GMSİ Ödenen Kira

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Konut kira geliri olan bir kişi yazlık konut için kendi ödediği kirayı indirim konusu yapabilir mi??

Ynt: GMSİ Ödenen Kira

Sayın fugenc,

GVK 74/10 maddesinde belirtildiği üzere konuta ilişkin kira bedelleri gerçek gider usulünün seçilmesi halinde indirim konusu edilebilmektedir. Konuttan kasıt, bir kişinin devamlı oturduğu(ikamet ettiği) yerdir.

Dolayısıyla yazlık konutunuzda ikamet etmeniz halinde indirim konusu yapılabileceği kanaatindeyim.

Burada ikamet derken sonuçta kira yıllık ödeniyor ve yaklaşık 3-4 ay kalınıyor, bu kabul edilir mi? Ne yapayım?? Kira gelirinden düşebilir miyim??

Gerçek gider usulu seçilmiş ise ve ödediğiniz kira bedeli belgeli ise beyannameye ekleyerek düşebilirisiniz.

fugenc ' Alıntı:
Burada ikamet derken sonuçta kira yıllık ödeniyor ve yaklaşık 3-4 ay kalınıyor, bu kabul edilir mi? Ne yapayım?? Kira gelirinden düşebilir miyim??

Merhaba ;

Link vermek yasak olduğu için veremiyorum ama .......... Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ye ait 100 SORUDA KİRA GELİRLERİNİN BEYANI adlı başlık altındaki 46.soru ve yanıtı aşağıdaki gibidir.

46.Yaz mevsiminde kiralanan yazlıklar için ödenen kiralar ,gayri safi hasılatın tesbiti sırasında indirilebilir mi ?

Kira ile oturulan konutun kira bedelinin ,sahibi bulunulan konuttan elde edilen kira gelirinden indirilebilmesi için ,burada yerleşmek maksadıyla oturuyor olmak gerekmektedir.Konut kavramı bir kişinin devamlı yerleşmek amacıyla oturduğu yer anlamındadır.Bir başka ifade ile ikametgahıdır.Bu nedenle sahip oldukları kiraya verenlerin,geçici olarak kiraladıkları yazlıklar için ödedikleri kira bedellerini gider olarak indirmeleri mümkün bulunmamaktadır.

Ya ben yazlıkta olan evimde devamlı oturuyorsam??. Bunun ayrımı nasıl yapılacak. Ya da hem orda hem burda oturuyorsam

Merhaba ;

Sizin örneğiniz tartışılabilir , ama benim alıntı yaptığım örnek sorulan soruya göre doğrudur diye düşünüyorum.

Soru ;

bu konuda şüphenin kalkması adına resmi ikametgahın nerede olduğu önemli yazlık eve ait ödemiş olduğunuz kira tutarını ispat etseniz dahi resmi ikametgahınız yazlık adresi olmadığından vergi dairesinin tespiti halinde ikmalen vergi tarh eder.