Giyim..

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan acziyet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: giyim..

Merhaba ;

İşinize yarayabileceği düşüncesi ile bir özelgeyi paylaşmak istedim.


T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 22.08.2001

SAYI : B.07.4.DEF.0.35.11/176200-1819/4643

KONU : Toplu iş sözleşmesi gereğince işveren tarafından personele verilen koruyucu eşya veya giyim eşyasının, işin özelliğine göre giyilme zorunluluğu olan bir giyim eşyası olması, ilgililere demirbaş olarak verilmesi ve işten ayrılma halinde de personelden geri alınması şartıyla Gelir Vergisinden istisna edilmesi gerektiği hk.

(Gelir Vergisi Kanununun 27'nci maddesinin 1. bendinde, "Özel kanunlara dayanarak verilen yemek ve hayvan yem bedelleri veya bu mahiyette yapılan ödemeler, 2. bendinde ise "Demirbaş olarak verilen giyim eşyası (Resmi ve özel daire ve müesseselerce hizmet erbabına işin icabı olarak verilen ve bunların işten ayrılmaları halinde geri alınan giyim eşyası) gelir vergisinden müstesnadır."hükmü yer almaktadır. Diğer yandan Toplu İş Sözleşmesi gereğince işçilere verilmekte olan gıda yardımı, hizmet erbabına ücretleri dışında net olarak sağlanmış bir menfaat olduğundan, ücret olarak kabul edilerek gelir vergisi kesintisi yapılması; koruyucu eşya veya giyim eşyasının ilgililere demirbaş olarak verilmesi halinde gelir vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.)

...
(Defterdarlık: Vasıtasız Vergiler Gelir müdürlüğüne)
Yazınızda; Toplu İş Sözleşmesi gereğince işçilere verilmekte olan gıda yardımı ve kesilen gelir vergisinden dolayı çıkan ihtilaf nedeniyle, söz konusu gelir vergisi kesintisinin yapılıp yapılmayacağı konusunda Defterdarlığımız görüşü sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 2361 sayılı Kanunun 43'üncü maddesiyle değişen 61'inci maddesinde;


"Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı) tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez."

ifadesi yer almaktadır.

Anılan Kanunun 96 ncı maddesinde;


"Vergi tevkifatı, ücretler dışında kalan ödemelerde gayri safı tutarlar üzerinden yapılır. Kesilmesi gereken verginin ödemeyi yapan tarafından üstlenilmesi halinde bu vergi, bilfiil ödenen miktar ile ödemeyi yapanın yüklendiği verginin toplamı üzerinden hesaplanır."
denilmiştir.

Aynı Kanunun 27 nci maddesinin 1. bendinde;


"Özel kanunlara dayanarak verilen yemek ve hayvan yem bedelleri veya bu mahiyette yapılan ödemeler, 2. bendinde ise "Demirbaş olarak verilen giyim eşyası (Resmi ve özel daire ve müesseselerce hizmet erbabına işin icabı olarak verilen ve bunların işten ayrılmaları halinde geri alınan giyim eşyası) gelir vergisinden müstesnadır."
hükmü yer almaktadır.

Ayrıca Belediye-İş Sendikası Şube Başkanlığı ile (...) Belediye Başkanlığı arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin "Gıda Yardımı"başlıklı 38. maddesinde, bu yardımların encümence cins ve miktarı tespit edilerek birer torba erzak olarak verilmesi şeklinde olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, Belediye ile Belediye-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi gereğince işçilere verilmekte olan gıda yardımı, hizmet erbabına ücretleri dışında net olarak sağlanmış bir menfaat olduğundan, ücret olarak kabul edilerek, gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Yine 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinde;


"Hizmet erbabına verilen ayınlar, verildiği gün ve yerdeki ortalama perakende fiyatlarına göre; konut tedariki ve sair suretle sağlanan menfaatler, konutun emsal kirasına veya menfaatin, emsal bedeline göre değerlenir."
hükmü yer almaktadır..

Öte yandan, anılan sözleşmenin giyim ve koruyucu eşya başlıklı maddelerinde, giyimin erkek ve kadın işçilere yazlık ve kışlık olarak verilen gömlek, ayakkabı, elbise, parka, vs. bekçi, itfaiye, kurye, odacı, otobüs şoförü ve benzeri resmi kıyafet giymek zorunda olanlara verilen eşyadan ihtiva ettiği ve koruyucu eşyanın ise yapılan iş nevine göre; iş tulumu, parçalı tulum, nöbetçi gocuğu, önlük, tezgahtar gömleği, tahta ayakkabı, lastik çizme, deri eldiven vs. eşyadan ibaret olduğu belirtilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalara göre; toplu iş sözleşmesi gereğince işveren tarafından personele ödenen sözü edilen koruyucu eşya veya giyim eşyasının; işin özelliğine göre giyilme zorunluluğu olan bir giyim eşyası olması, ilgililere demirbaş olarak verilmesi ve işten ayrılma halinde de personelden, geri alınması şartıyla gelir vergisinden istisna edilmesi gerekir.

Ancak belirtilen amaçlar dışında verilen koruyucu eşya veya bunların bedelinin, ücret olacak vergiye tabi tutulması icap etmektedir.
 
Ynt: Giyim..

Sayın Açıkbaş ve Makineci.. İlgili yazılarda açık ve net bir ibare göremedim. Tesekkürler..
 
Ynt: Giyim..

Evet yazılar farkı husuları anlatıyor.

Bence gider yazılabilir.

Teamüller sınırında gider yazılması gerektiğini düşünüyorum.

Nedir bu teamüller, yılda bir, iki yılda bir yapılması, belirli şartları taşıyan personele hediye edilmesi,...vs. Yani stopajdan kaçınmak için bu yola gidilmemesi.

Personele hediye edillen altının "çalışanna sağlanan her türlü menfaat" olarak kabul edilip gelir vergisi kesintisi yapılması ve KDV'sinin de indirilememesi acımasız bir yaklaşımdır.

Aynı ince mantıkla bakarsak, personelin faydalandığı herşey ( tuvalet kağıdından, içtiği çaya kadar, binek oto benzininden, şirket aracıyla evinin kapısının önüne bırakılmasına kadar...vs...) "menfaat" kabul edilip ücret sayılmalıdır.

Burda anahtar cümle teamüldür.
 
Ynt: Giyim..

Sn. Butterfly Effect,

butterfly effect ' Alıntı:
Evet yazılar farkı husuları anlatıyor.
....................

Demişsiniz,
Ve devamındada, personele sağlanan menfaatler konusunu, işlemişsiniz. Sn. Makineci gibi...

AMA, dikkat ederseniz, soru sahibi, personele verilen gömleklerden, bahsetmiyor,
"Müşterilere" verilen gömlekler, diyor...
 
Ynt: Giyim..

Firma müşterilerine eşantiyon olarak gömlek vermiş. Bu makul oranlarda kalmak şartıyla indirilebilecek bir giderdir.
 
Üst