Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

Üyelik
30 Tem 2010
Mesajlar
4
öncelikle herkeze merhabalar. siz degerli arkadşlarıma benim söyle bi sorum olacak bu konuda bilgisi olan arkadslarım cevap yazarsa cok sevinirim. 7 yıldır bi firmada ssklı calışıyorum iş sözleşmem yok firmanın normal calışma saatleri 7.30 17.00 arası iş yogunlugu oldugu zamnlardada 3lü 45 saati aşmayacak şekilde vardiya sistemi yapıyor yanlız kanunen ne kadar dogru yapıyor orasını bilmiyorum çünki normal calışma saatlerimizde servisimiz var ama vardıyalı sistemde calıştıgımız zaman işveren ne servis nede yol parası verıyor buda vardiyalı calışmaya geeln işciler icin özellikle şahsım icin sorun yaratıyor evimle iş yerimin arası 45 dakikalık mesafede olsada gece vardiyalarına geldıgım zamn yolda bı takım sıkıntılar yaşıyorum (kopek sigara isteyenler gibi) ayrıca işveren hiçbir şekilde vardiya amiri vermiyor yani işciler kendi calışıp her hangi bi sorunla karşılaştıgı zaman sorunu beyan edecek vardiya amiri olmadıgından kendi cabaları ile ne yapabilirlerse onu yapabiliyorlar ayrıca yaklaşık olarak bolumumuzde40.50 kişi calışıp sadece ve devamlı olmak şartıyla 10 kişiyi vardiyaya yazıyor kabul etmeme gibi bi sansınız yok yada dıyer arkadaşlarım neden gelmıyor dedıgımızde tazmınatsız olarak yada emre itaatsizlikten cıkartırız dıyorlar nitekimde benım başıma bu olay geldi.Yukarıdada yazdıgım konuyu daha once yonetici vasfındaki kişilerle bu sorunumu anlattım beni pek kala almadılar sonrada yazılı olarak bu calışma sistemını kabul etmedigimi normal calışma saatım olan 7.30.17.00 calışmak istedigimni beyan ettim bu beyan uzerine işverenim benim icin yanlış olan hıcde akla vede mantıga uymayan 25.2.h maddesi uygulayarak beni işten cıkardı sırf vardıyayı kabul etmedıgıme dair beyan teblig ettıgım icin bunu bana yaptı.Gerekce olarak işi aksatma iş düzenini bozma işcilere kötü ornek bunun gıbı şahsımla uzaktan vede yakından ilgisi olmayan suçlamada bulunup benı tazminatsız olarak işten cıkardı sahsıma yapılan bu şuclamanın gercek dışı oldugunu çalışmış oldugum masaı arkadslarımda biliyorlar.calışmak icin işyerime geldigimde servisimden indim amırım benı yanına cagırarak iceriye gimiyeceksin muasebeye gıdeceksın dedı gittigimde tazminatsız olarak cıkarıldıgımı ogrendım haksız yere işten cıkarıldıgımı yasal haklarımı istedigime dair noter tastikli ihbarneme cektim işyerine.ancak kendi sahsi gıcıklıgı yada iş yerındekı şeriat veya kendı kanunlarını uygulayan yonetıcı vasfında bulunan sahıs bu tebligi dikkate almayacagını biliyorum buyuk bı olasılıkla iş mahkemesine basvuracam benım yukarıdada anlatıgım olayda kazanma sansım ne olur bu konuda bılgısı olan arkadaşlardan rica edıyorum ayrıca iş yerının sahsıma yaptıgı suclamaları en az 10 şaitle cürütebilirim eger mahkeme olursa yani iş arkadşlarımda bunun boyle olmadıgını biliyor vede bana senın icin şaitlik yaparız dıyorlar vereceginiz bilgiler icin şimdiden tşk
 
Ynt: lütfen yardım

seni tazminatsız atamaz....önce bır avukat ile görüş acilen bunu yap ......yüz kızartıcı suç dışında tazminatını ihbarını işsizlik maaşını alırsın....iş mahmekemesine dava actıgın zamanda 4 - 8 brüt ücret alıyorsun .....sabırlı ol herşeyi kuralına göre yap iş kanunu da iyice oku....
 
