Giyim Mağazasında Yazarkasa

Üyelik
9 Kas 2009
Mesajlar
2
İyi Günler

Bir giyim mağazası açıyoruz ve POS cihazı kullancağız, yazarkasa almamız zorunlu mu?
ve alırsak z raporu alacak mıyız?
 
Ynt: Giyim Mağazasında Yazarkasa

0,00 tutarında z raporu almanın anlamı nedir peki?
hergün sıfır lira z raporu almak zorundamıyım?
 
Ynt: Giyim Mağazasında Yazarkasa

Merhaba ;

Satış olmadığı günler için ödeme kaydedici cihazınızdan z raporu alma zorunluluğunuz yoktur.
 
Ynt: Giyim Mağazasında Yazarkasa

Tekrar merhaba ;

Konu ile ilgili bir özelgeyi de paylaşmak istiyorum.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı

( Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü )

Sayı : B.07.1.GİB.4.42.17.02/ ÖKC-2-4941/

Konu : Z Raporu Hk.

Sayın, ............................

İLGİ : .................... tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ............... Vergi Dairesinin ...................... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu, oto yedek parça alım satımı faaliyetinde bulunduğunuzu, bazı günlerde ödeme kaydedici cihazınızı kullanmadığınızı belirterek, her iş günü sonunda ödeme kaydedici cihaz ile satışınız olsun olmasın ödeme kaydedici cihazınızdan (Z) raporu alma mecburiyetinizin olup olmadığı konusunda görüş istemektesiniz.


3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun 29 seri numaralı Genel Tebliğinin ?Z Raporlarının Alınması ve Muhafazası? başlıklı 1?inci bölümünde; ?3100 sayılı Kanun uyarınca kullanılan ödeme kaydedici cihazlarda yer alan ve vergi matrahının tayinine esas olan bilgiler, rulolarda ve "Z" raporunun (günlük kapanış fişinin) alınmasıyla mali hafızada kayıt altına alınmaktadır.


Ödeme kaydedici cihazların Kanun ve Genel Tebliğlerle belirlenen fonksiyonlarına uygun olarak kullanılması, mali bilgilerin istenildiği şekilde günü gününe kayıt altında tutularak muhafazası ve kontrolünün sağlanması bakımlarından; ödeme kaydedici cihaz kullanılmak suretiyle satış yapılan her bir iş günün sonunda mutlaka "Z" raporu alınması ve alınan bu raporların müteselsil sıra numarasına göre kayıt ruloları ile birlikte Vergi Usul Kanununun defter ve belgelerin muhafaza edilmesine ilişkin hükümlerinde yer alan süreler içerisinde saklanması gerekmektedir. Şu kadar ki katma değer vergisi beyannamesi henüz verilmemiş olan günlere ait "Z" raporlarının işletmede saklanması zorunlu olup, beyannamesi verilen dönemlerle ilgili "Z" raporlarının ise işletme dışında (büro vs.. gibi) bir yerde bulundurulması ve muhafazası mümkündür.? denilmektedir.


?Z? raporu mükelleflerin ödeme kaydedici cihaz kullanmak suretiyle günlük elde ettiği satış hasılatını ve tahsil edilen katma değer vergisi tutarını mali hafızaya kaydederek günlük hafızayı sıfırlayan, günlük mali bilgileri kayıt altına alan bir rapordur.


Bu nedenle, bütün satışlarını 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232?nci maddesinden gelen zorunluluk nedeniyle fatura ile belgelendiren veya herhangi bir nedenle iş yeri kapalı olan mükelleflerin ödeme kaydedici cihaz kullanmak suretiyle bir satış yapmadıkları günlerde ?Z? raporu alma mecburiyetleri bulunmamaktadır.


Bilgi edinilmesini rica ederim.



Vergi Dairesi Başkanı
 
Ynt: Giyim Mağazasında Yazarkasa

Satış yapılmadığında z raporu alma zorunluluğu yoktur fakat denetimlerde herhangi bir günün z raporu sorulabilir,bu durumda kasa içindeki rulodan ibraz etmek zorundasınız veya belirli günler arası rapor alarak o güne ait satış olmadığını göstermeniz gerekir.Ayrıca bazı memurlar (satış olmaması durumunda z raporuna gerek olmadığı konusunda) art niyetli davranıp z raporunu almadık demenize rağmen "hayır almalıydınız" şeklinde ceza yazma eğiliminde olabilirler.Bu durumda kendilerine durum izah edilmeli ve gerekirse kasa içinde kalan rulodan suret verilmelidir.Saygılar.
 
Ynt: Giyim Mağazasında Yazarkasa

Eğer tüm satışlarınız ft kesme sınırı üzerinde ise y.kasa almanıza gerek kalmaz. Ancak 1 kere bile limit altı satış olursa almadığınızdan cezalı duruma düşersiniz.
 
Üst