fonradar

Grup şirketleri arasında damga vergisi ödemesi olur mu?

Üyelik
8 Eyl 2010
Mesajlar
18
Merhabalar, benim sorum grup sirketler arasinda sozlesmeler yapiyoruz.ortaklar hemen hemen ayni.bu sozlesmeler damga vergisi odenecek mi ben odendigini biliyorum ama patronumuzun bir duyumuyla odenmiyormus dedi eger bunla ilgili bir teblig varsa veya bu konu hakkinda yardimci olursaniz sevinirim.tesekkurler.
 
Ynt: Grup şirketleri arasında damga vergisi ödemesi olur mu?

Bizim kanıtımız Damga vergisi kanunu? Patronunuzun dayanağı nedir? Bence onu sorun siz.
Böyle bir istisna duymadım ben.Sözleşme taraflarından birinin ödemesi gerekiyor.
 
Ynt: Grup şirketleri arasında damga vergisi ödemesi olur mu?

Patronunuza şu yasa maddelerini gösterebilirsiniz.

Anayasa madde 511;

"Vergi kanunla koyulur ve kanunla kaldırılır. Ancak patronların aldığı duyumlar vergi kanunları ve buna bağlı olarak yayımlanan ikincil mevzuatın üstündedir"


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu madde 325;

"Grup şirketleri arasında düzenlenen sözleşmeler içerdiği belli para her ne olursa olsun, her şart ve ahvalde damga vergisinden istisnadır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Patron tek başına yetkilidir. Bu istisnadan yararlanan grup şirketleri bir birlerine istedikleri gibi borç para verebilirler ve bu şirketler hakkında 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 13'üncü maddesi hükümleri zinhar uygulanmaz"

Şaka bir yana siz doğru biliyorsunuz, yok öyle bir şey.
 
Ynt: Grup şirketleri arasında damga vergisi ödemesi olur mu?

Aslında ağlamakla gülmek arasında gelip gidiyorum. Kurumsallaşmamış şirketlerin vergi mevzuatı dahil her şeyi bilen patronları ve kanun ile patronun engin bilgisi arasında sıkışıp kalan ekmek parasını alnının teriyle kazanan meslektaşlarım. Vah ki vah :(
 
Ynt: Grup şirketleri arasında damga vergisi ödemesi olur mu?

Coşkun Bey Merhaba,

Ben arkadaşlar gibi düşünmüyorum, zira damga vergisinden istisna edilmiş bir durum söz konusu olabilir. Bu sebeple damga vergisi kanunun'nun 2 nolu tablosunda ticari işlerle ilgili kağıtlarda istisna durumları zikredilmiş olup incelemenizi tavsiye ediyorum.

Örneğin; Gayrimenkullerin, ayni hakların ve gemilerin ferağ ve intikal sözleşmeleri veya sabit istihsal araçlarına ait kira sözleşmeleri damga vergisinden muaftır.

İşletme sahibi bunun gibi işlemlerde damga vergisi uygulanmadığını duymuş olabilir ve size bu hususta sormuş olabilir, yadırgamamak lazım .
 
Üst