Ynt: lütfen yardım

öncelikle ilgi ve alaka gosterdiginiz icin teşekkürler benim anlamadıgım şu var bana iş yerim ne söylediyse yaptım yani, gece gel dedi geldim gündüz gel dedi geldim iş savsatlama yada yapmama gibi hiç bir şeyim olmadı tam aksine işin hızlı gitmesi icin elimden gelnin en iyisini yaptım gerci bunu onlar bilmesede calışmış oldugum mesai arkadslarım vede allah biliyor inanın tazminatı gectim 7 yıldır emek verdigim bir iş yeri böyle bir suclama nasıl yapar nasıl boyle bır aslı astarı olmayan bır iftira atar onu anlamış deilim inanın bu cok zoruma gidiyo ama yine bunada şükür ya hırsız muamelesı yapsaydı o benım için inanın daha kötü olurdu ben kendime gelemezdim benim tek sucum bi takım sıkıntılarımı yazılı olarak yöneticime vermek oldu şunu ogrendim haklıda olsan iş yeri karşısında sırf tazminatın var diye haksız duruma düşüyorsun yani işveren 7 yıllık emegimi bildigi icin onu bende koz olarak kullandı bana her istedigini yaptırdı sonrada tazminatımı vermemk icin bu yolu seçti ne diyeyim başka inannın cok zoruma gitti. artık kararı yüce türk mahkemesi verecek insallah yaptıkları yanlarında kalmaz vede ben bu mahkemeyı kazanırım bu konuda yine bilgisi olan arkadaşlarım cevap yazarsa cok sevinirim
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

İş kanunu Madde 25.2.h h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

Çıkarılma gerekçesinin geçerli bir sebep olmadığı iddianız olması durumunda İş mahkemesine dava açabilirsiniz. İşe iade veya tazminat davası gibi ... Sonucu mahkeme belirleyecektir.
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

mahkemeye gidip dava açmakdan korkmayın mtlaka kazanırsınızkıdem+ihbar+yıllık izin hatta ve hatta işe iade veya kötü niyet tazminatı bile kazanabilirsiniz bütün masraflarda faizile birlikdeavukat masraflarını da firmaya ödettirirsiniz.Ev sahibi kiracı davası gibi yılalrca süren bir dava değil bu 2 ay içinde sonuçlanır bu da işverene ders olur başkasına yapmaz.Mutlaka iyi bir avukatla görüş dava et.
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

Dava açmak gerekir. Sonuçta kazanma ihtimaliniz yüksek. Ancak 2 ay içinde sonuçlanamaz malesef.
Daha uzun süreler gerekir.
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

Fesih bildirimine itiraz: Yasaya göre işçinin iş sözleşmesi hakkındaki iddialara karşı savunması alınmadan, davranışı veya verimiyle ilgili nedenlerle iş sözleşmesi feshedilemeyecek. İş sözleşmesi feshedilen işçi tebliğ tarihinden başlayarak bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilecek. Dava iki ay içinde sonuçlandırılacak. Feshin geçerli nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene ait olacak. Mahkeme veya özel hakem, geçersiz nedenle işçinin sözleşmesine son verildiğine karar verirse işveren işçiyi bir ay içinde işe başlatmakla yükümlü olacak. Tasarı aksi halde işverene tazminat ödeme zorunluluğu getiriyor. Genel kurulda verilen bir değişiklik önerisiyle tazminat miktarı düşürüldü. İşe başlatılmayan işçiye ödenecek tazminatın alt sınırı 6 aydan 4 aya, üst sınırı ise bir yıldan 8 aya indirildi.
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

Akdin feshinde usul:

MADDE 13/B. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

İşveren bakımından beklenemeyecek haller hariç olmak üzere, hakkındaki iddialara karşı savunması alınmadan bir işçinin belirsiz süreli hizmet akdi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 17 nci maddenin (II) numaralı bendinde gösterilen sebeplerle fesih hakkı saklıdır.

Fesih bildirimine itiraz ve usul:

MADDE 13/C. - Hizmet akdi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa veya taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür.

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir.

Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.

Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları:

MADDE 13/D. - İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az altı ay en çok bir yıllık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.

İşçinin mahkeme kararının kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre içinde en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları kendisine ödenir.

