GMSİ'den İndirilecek giderler

meduzam

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Kas 2005
Mesajlar
457
Konum
ankara
Götürü gider yöntemini seçen bir mükellef GMSİ beyanından eğitim sağlık harcamalarını düşecek;
beyan edilen gelirin %10 u aşamayacak. Bu safi iratın %10 u anlamında mı.
Eğitim giderleri derken
mükellefin kendisi,eşi ve küçük çocuklarına ait olacak derken
küçük çocuktan kasıt nedir lisede okuyan çocuğun servis-dershane ücretleri liseye aylık ödenen ücret indirilebilecek mi.
Mesela çocuğun babası ödüyor anacak babası gösi beyan etmiyor annesi beyan ediyorsa annesi gösi den babanın ödediği eğitim giderlerini düşebilir mi. sağlık harcamları derken özel sağlık kuruluşlarına ödenen diş göz muayene ilaç ücretleri indirilir mi
 
Ynt: GMSİ'den İndirilecek giderler

eğitim ve sağlık harcamaları safi iradın % 10 unu aşmayacak. Yani 10.000.-TL geliri olan ve 2.000.-TL eğitim harcaması yapmış bir vergi mükellefi, kazancından 2.000.-TL yi değil ancak 1.000.-TL sini indirim konusu yapabilir. ( 10.000 X % 10 = 1.000)

Hangi eğitim ve sağlık harcamalarının indirim konusu yapılabileceği, alıntı yaptığım Sayın Bumin Doğrusözün yazısından görüleceği üzere aşağıdaki gibidir.

Kanunda sadece "eğitim" ve "sağlık" harcamalarının indirim konusu yapılabileceği vurgulanmıştır. Eğitim harcamalarına örnek olarak, öğrenciler için, eğitim amacıyla eğitim ve öğretim kurumlarına, anaokulu, kreş ve dershanelere yapılan ödemeler; sürücü ve müzik kurslarına ödenenler dahil, eğitim amaçlı tüm kurs ücretleri; okul servislerine ve öğrenci yurtlarına ödenen ücretler; eğitim CD'leri, kitap ve kırtasiye bedelleri ile eğitim araç ve gereçleri için yapılan harcamalar sayılabilir. Buna karşılık spor kurslarının ücretleri; üniversite ve okullara giriş hazırlığına yönelik dergiler hariç gazete ve dergi bedelleri; müzik aletleri, bilgisayar, eğitim amaçlı olmayan CD ve disket bedelleri; tiyatro, konser ve sinema giriş ücretleri, yabancı ülkelerdeki eğitim kurumlarına yapılan ödemeler, okul aile birliği ve okul koruma derneklerine yapılan bağışlar ve Türkiye'de vergi mükellefi olmayan okullara ödenen eğitim ücretleri ile Devlet okullarına ödenen harçlar kapsama girmemektedir.

Bu uygulamada dikkate alınabilecek sağlık harcamalarına örnek olarak da teşhis ve tedavi amacı ile yapılan her türlü muayene, tahlil, röntgen, ultrason, tomografi, emar, check-up, ameliyat, fizik tedavi ve diş tedavisi ücretleri ile özel hastane ücretleri her çeşit protez, sağlık malzemesi ve tekerlekli sandalye giderleri ile numaralı gözlük ve lens giderleri; doktor raporuyla alınan cilt sağlığına ilişkin harcamalar sayılabilir.

Beyannamedeki kazançtan indirilebilecek olan bu giderlerin, mükellefe, eşine ve küçük çocuklarına ait olması gerekmektedir. Eşe ait eğitim ve sağlık harcamaları açısından eşin çalışıyor olup olmamasının ve gelir durumunun önemi yoktur. Eşlerden her ikisinin de Gelir Vergisi beyannamesi vermesi durumunda, eşlerden her biri beyan ettikleri gelirin %10'u ile sınırlı şekilde eğitim ve sağlık harcamalarını indirebilirler. Ancak aynı harcamanın her iki eşin beyanında da mükerrer olarak dikkate alınmaması gerekir.

Bu harcamaların beyannamede indirim konusu yapılabilmesi için Türkiye'de yapılması şarttır. Bu nedenle Türkiye gümrük bölgesi dışı sayılan yerlerde, örneğin gümrüksüz satış mağazalarında (free-shop) yapılan harcamalar kapsam dışındadır. Aynı şekilde Kıbrıs'ta yapılan harcamalar da kapsama girmez. Bedeli bankalar aracılığı ile transfer edilmek suretiyle dışarıdan posta ile veya başka şekilde getirtilen ilaç ve kitaplara ilişkin giderlerin de indirimden yararlanması mümkün değildir. Ancak bu malların Türkiye'ye bir ithalatçı tarafından getirtilmesi ve ondan satın alınması halinde, bu uygulamadan yararlanmak mümkündür.

Kaynak : Referans Gazetesi
 
Ynt: GMSİ'den İndirilecek giderler

eğitim harcamları derken küçük çocukların ne demek lise öğrencisi bu kapsamda mıdır. Okula ödenen ücretler mesela eşi tarfından ödenmişse eşi de beynname vermiyorsa hanımı gmsi beyanından düşebilir mi.
 

Benzer konular

Üst