonra hiç ara vermeden şirket ortağı oluyor ve daha sonra ilk 4/a lılığı devam ederken üçüncü bir işyerinde 4/a lı olarak çalışıyor ise) işte bu üçüncü işyerinde 4/a lı olarak çalışmasından dolayı hem sgk hem GV, hemde DV kesintilerinin tamamı yapılmak zorundadır.kesinti ilk işyerinde 4/a lı olarak yapılıyor diye bu işyerinde sgk kesintileri yapılmayacaktır diye bir kanun maddesimi var sayın dwrn, lütfen huzur hakkı ile 4/a yı karıştırmayalım.

Sayın partak;

Mesajı bana hitaben yazmışsınız ama ben de zaten sizinle aynı görüşleri paylaşıyorum (bu görüşleri zaten önceki mesajlarda görebilirsiniz). Sanırım mesajı ngüroya hitaben yazdınız.

"Çalışanlar için düzenlenen bordroda başka seçenek zaten yoktur. Ya ssk ya da sgdp kesilmesi mutlak gerekir."

bu söz kime ait acaba?

Bana ait sn drwn acaba sizle ben aynı şeyi okuduğumuz zaman farklı şeyler mi algılıyoruz.
Siz beni muhatap almaktan vaz geçin de yazacaklarınızı forumun geneline hitaben yazın.
Konu bitmişken tekrar gündeme getirmenin yararı nedir acaba?

Burda sözü edilen birden fazla işyerinde çalışırken 30 ssk günlerinin nasıl olacağıdır.
İsterseniz 5 işyerinde 30 gün 4/a lı olarak görünebilirsiniz. Bunları sgk sadece her ay için 30 gün olarak dikkate alır. Fazlası işe yaramaz.
Konu budur.