Bildirim süresine ait ücret işçiye peşin ödenmişse, bu tutar yukarıdaki hükümlere göre yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin olarak ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

İşçi, kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren altı iş günü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmazsa, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukukî sonuçları ile sorumlu olur.

Birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri sözleşmeler ile hiçbir suretle değiştirilemez; aksi yönde sözleşme hükümleri geçersizdir.
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

Bunlar teorik kurallar. İş uygulamaya gelince malesef öyle yazıldığı kadar olmuyor.



Aynı tip dava bizde var. 2007 aralıkta açıldı. Adli tatil bitimi karara çıkacak yani eylül 30 da. daha temyiz safhası var.
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

öncelikle cevap yazan herkezden allah razı olsun, cekmiş oldugum ihtarnemenin sonucunu bekliyorum ancak daha öncede belirttigim gibi yönetici vasfındakı bulunan sahıs bu ihtarnemeyi pek kala alacagını sanmıyorum cünki kendi kurallarından ödün vermeyen bir kişilige sahip,ayrımcık yaptıgını bilmeyen yok,sizlere söye bir bilgi vermek isterim 7 yıllık calışma hayatımda 1 kez dahi tutanak yada ihtar tebliği almadım yani işyeri özlük dosyam tertemiz gerci mahkeme safhasına gectigimiz zaman kafalarına gore birşey yazmazlarsa ,performans cizelgemde iyi sizilere söyle bi sorum daha olacak bu zamana kadar hiçbir şekilde şahsıma ne bir tutanak nede bir ihtar tebliği yapılmadıgı halde dırek 25.2.h.den cıkarıldım bunu mahkeme dikkate alırmı yani sen bu işcine herhangi bir tutanak yada ıhtar vermemişsin direk cıkarmısın diye sormazmı normalde onlara gore ben bir suç işliyorsam en azından bunu bana uyarıcı bakımmından bir ihtar yazmaları gerekmıyomuydu birde hakkımdakı fesih kararını bana noterden teblig etmeleri gerekmiyomu cünki bana direk mausebecı yöneticinin yazmış oldugu tebligi imzalamamı istedi bende haksız fesih oldugu icin imzalamadım, cevaplarınız icin tekrar teşekkürler
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

Bütün bu söylediklerin senin lehine yorumlanacak şeyler. Ancak işveren ve avukatlarınında boş durmayacakalrını düşünmelisin.
 
Ynt: Haksız yere işten çıkarıldım, ne yapmam gerekiyor.?

sayın nguroy şahsıma gösterdiginiz ilgi ve alakadan dolayı size teşekkür ederim, şu konuda cok haklısınız iş yeri avukatı boş durmuyacaktır ancak şahsımın iş akdinin feshi ile ilgili ellerinde bu fesihin işveren tarafından haklı sebebten fes edildigine dair fazla bir kanıt bulunmamaktadır,cünki sahsi gıcıkcık yüzünden bu fesihin yapıldıgını onlarda bilmektedir. sadece tazminat vermemek icin yine sizinde bahsettiginiz gibi yalan yanlış beyanlarda bulunacaklardır, kanımca tek şait amir vasfındaki yüksek maaşla çalısan şahsı göstereceklerdir oda yalan yanlış beyanda bulunacagından adım gibi eminim,buna nazaran eger bu bahsettigim amir vasfındaki şahıs şaitlik yapmaya gelirse bu konuda onu köseye şıkıştıracak yani yalan şaiitlik yaptıgını ispatlamak adına bu konuda tutacagım avukatıda bilgilendirecem. benim kafama şu takıldı herhangi bir iş sözleşmem olmadıgı halde yanı vardiyaya gelecegime dair sözleşmem olmadıgı halde benim normal calışma saatlerimi işveren tarafından degiştigi zamn bu iş degişikligine girmiyomu cünki bizim normal calışma saatimiz 7.30_17.00 arası ben bu saatlerde calışmak üzere o iş yerine girmiştim bunun dışında bana kimse vardiyaya geleceksin filan demediler . sadece normal calişma saatimde calışmak istedim vay senmisin bunu isteyen dediler ve beni bu şekilde haksız cıkardılar__saygılarımla
 

Benzer konular

Üst