Gsm Cihaz Faturası Muhasebe Kaydı

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,729
Konum
İSTANBUL
Değerli forumdaşlar herkeze öncelikle merhaba,
Bir müşterim adına GSM bayisi tarafından aşağıdaki fatura bedelsiz olarak temlik faturası şeklinde kesilmiştir. Faturayı Ana GSM Operatörüne mi kesmem icap eder.? Şayet öyle ise yapacağım kayıtları aşağıdaki gibi yapmayı düşünüyorum. Değerli yorumunuzu beklerim. Teşekkürler.

1.Kayıt
----------------/-------------------------
255 5000
191 900
320 X GSM Bayisi 5900
--------------/--------------------------------

2.Kayıt
----------------/--------------------------
120 Ana GSM Operatörü 5900
679 Diğ. Ol.dışı Gel.Ve Karlar 5000
391 İlave Ed.Kdv 900
Fatura Temliki.
---------------/----------------------------
3.Kayıt
---------------/------------------------------
320 X GSM Bayisi 5900

120 Ana GSM Operatörü 5900.
-----------------/------------------------------

Şayet bu durumda aklıma takılan bedelsiz ürünleri gelir hesabına direkt atıp vergisini peşin ödeyip, diğer yandan cihazları aktife kayıt edip örnek olarak 4 yılda amorti etmemdir.?
 
Tam olarak neler yapıldığını anlamadım? Gsm cihazı aldınız fatura ediyorsunuz?
 
Eğer taksitle telefon alma işlemi ise Bildiğim kadarıyla daha sonra gelmeye başlayacak faturalarda ''aracılık edilen bedel'' gibi bir ibare ile ekstra telefon taksidi KDV'ye tabi tutulmadan fatura toplamına ekleniyor. Mesela kdv dahil 2400 liraya alınan telefon 24 ay ödenecek. İlk gelen fatura normal işlenip daha sonra gelecek faturalarda hattın kullanımı olan bedel (50Lira diyelim) , kdv ve öiv toplamına +100 lira bir bedel yansıtılıyor. Onun da kaydı;

320 - 100tl
(Satın alınan firma)
770 - 50 tl
191 - 9 tl
689 - 5 tl
---- 329 - 164 tl

Bu şekilde her ay devam ediyor. Bizzat kaydını hiç yapmadım ancak gördüklerim bu şekilde yapılmıştı.
 
Son düzenleme:
Sn.Urum..5900 TL. GSM firması tarafından taksitler halinde sizden tahsil edilecek. GSM faturalarında "tahsilatına aracılık edilen ödemeleriniz" kısmında görebilirsiniz. 1.kaydınız doğru, daha sonra gsm faturaları geldikçe bayiyi borçlandırarak cari hesabını kapatırsınız.
 
Sn.arkadaslar ozellikle musterime sordum. Sonrasinda tahs.aracilik ed.tutar seklinde fatura gelmeyecek olup tamamen bedelsiz oldugunu soyledi. Tabi bu gsm operatorleri mutlaka bedava urun vermez ama...
 
Bence tam anlaşılamamış bir durum var işin içinde. Bence bir gelen faturayı vs. görün kendiniz bir değerlendirme yapın.
 
Bence tam anlaşılamamış bir durum var işin içinde. Bence bir gelen faturayı vs. görün kendiniz bir değerlendirme yapın.

Sn. Oneore faturayı bizzat kendim gördüm. Normal fatura sadece fatura altında temlik edilmiştir denip sanırım cihazların imei numaraları mevcut bu kadar. Sanırım yapmam gereken yukarıda belirttiğim ilk kaydı gerçekleştirip GSM firmasından ilk gelen faturayı görmek olacak diye düşünüyorum.
 
Sn. Oneore faturayı bizzat kendim gördüm. Normal fatura sadece fatura altında temlik edilmiştir denip sanırım cihazların imei numaraları mevcut bu kadar. Sanırım yapmam gereken yukarıda belirttiğim ilk kaydı gerçekleştirip GSM firmasından ilk gelen faturayı görmek olacak diye düşünüyorum.[/QUOTE

Tamamdır. Gsm firmasından gelen ilk faturada kdv matrahına dahil edilmeyecek olan ek tutarı ilk faturayı yollayan firmanın hesabından düşeceksiniz. Kalan tutarlar standart gider, kdv, Kkeg.
 

Benzer konular

Üst